logo
 

Hard doorwerken

Het bleef heet, het bleef droog, en de ondergrondse regenwatertank van 6500 liter raakte leeg. 'Ik weet wel een karweitje dat we bij 32° kunnen doen', zei R, in de veronderstelling dat ik daar weinig zin in zou hebben. Maar ik wist uit ervaring dat het daar beneden wel hard doorwerken is, maar koel. Eens per twee jaar maken we de tank schoon, ik schep de emmertjes vol water en aanslibsel, R takelt ze omhoog en voert ze af naar de dorstige planten en bomen. Bovengronds is dat wel degelijk warm werk. Toen de tank helemaal leeg was, schrobde ik de wanden en de bodem schoon, we spoten alles af, nog een rondje emmertjes, en klaar. Wachten op regen om hem weer vol te krijgen, maar daar was in de voorspelling de eerste twee weken geen kijk op. De gemeente kwam een briefje brengen dat de bewoners zuinig moeten zijn, geen auto wassen, geen tuin sproeien, geen zwembad vullen. Dat doen we toch al niet, maar we hebben regen nodig voor het weidegras. Zucht.

Maandag zou de laatste dag zijn voordat die twee weken hittegolf losbarst, dé gelegenheid voor het omzagen van de dode eik aan de overkant, waarvan de paarden de bast hebben afgeknaagd, daar kan een eik niet tegen. Het is een boom met drie stammen, een stam morsdood en de twee andere op sterven na. Het is jammer dat we er niet op tijd bij waren, al onze andere eiken hebben inmiddels een beschermend jasje of schrikdraad ervoorlangs.

eikom

Het zagen moest gebeuren nadat het hooi eraf was en voordat de paarden weer dat weiland in gaan. Touw erom, tractor ervoor en trekken om ze de goede kant op te laten vallen. De eerste dode stam viel zonder omhaal, de tweede ook, de derde moest iets voorzichtiger omdat die richting omheining helde. Ik vind dat soort gepuzzel altijd maar eng, maar R weet wat hij doet en het ging ook dit keer weer goed. Voor het restant van de dag was de voorspelde regen afgelast, de zon kwam erdoor en we kregen het toch warm, vooral bij al het zaagwerk na afloop, maar die takken kunnen we toch niet laten liggen. R zaag zaag zaag zaagde, ik krui krui kruide de blokken, en het resthout stapelden we in het karretje om in de bramen te werpen, daar vergaat het wel.

En ziedaar. Terwijl we daarmee bezig waren, begon het te regenen. Een flinke bui, en daarna een prachtige dubbele regenboog, die met zijn twee poten in onze crossbaan stond.

boog

En het wonder was nog niet afgelopen want rond half negen begon het gestaag te regenen en twee uur later regent het nog. Al het dakwater stroomt de regenwatertank in, onze schone regenwatertank. De paarden trokken meteen het weiland in, lekker grazen in de regen. Regen. O o wat is dat toch goed voor mijn humeur.

reageer ook (2)

Hot hot hot

Deze dagen halen we de 30, 35° wel. Overdag paarden suffend onder het dak, tegen het eind van de middag spuiten we ze af, ze rollen even in het zand en rond half acht de crossbaan in. Grasje, twijgje, blaadje, framboosje.

crossbaan01

Paprika is zonder geschermutsel geaccepteerd. Ze staan in wisselende formaties in de boxen, meestal twee aan twee maar soms ook drie in een box en de vierde met het hoofd in diezelfde box. Zo bezien hebben we drie boxen over en als ze zich zo opstellen zouden we in totaal wel zestien paarden kwijt kunnen, maar dat wordt waarschijnlijk te warm (melig heetweergrapje).

crossbaan

Als de zon weg is maar de vliegen nog niet, doen we ze hun maskers op. En verder wachten we met zijn allen tot het minder warm wordt. Als ik niet bang was om in herhaling te vervallen zou ik zeggen: we hebben dringend regen nodig. Regen regen regen.

Binnen is het uit te houden. Om de warme dagen door te komen heb ik Creaks gedownload (trailer). Het kan zijn dat ik daar mee bezig blijf tot in de winter, en ook als het regent.

reageer ook (2)

Nieuw leven

We missen hem en we zullen ons prinsje nooit vergeten. Het leven gaat wel door, en we hebben een nieuw project. Allereerst vroegen we Paprika (de moeder van Kir) te leen van Olivier zodat we weer vier paarden hebben. Anders kunnen we niet met een gerust hart samen uitrijden als er een achterblijft, hinnikend en rondjes galopperend. Vier is gewoon een handiger getal, bij paarden. Een paar dagen een draadje ertussen en dan kunnen alle paarden bij elkaar. En Paprika is drachtig. Wat ons betreft mag ze een jaartje blijven. Leuk, volgend voorjaar een veulen in de wei.

paprika

Dan hebben we meteen een speelkameraadje voor ons eigen nieuwe veulen, het belangrijkste project. We hebben erover nagedacht, degelijk maar niet te lang, en we gaan een tweede veulen voor Harissa op poten zetten. Zo snel mogelijk. De tijd dringt, normaal zouden we niet wachten tot eind juli begin augustus maar de situatie is ook niet normaal. We hopen dat het meteen de eerste keer lukt, net als vorige keer.

Intussen worden achter de crossbaan de achterbleven boomstammen weggehaald, we kunnen weer langs ons 'nieuwe paadje'. Daar moeten wat bramen weggeknipt die daar de afgelopen maanden overheen zijn gegroeid. En gisteren knipte ik ook al een rand bramen weg, bovenaan de crossbaan, waar we van het laatste bielsje een nieuw bankje-met-uitzicht willen maken.

Dat bielsje kwam vrij doordat R het drinkbakje in het zwembadveld op een plank heeft geschroefd en het bielsje uitgegraven. En dan moet je er wat mee anders ligt het er maar. Van het een komt weer eens het ander. We leven nog.

reageer ook (2)

Anderzijds
HiTime

Een bosje voor HiTime, uit zijn eigen wei.

hitime

Vanochtend in de wei met een gebroken voorbeen.

Hij heeft een goed leven gehad, maar veel te kort.

3 mei 2019 - 23 juli 2020.

reageer ook (10)

Het hooi is binnen

Extra snel en efficiënt dit jaar. Zondagochtend zei R: 'Nu opeens wordt er regen voorspeld voor vannacht en morgenochtend, het zou me niks verbazen als Olivier straks komt zwelen en balen.' Dat was eigenlijk voor maandag gepland. En inderdaad, 's middags kwam hij aanrammelen. De petite botteleuse deed het behoorlijk, op de 193 baaltjes slechts elf mislukte, zoals altijd door slecht afsnijden van het binddraad. R harkte de paar losse uit elkaar, heel wat minder frustrerend dan twee jaar geleden. De opbrengst is matig, minder dan vorig jaar, maar de balen zijn compacter en zwaarder. Goed geurig en droog hooi.

hooi02

Ook dit keer hielp driekwart van Oliviers familie mee, met de baby van 1 jaar erbij waren we met zijn tienen. Niet bloedheet maar toch 29° toen we begonnen en 25° toen het klaar was. We werden er niet al te moe van, we hoefden zelfs nauwelijks in het land te stapelen, omdat de baaltjes meteen op de kleine kar werden geladen.

hooi03

Inmiddels is de regen compleet afgelast, maar we zijn blij dat het hooi binnen is. Altijd weer het hoogtepunt van het jaar. Samen met de gekochte zijn het meer dan 750 balen, genoeg voor vier paarden. Nous sommes tranquilles pour l'hiver.

reageer ook (8)

We hooien

Olivier heeft vrijdag gemaaid en Benjamin meteen daarna geschud, 22°, half bewolkt. R gestrimd en ik geharkt. Dazen. Kreidlers. Vliegen. Douchen, en binnenblijven tot de volgende ronde. Soep en brood met gebakken ei.

hooi01

Vanochtend nog het hoekje bij de boxen: R gestrimd en ik het hellinkje erachter waar de strimmer niet bijkan met schaar en snoeischaar bewerkt. Vliegennetje, dus alleen nog dazen en kreidlers. Harken, douchen, en binnenblijven.

Vanmiddag. Harken, klaar, douchen. Benjamin kwam voor de tweede keer schudden. Andijvie met gember en aardappelen.

Morgen zwelen.

reageer ook (2)

Zen

Zen hier. En waarom?

ocezen

Omdat het zachtjes regent. En onder de hoge grassen blijf je toch droog.

reageer ook (3)

Los zand

Zondag maakten we weer een fijn ritje met Harissa en Titan, via Burnéchamps de Semois in. Het peil van de Semois is op een dieptepunt, je kunt de bodem zien. Er waren meer vakantiegasten dan normaal, ook in de supermarché van de week was het drukker dan anders. Vlamingen en Nederlanders. Ontdek de schoonheid van eigen land, nu uw vliegreis naar Verweg geannuleerd is: in de Ardennen zijn schilderachtige riviertjes, je bent er sneller, de hotelletjes zijn goedkoper dan het all-in-resort op de Malediven en het is hier nog mooi weer ook. We hadden meer bekijks dan gewoonlijk.

pontrouge

Op de terugweg waren we net aan een lekker galopje bezig, de bocht om door het struikgewas en op naar de volgende bocht, opeens! REM! Sliding stop! Daar zaten zomaar twee mensen met hun rugzakjes op het pad, waar anders nooit iemand is. Even schrikken, even lachen en verder maar weer.

Een van de voorgaande dagen, wanneer precies weet ik niet meer, zetten we het toegangsweggetje af met een tijdelijk draadje, zodat de paarden daar konden grazen. Daar hadden ze plezier in en het scheelt grasmaaien, maar erg lang hielden ze het vanwege de vliegen niet vol.

weggetje

We zijn klaar met het bramenwerk, R kortwiekte alles met de heggeschaar en samen harkten we de slierten weg, kruiwagens vol, en gooiden ze op de grote hoop achter de lat, waar de paarden er niet bij kunnen.

Het is frambozenhoogseizoen. Nu de de bramenslierten weg zijn, zijn de frambozen die er tussen stonden opeens bereikbaar. Snel snoepen, overrijp zijn ze niet lekker meer.

R ging een eindje wandelen met HiTime. Hij liep keurig mee, alleen bij de twee grote paarden die weer in het weitje tegenover de ruïne lopen, vond hij het wel spannend.

Vandaag regende het af en toe een beetje, te weinig, maar we mopperen niet. In elk geval stuift het nu niet meteen zo als de paarden een galopje in de crossbaan trekken.

We haalden het draadje weg uit het ruïneveld zodat de paarden nu de beschikking over het hele veld hebben. Samen met het achterveld en de crossbaan hebben ze daar genoeg aan tot een maand na het hooien, hopen we. Mits het af en toe regent.

reageer ook (3)

Achterstallig ritje

Dat was een heel fijn ritje vanmorgen met Kir en oom Titan. Na de koffie op pad, weliswaar waren de dazen vliegen en kreidlers ook alweer wakker, maar eenmaal in het bos viel het mee. We deden 9 km, max. snelheid 23 km/u, en Kir deed het weer prima, mits je geen aanstoot neemt aan een paard dat voortdraaft met een enorme pluk gras en varens dwars in de mond. Ik vind dat niet erg zolang ze niet gaat stilstaan om te eten. Voor een dame die langs de kant stond met twee honden was ze niet bang, alleen toen een van de honden opeens bleek te kunnen bewegen, moest er toch alsnog een flinke zijsprong worden gemaakt, net niet van het hellinkje naast het pad af.

Na de rit waren er zoveel stekende insecten dat de paarden niet eens gingen rollen, hoewel ze best bezweet waren geraakt. In de boxen staan wachten tot het koeler werd, dat was het enige wat er op zat, maar om vijf uur was het nog steeds 28°. We gaven ze dus maar weer eens een frisse douche, wat ze allemaal op prijs stelden, ook diegenen die zich 's morgens niet eens hadden ingespannen.

douche

HiTime bijvoorbeeld. En meteen daarna was het heerlijk rollen in het zand voor iedereen.

reageer ook (1)

Achterstallig

Na de opeenvolgende logees was er wat achterstallig onderhoud weg te werken. Het huis schoonmaken, bramen knippen, R maaide al het gazongras en gaf de rhodo's mest, ik werkte wasjes weg. We maakten alle restjes op tot er niets eetbaars en drinkbaars meer in huis was behalve frietaardappelen, mayonaise en sla. Plus een appel en een ei, dat moet genoeg zijn. Het is niet nodig maar af en toe is het een sport om alles op te maken en pas morgen of overmorgen achterstallig boodschappen te doen.

In de crossbaan groeit alles weelderig maar de doorgangen moeten goed open blijven zodat de paarden ons overal kunnen helpen met snoeien. Er staat op meerdere plekken nog volop gras. De overstekende bramenslierten die het pad smaller maken, gaan we te lijf met heggeschaar, hark en snoeischaar. Het is leuk werken met zulk gezellig gezelschap. Océ volgt mijn gehark op de voet en voorziet alles van gemiauwd commentaar.

oce

Voor dit soort activiteiten is het goed weer totdat de zon er opeens doorkomt, zoals gisteren, en ons daar wegjaagt, bijgestaan door verschillende soorten zoemende en stekende insecten. Vandaag was er lekker veel bewolking en aan het eind van de middag fijne motregen.

Ook voor de weilanden is het gunstig, we denken tot een maand na het hooien toe te komen met het ruïneveld samen met het geschnabbel in de crossbaan, mits het weer meewerkt. Het achterveld en zwembadveld zijn ook nog steeds open, for the record. Hooien verwachten we volgende week, als de voorspelling 'warm en droog' uitkomt.

Verder achterstallig logbaars.

We konden vaststellen: wandelen met een ietsje oudere logee gaat veel beter en verder (al dan niet te paard) dan met een logee van drie jaar oud. Heen en terug naar de ruïne is al te ver, zodat het logeetje driekwart van het traject door papa moet worden gedragen, evenals het bijbehorende fietsje. Bij J te A, nu weer te A, is dat niet nodig.

De honden aan de overkant zijn in hun kennels gearriveerd. Ze blaffen af en toe, maar voor ons niet hinderlijk. Als ze overlast gaan bezorgen, rekenen we op buren en overburen die het klagen voor hun rekening gaan nemen.

Morgen gaan we weer eens een ritje maken. Dat is ook achterstallig.

reageer ook (3)

En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2020 - powered by InR