rss
logo
 
donderdag 15 november 2018

Inklinken

Na twee dagen regen is binnenzitten met een dik boek vol vreselijke gebeurtenissen (The Quincunx, gelukkig wel fictie) wel weer genoeg. Ik leefde me uit in alledrie mijn hobbies: de betonplaat dweilen, bramenslierten knippen en haardhout stapelen.

Door de regen zag de contre-haut er al best ingeklonken uit maar dat was hij natuurlijk niet. Een beetje voorbarig lieten we Kir eropspringen, die keek vanaf deze nieuwe hoogte geïnteresseerd rond; het scheelt haar toch gauw 60 cm meer uitzicht. Daarna was Gygy aan de beurt en tenslotte Jay, die dat kunstje allang kent.

herfstkleur

De paarden zakten zonder extra moeite 20 à 30 cm in het losse zand, gewoon door stil te staan. Het zal nog wel een paar maanden duren voordat hij echt goed bruikbaar is.

Zo-even liet Gygy ons schrikken doordat ze in het weiland lag, precies in een flinke hoeveelheid mest. Wat raar. Wie gaat er nu in de mest liggen. Maar er leek toch niets mis.

Zondag kondigde Sunshine aan dat het tijd is dat er met Gygy weer gewerkt wordt. Longeren en een ruiter erop. De longeerder is R, die kan dat goed. En wie is de ruiter? Me myself and I. Zondag de eerste sessie.

reageer ook (2)

Klaar. Af.

Yes! De contre-haut is af. Klaar. En zo ging dat.

Er liepen tijdens het zandtransport af en toe wel wat paarden in de weg. En erachteraan, zoals tegen het eind van het filmpje.

We legden ook de tractorband op zijn definitieve plek en vulden hem op.

zand07

Maar eerst tijd voor stevige boterhammen met boter, pindakaas en appelstroop. En karnemelk, zoals altijd. Op de achtergrond het materiaal voor de wipwap, het laatste projectje voor de crossbaan, nee echt het laatste. Alles op zijn tijd.

zand06

Bij het volscheppen van de contre-haut kwam af en toe eens een paard kijken, maar veel interesse toonden ze niet. Wacht maar, als het zand straks een beetje ingeklonken is en ze erop en eraf moeten springen.

zand08

Zo. Vol. Klaar.

zand05

Na afloop bijna even veel zand in de profielzolen als in de bak.

zand09

Moe maar tevreden. Hard werken maar weer een leuke dag. Nu nog de andere helft van de zandberg wegwerken, die gaan we ergens opslaan om na het inklinken nog eens te kunnen bijvullen. Zand achter de hand is altijd handig.

reageer ook (4)

Kunstjes

Onze paarden leiden een zo natuurlijk mogelijk leven. Buiten met schuilstal maar niet opgesloten, met goed hooi zoveel als ze opkunnen en de crossbaan om in te scharrelen, regelmatig een korte of langere rit met beekjes en hellingen in de omgeving of zelfs aan zee, en uitdagingen zoals de brug de wip en de afsprong (binnenkort) om het interessant te maken. Niet saai.

Maar kunstjes hoeven ze voor ons niet te kunnen. Opzitten en pootjes geven, doodliggen, touwtjespringen, dat is nergens voor nodig.

kunstjes

Niet dat we het verbieden of zo, als ze er spontaan toe overgaan. Gewoon omdat het leuk is.

reageer ook (7)

Vastleggen

Gisteren voor de contre-haut (of contre-bas, al naar gelang; na wat googlen weet ik eindelijk dat dat in het Nederlands een op- en afsprong heet maar we zijn onderhand aan contre-haut gewend) een pallet spoorbiels besteld. Twintig stuks. Zulke dingen doen wij gewoon alsof het niks is. Vroeger bestelde ik persoonlijk (en velen met mij) nooit zomaar een loeizwaar pakket spoorbiels voor de heb. Ik sta er af en toe verbaasd bij stil. Ze worden maandag geleverd.

Vannacht vroor het vijf graden, zodat we het drinkbakje moesten afkoppelen en een waterton vullen. Zodoende werd ik om zeven uur wakker doordat er luidruchtig met de lege ton gevoetbald werd (Kir is de verdachte maar Gygy stond er ook vlakbij). Opstaan, waterton vullen, hooi verstrekken, naar de fraaie zonsopgang kijken. Mooi. Morgen weer zo bijtijds wakkerworden. Het vriest alweer dus dat zal wel lukken.

kir

Per vandaag zijn het ruïneveld en de overkant winterklaar. Geen foto dit jaar, het web zou even naar die van vorig jaar kunnen kijken maar die is wel misleidend want R maaide in het ruïneveld het beetje wat er te maaien viel aan refus, en hij verspreidde de mest in allebei de weilanden. Rondjes rijden met de sleep kan ik wel maar R is veel beter in machines waarbij gestuurd moet worden en tegelijkertijd wisselende druk uitgevoerd. Plus dat hij harder rijdt.

De paarden brachten de zonnige middag door in de crossbaan, waar ze bezoek kregen van de drie buurmeisjes, die allerlei vragen hadden en meerdere minuten geïnteresseerd naar de antwoorden luisterden, todat er een wesp kwam en ze joelend en druk gebarend naar huis renden.

Vanwege de jacht vandaag en morgen overal om ons heen kunnen we niet het bos in. We overwegen zondag een keer niets te doen. Dat zal niet meevallen.

reageer ook (3)

Essentialia

Als we na het hooi voeren weer naar boven komen, geurt het zo lekker in huis. Net na de deur van het trappenhuis eerst de knoflook met gember van gisteren (subtiel hoor, noodles met paprika champignons en bosuitjes), dan de grote zak lavendel-uit-eigen-tuin die in de garderobe hangt, een vleugje groene zeep waarmee ik gisteren de vloeren heb gedweild, en richting keuken het brood. Mijn onmisbare spelt-rogge-zuurdesembrood.

zegeningen

En even later R's onvolprezen espresso. De enige echte.

Meer heeft een mens toch niet nodig. Het gaat de paarden goed en er is geen stormschade, ook heel fijn.

reageer ook (1)

Ongewoon

De winter begon om half tien en het sneeuwde door tot een uur of twee. Zwaar spul, waar de tuinplanten voor moesten buigen. De blaadjes zijn nog lang niet van de beukjes, sterker nog: de meeste zijn nog groen.

schoon03

Vanwege het weer voerden we de paarden voor het eerst dit seizoen hun hooi in de boxen. Nou dat was maar eng hoor, Titan durfde mooi niet naar binnen. Kom nu maar jongen, vorige winter heb je toch ook steeds gewoon in je box staan eten? Je eigen box, lekker droog en beschut. Nee, hij moet weer helemaal wennen. De veulens en Harissa waren al gauw over de drempel, Jay moest in weer en wind op de uitkijk blijven staan (vond zij zelf) en Titan snaaide af en toe een hapje tussen zijn gestress door.

Om het extra spannend te maken, kwam Sophie aan de deur met een troepje ponys en verkleumde dreumesen, verkleed als skelet en met roetvegen, om een handvol snoep in het kader van Halloween. Stoere kids. Onze paarden keken ze na terwijl ze het weggetje af drentelden.

Nu regent en stormt het, een echte, hevige herfststorm. Rare volgorde, eerst de winter en dan de herfst.

reageer ook (2)

Proper en schoon

Even noteren. Gedaan: zondag de houten tuinmeubels afgeborsteld en de witte stoelen afgesopt en ze in de garage opgestapeld. Schoon. Huishoudkundig verantwoord! Die kunnen komende lente zo weer naar buiten.

Tussendoor drie logeerwassen gedraaid en aan de lijn. Het waaide zo hard dat ze al bijna droog waren voordat ik ze had opgehangen. Extra knijpers nodig.

Maandag hooi gehaald, de vogelvoerhuisjes geïnstalleerd, de bossen kattekruid afgeknipt en in de bramen gedeponeerd (zo praktisch), de drie rhodo's uit hun pot gehaald en in de voortuin ingegraven, de kuilen die de vossen (of Jay, maar dat is ook een vos) in het weiland aan de overkant hadden gegraven, opgevuld met het rhodozand en nog wat extra van de zandhoop.

Het terras afgespoten met de slang en geschrobd (gemeentelijke waterdruk genoeg, kwestie van doorschrobben). Leeg. Het enige dat er nog staat is Het Ventje zijn houtblok en zijn bloempot (om water uit te drinken).

schoon

Zo, dat ligt vast. Gewoon even genoteerd, zodat we volgend jaar nog weten wanneer we een en ander in de herfst 2018 gedaan hebben. Helemaal niet om op te scheppen.

schoon01

Intussen creëerde de herfst binnen moeiteloos zijn eigen schoonheid. We zijn er klaar voor. Morgen sneeuw.

schoon02

*update maandag 11 uur*

reageer ook (3)

Waar is de jacht?

Dat is momenteel niet eenvoudig te weten te komen. Wij liggen net buiten het cordon in verband met de varkenspest en we hebben de indruk dat de jagers van daar nu hier de omgeving onveilig komen maken. Maar het wordt niet behoorlijk aangekondigd. Normaal worden er A4-tjes aan de ingang van het bos opgehangen maar daar hangt al het hele jaar een eenzaam briefje dat de jacht plaatsvindt op 11 november; in 2017 dus. In elk geval niet nu, maar toen R de logees zaterdag naar de startplek voor hun hardlooprondje wilde brengen, deze keer in Straimont, was het evengoed mis.

's Middags was het helemaal bar. R ging kijken of de kust veilig was: geen aankondiging. Maar toen we met Titan en Harissa met elk een kleinkind op de rug bij het driehoekje kwamen aanwandelen, stonden daar diverse terreinwagens en een trailer, en hatsee, even verderop zaten op hun klapstoeltjes in de berm twee nerveuze sportievelingen met geweren en het bekende fluovest, en er was drijverslawaai te horen op korte afstand. We bemopperden ze, maar het waren Vlamingen die hier niet wonen dus dat leverde weinig op, en we maakten rechtsomkeert.

En de jachtkalender dan? Die geeft voor zaterdag 27 oktober geen jacht aan hier, en wijst er als disclaimer op dat de wandelaar altijd moet letten op de aankondigingen bij de ingang van het bos.

waarisdejacht

De paarden houden alle richtingen terdege in het oog, maar hoewel de kalender voor vandaag wel jacht in Suxy vermeldde, kwamen er wild, jagers noch honden opdagen.

reageer ook (4)

Verjaardagsfeestje

De contre-haut-werkzaamheden moeten even wachten, we kijken eerst nog elders naar betere biels. Ten slotte, als je graaft en opbouwt, kan het materiaal waar je al die moeite voor doet, maar beter degelijk zijn.

Zodoende hadden we de middag vrij voor een ritje in de omgeving (bekend als 'een klein rondje') en Kir mocht mee.Ze is nu net twee-en-een-half jaar oud en we zetten haar eens onder de stokmaat: 1,43 m. Nog even en ze is een paard.

Kir laat zich moeiteloos ponyen en het hellinkje af het water in gaat ook netjes zonder duwen of trekken. Nu het water zo abnormaal laag staat, kunnen we er gemakkelijk in en hoeft er niet meteen te worden gezwommen tijdens haar allereerste keer in de Vierre.

indevierre01

En vond ze het leuk? Nou! Feest! Water, lekker spetteren.

indevierre02

Tot waar de brugpijler op de achtergrond licht is, halverwege, dat is ongeveer de normale waterstand, en de grijze streep vlak onder het brugdek is de crue, de maximale hoogwaterstand. Het was een prachtige dag voor een buitenrit maar het wordt toch echt tijd voor flink wat regen, sneeuw desnoods, als het maar uit de lucht valt en nat is. Beekjes vallen droog, er komt maar steeds niets bij, dit kan zo niet langer.

reageer ook (5)

Van het een komt het ander

De crossbaan heeft al een hele evolutie doorgemaakt. Wat wilden we er achtereenvolgens mee? Laten braakliggen. Een piste aanleggen. Twee boomstammen en een tractorband neerleggen als hindernis. Een paar Extreme Cowboy hindernissen zoals een brug en een wip, net als in Soy, La Comté en Florée. Dat gaat goed, zei Sunshine, misschien kunnen jullie ook een contre-haut maken, zoals in Hatrival.

Mwah, dachten wij, een contre-haut, een contre-haut, da's ook weer zowat. Dat betekent een hoop graafwerk, spoorbielzen en stabilisatiezand, en hoe vaak gebruik je zo'n obstakel nu eigenlijk. Nog maar even niet, we hebben voorlopig projectjes genoeg. Misschien later ooit.

Na de bosrit van zaterdag aten we samen wat bij de Foyer IX. De Canadese logee traint cross country paarden. Terloops meldde zij dat ze in de cross vaak een vierkante contre-haut gebruiken van 12 x 12 feet, dan kun je er van meerdere kanten op- en afspringen. O juist? Jaja.

Geheel los van dat alles werd vanochtend aan de overkant begonnen met het weggraven van de bult zand die daar al anderhalf jaar ligt. Dat zand willen ze kwijt want er komt een huis. R wandelde er naartoe. Zodoende hebben wij nu opeens een hele hoop zand. Wel zeven kuub.

zand01

Tien seconden later was dat zand van de paarden. Keten!

zand02

Je kunt er van alles mee! Graven!

zand03

Bokken, rennen, spelen. En rollen.

zand04

R heeft het contre-haut-tracee van 12x12 feet vanmiddag al uitgegraven. Morgen eropuit voor biels. En dan? Zandscheppen maar.

reageer ook (8)

En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2018 - powered by InR