logo
 

Te zonnig

Het is droog. De haag en de crossbaan kleuren al volop herfstig, maar dat komt door de droogte. Op de voorgrond 'gazon', en het weiland ziet er niet beter uit.

droog01

Dat de hibiscus gisteren een bloem produceerde, is wel een mijlpaaltje, namelijk de eerste in de vijf jaar sinds hij is geplant, maar ik had beter meteen een foto kunnen maken want vanmorgen zag hij er alweer zo uit. In elk geval weten we nu dat het een roze is, terwijl ik dacht een blauwe te hebben.

droog02

Aan de pluszijde valt de hazelnotenoogst ook vroeg, een halve kilo kleintjes en grote. De bramen zijn weer verdroogd voordat er ook maar één rijp was. In het bos wordt het ene na het andere groepje sparren bruin, en gemarkeerd om te kappen lang voordat ze rijp zijn. Iedere dag kettingzaaggeluid.

droog03

Toen R in de supermarché geen koek of stroopwafels aantrof, bracht hij slim een kilo moesappels mee. 'Misschien ga je daar wel appeltaart van maken'. Hint hint. Ik vind dat meer iets voor de winter, nu schijnt de zon precies op het aanrecht als ik daar werk, en opeens had ik er genoeg van om verblind appeltjes te staan schillen. Hup, laken, naaimachine, zonwering gefabriceerd. We hebben gezocht naar iets officiëlers maar het is zo'n rare maat dat dat niet gaat, en dit werkt ook. De appeltaart is weer heel goed gelukt.

droog04

Overige actualiteiten. Er ontsnapten vijf kalveren van Sophie uit het weitje richting ruïne. Als echte cowgirl ging ze er te paard op uit om ze te zoeken, maar Vanille is blijkbaar niet goed in cow cutting want opdrijven naar het weiland was er niet bij en ze raakte ze weer kwijt. Ach. Een paar dagen in het bos rondzwerven is ook een aardig kalverleven.

Het boerenwormkruidproject staat te sudderen. Zoiets moet zijn tijd hebben.

Het overgebleven dode beukje in het achterveld is weg. De paarden schuren er dikwijls tegen, maar toen Paprika dat woensdag weer eens deed, helde het zo vervaarlijk dat we stante pede besloten het weg te halen, ook al was het 30°. R trok met de trekker, het knapte een meter boven de grond af en de takken waren zo bros dat we ze met de hand konden afbreken. De stronk sleepte hij de crossbaan in, in de bramen ermee, zoals gewoonlijk.

En het wordt onderhand tijd voor de lavendeloogst, maar de komende drie dagen wordt het weer 26° met de zon vol op de voorgevel. Te zonnig.

reageer ook (2)

Iets te vieren

Goh, zonet pas achtergekomen: Anderzijds bestaat al (meer dan) tien jaar. Begonnen op 1 september 2010. Even tussendoor een hoeraatje, ik vind dat best iets om te vieren. Hoeraatje, bij dezen.

Intussen valt dat webloggen momenteel nog niet mee. Er gebeurt wel wat, zondag was ik de hele dag in Lamorteau als vet sec, net als vorig jaar. Weer erg gezellig en erg warm, en mijn collega was de ruiter die vorig jaar de 100 km won. Zo zijn ook de winaars in de endurance best bereid om zich als vrijwilliger nuttig te maken. Fijne sport. Onze favoriet Blackout won dit keer de 100 km.

In het project dat ik maar even aanduid met de misleidende titel 'boerenwormkruid' gebeurt ook wel het een en ander, maar dat is nog niet voor publicatie vatbaar, en verder bewegen wij heel weinig. Het is 31°, daar is alles mee gezegd.

ijsvogel

Nu ja, in het kader van het boerenwormkruidproject zagen we een ijsvogeltje over het water scheren (foto van het web). Dat is natuurlijk wel degelijk logbaars.

reageer ook (9)

Diverse activiteiten

Geen tijd voor een langer logje maar a picture is worth a thousand words toch? De Vierre door Harissa's oren gezien.

vierre

Paprika bitloos, zadelloos en 'ground tied'. De braafheid zelf.

groundtied

R oefende een paar rondjes 'springen voor western ruiters en -paarden', dat is bijzonder want western ruiters en -paarden springen niet, normaal gesproken. Hij begon bescheiden, eerst even kennismaken, en daarna kwam de lat wat hoger te liggen. Het ging goed, al lijkt Titan het nu wel welletjes te vinden te oordelen naar de uitdrukking op zijn gezicht. De bereikte eindhoogte was 40 cm, niet gek voor de eerste keer en meer hoeft ook eigenlijk niet. Over dikkere boomstammen in het bos gaan we toch niet springen, het gaat erom het gevoel van een sprong te leren kennen en dat is gelukt, voor ruiter en paard.

titan

Verder nog een paar fijne ritten, Cap kwam longeren, we aten lekker met de bekende J te A, thans te S, er werd gewandeld en er is nog iets onverwachts met boerenwormkruid. Als dat wat wordt, en waarom niet, dan verneemt het web het vanzelf, tzt.

boerenwormkruid

Het regent nog steeds niet en het gaat ook niet binnenkort gebeuren. Grrmmbbblll grmmbbl.

reageer ook (7)

Rust roest

Ook woensdag maakten we een mooie rit met K+V, 18 km stroomafwaarts langs de Vierre. Nog nooit zagen we de waterstand zo laag, richting het meer zagen de brede mud flats eruit als een filmreportage over het droogvallen van de Okavanga. Achter de stuw gingen we het water in, daar kwam het de paarden maar net tot de vetlokken. Cisco ging er vlot in terwijl dit misschien wel zijn eerste keer was.

De gemeentelijke kantenmaaier kwam minutieus de bermen maaien en wij maakten het werk af door snoeien en spitten, zodat we nu een onberispelijke berm hebben zonder onordelijk struikgewas, met alleen het lijsterbesje dat ik ooit gered heb en een meidoorntje.

Ik zette de dekjes maar weer eens in het sop en R sleepte de roundpen. Ook zaagde en schroefde hij de biels voor het nieuwe bankje. Daarop gezeten kunnen we van het uitzicht richting dorp genieten vanaf het hoogste punt van ons terrein. De paarden inspecteerden de stand van zaken en het gebruikte gereedschap. Het lijkt misschien niet zo maar dat bankje staat wel degelijk waterpas.

bankje

Tevens een goede gelegenheid om mijn coronakapsel in beeld te brengen, zelf vind ik dit heel lang, ik ben niet gewend aan haar in mijn nek. Ik laat het nog een tijd doorgroeien en we zien wel waar het op uitdraait. Mijn tatoeage is er ook nog steeds, ik overweeg weleens er wat bij te laten maken want hij is wel erg klein, maar nu nog even niet.

Verder reed ik maandag voor het eerst een paar rondjes op Paprika terwijl R longeerde. Het ging goed. En tenslotte trokken we vanochtend toch maar een draadje langs de eiken in het ruïneveld, er staat wel bijna niets te eten maar het bezorgt de paarden wat afleiding. We voeren inmiddels de normale winterhoeveelheid hooi, bij gebrek aan gras, en er is de komende twee weken geen regen van enige betekenis te verwachten.

reageer ook (6)

Bezigheden

En zondag een rit met Kir, die het prima deed. Voorop even goed als keurig achter oom Titan. 9,5 km en een paar flinke hellingen, waarbij ze naar boven wel even stil moest staan om bij te komen. Niet in conditie na een zomer van rondlummelen, maar daar wordt vanaf nu aan gewerkt. In de Vierre had ze het enorm naar haar zin, spetteren links en rechts en het hoofd onder water tot over de ogen, en dat bij zeer lage waterstand. Ik kwam ervan af met natte broekspijpen.

Verder leert R alle paarden in de roundpen staan blijven, aan komen lopen en inparkeren. Titan en Kir kunnen dat al als de besten, Paprika heeft het vlug opgepakt en wordt nu gefinetuned, maar Harissa heeft dat eigenlijk nooit geoefend. Bijles dus.

De zwaluwen overnachten nog steeds op hun plank onder het boxendak en R fotografeerde een grote vogel. Ik dacht een eend die naar rechts vliegt, maar het is een reiger op weg naar links.

reiger

Thuis draait mijn maakhetzelf-fabriekje. Brood, hummus, pesto, kefir, uitlekkwark. Dat is allemaal veel lekkerder en gezonder als je het zelf maakt en het beperkt de plasticafvalberg. Sinds we de composthoop hebben, kunnen we een week overslaan voor het ophalen van de groenafvalzak. De grijze bevat bijna alleen verpakkingsafval, daar is weinig te winnen. De vorige eigenaar verbrandde zijn troep in de tuin maar daar kunnen we niet aan beginnen.

Morgen begint de meteorologische herfst, en daar ben ik heel erg aan toe.

reageer ook (3)

Oogsttijd

Alweer een fijn ritje, donderdag. Bij K+V vandaan 23 km en de eerste galopjes van Cisco (5) verliepen onberispelijk. Daarna 'een hapje' eten bij hun, wat Titan en Harissa ook op prijs stelden want in hun karige weiland staat veel meer interessants te knabbelen dan thuis.

Van de rit van zondag kwamen een paar FB-foto's na. Wij nemen niet steeds de camera mee, maar de jongere ruiters gebruiken hun foon, die hebben waarschijnlijk niet eens meer een camera. En dit soort selfies geven toch een goed beeld.

ritjes01

Zoals iedereen onderhand weet, wil oma onderweg altijd brood eten anders haalt ze het einde van de rit niet. En over die daar achter hebben we het maar niet, dat weet iedereen inmiddels ook wel.

ritjes02

Kortom, fijne ritten, zowel zondag als gisteren, met draaglijke temperaturen en alleen vliegen op plaatsen waar de zon scheen.

ritjes03

Thuis begint de oogsttijd. Niet van de bramen want dat wordt weer niks, veel te droog, maar de eerste hazelnoten vallen, en Kir en Titan lieten al vlokken zomerhaar los. Lijsterbes en vlier zien er vroeg herfstachtig uit, en het is dit keer een overvloedig eikeljaar. Omdat er in het ruïneveld toch geen gras meer staat, sloten we het af in plaats van een draadje voor de eiken langs te trekken. We voeren evenveel hooi als normaal in de winter. En dat eind augustus.

reageer ook (2)

Eindelijk weer eens

Met ingang van zondag is het dan eindelijk een beetje fatsoenlijk weer. Al die weken hitte betekende 'zeer weinig doen', maar nu kon er weer het een en ander. Om het te vieren maakten we een mooie tocht, Forêt d'Anlier, 27 km, beukenbos met veel dode takken. Met Sunshine en Soraya hoeven we niet op te letten of alles wel goed gaat (zoals met K+V) en zo konden we een paar mooie lange galopjes maken. Jay was in vorm, voorzien van borsttuig en back cinch. Het was lekker bewolkt, geen vliegen. We vertrokken vanaf de schietbaan van Habay en tot onze verbazing keken Titan en Harissa helemaal niet op van die harde knallen terwijl ze zoiets nog niet hadden meegemaakt. Er stond daar toch gras in de berm? Veel belangrijker.

Vier uur zonder pauze in het zadel, we zijn dat niet meer gewend. 's Avonds had ik zelfs spierpijn. Die was de volgende morgen over en maar goed ook want het was lekker koel dus R ging aan de slag met het kloven van het eikenhout. Dat mocht natuurlijk gestapeld worden, mijn tweede hobby. Hier liggen drie eiken te wachten tot het hout goed gedroogd en al het andere hout verstookt is (over vier jaar of zo). Dekzijl erover en hop. Voorraad.

drieeiken

Het is dan nu wel koeler maar er valt nog steeds geen regen. We hebben het er maar niet meer over, ik meld mij wel als het zover is, over een maand of wat. Drie wintermaanden modder, de rest van het jaar sahara, zo is het nu eenmaal. Sinds een paar dagen voeren we hooi bij, eerst een baaltje, toen twee en inmiddels al wat meer. Voor het gras aan de overkant zover gegroeid is dat de paarden daar in kunnen, zijn we een maand verder. Goffinet is zijn regain komen maaien, het waren maar een paar sprietjes. Alleen in de crossbaan weten de paarden 's avonds nog hier en daar wat te scoren.

eerstehooi

Het op stapel zetten van een nieuw veulen moet worden uitgesteld tot het voorjaar. Harissa vertoonde geen tekenen dat ze er zin in had en na 15 augustus wordt er niet meer geïnsemineerd. Jammer, dat kost ons een jaar. We moeten ons dan tzt maar vermaken met Paprika's veulen.

Het wordt alweer vroeger donker, tegen negen uur. 's Avonds houden we momenteel een Harry-Potterfilmmarathon, elke avond een. Dat is voor ons een unicum, de tv heeft waarschijnlijk ook spierpijn.

reageer ook (3)

Bui

De enige, niet-voorspelde bui die vandaag viel, druppelde tijdens ons eten. Hij deed de paprika's en de champignons op de bakplaat sissen.

bui

Maar wij bleven stoer zitten, en na al ons gejeremieer dat het maar steeds niet regent, konden we natuurlijk niet mopperen dat het nu regende.

We mopperden dan ook niet. Wel jammer dat het na een kwartiertje alweer bekeken was.

reageer ook (7)

Stof

Nog steeds geen regen. Andere regio's, in het westen en noorden, kregen bakken vol, met wateroverlast en hagelschade. Hier was de enige variatie dat er vanochtend mist hing. Mist, dat was lang geleden. Maar het was al gauw duidelijk dat de mist zich had vergist en heel snel maakte dat hij wegkwam.

stof

En toen scheen de zon weer, met wat wolken. Stof alom en uitgedroogde grassprietjes. Harissa wentelt zich erin, en dat was het weerbulletin uit Suxy dan voor vandaag.

Het is nu iets minder heet, dat dan weer wel. Vandaag voerden we voor het eerst een baaltje hooi (van vorig jaar). Dat is toch een soort mijlpaal.

reageer ook (2)

Doordacht karwei

Maandag ook weer hetzelfde verhaal, 35°, een temperatuur waarbij nietsdoen, spelletjes, Harry Potter lezen bij de ventilator en af en toe naar de paarden omkijken de enige verstandige opties zijn. Maar de ochtend verliep desondanks totaal anders, en wel dankzij Het Ventje.

Bij het opstaan bleek hij over het kleed onder de eettafel te hebben gebraakt, half erop en half op de rand. Dat doen katten nu eenmaal en Het Ventje is geen uitzondering. En het was ook niet de eerste keer. 'We zouden dat kleed eens helemaal moeten afspuiten', zei R, 'dan wordt die rand misschien minder vlekkerig', en ik vond dat een goed plan, maar dan moesten we het meteen doen. Dat kleed moet na afloop heel goed drogen en dat kan alleen als het een paar dagen heel erg warm is. En? Is het momenteel heel erg warm of niet? Nu of nooit.

kleed

Tafel en stoelen opzij, we sjouwden het kleed naar buiten en spoten het af met de tuinslang. En daar bleef het natuurlijk niet bij. Waar het kleed had gelegen, had de vloer euh ..., een beetje andere kleur. Even stofzuigen en dweilen. Pfff, warm. Tja. Dan kan ik ook wel meteen de kamer veranderen nu ik toch al bezweet ben. De bank van zijn plaats, hee, vliegenpoepjes en dode kevertjes daar. Stofzuigen en dweilen. Het komt erop neer dat R het hele huis zoog en ik erachteraan dweilde.

Nadat het kleed was uitgedrupt, legden we het op de parkeerplaats om te drogen. Daar heeft het liggen bijdragen aan de opwarming der gehele aarde, en nu koelt het af in de garage voor we het weer naar binnen sjouwen. Het is schoon geworden. Het huis ook, en wij, na douchen. Maar bij een binnentemperatuur van 28° ben ik alweer even bezweet als gisteren tijdens dat schoonmaakkarwei, en dat terwijl ik nu toch heel stil zit.

reageer ook (8)

En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2020 - powered by InR