rss
logo
 
maandag 19 augustus 2019

Mooie plaatjes

Alweer een week voorbij, en zonder logje weet ik weinig details meer. De temperatuur ging omlaag naar wat wij tot voor kort normale augustuswaarden vonden, lekker 20, 21°, maar zonder tussenkomst van onweders of andere nederslag. In Petange en Basscharage (L) veroorzaakten spectaculaire windhozen veel schade aan gebouwen. Straten vol puin. In Suxy zagen we zoals zo dikwijls de buien ten westen en ten oosten voorbijdrijven en wel degelijk neerkomen, maar alleen in bevoorrechte dorpen als Rossignol en Straimont, die altijd al onze regen toebedeeld krijgen. Hier viel niets.

Eergisteren (gaten graven voor de palen van het mestkruiwagenafdak) en gisteren (beton storten) was dat wel weer handig.

beton01

Gunstiggestemde weergoden, mazzel of degelijke planning. In elk geval is het goed gelukt, niet te nat niet te droog. Het aanbrengen van de dakplaten moet wachten tot de gewonde vinger weer helemaal in orde is, nog minstens twee drie weken verband. Het bekistinkje - voor de kritische lezer - gaat er nog af en de zijkanten worden opgevuld met zand als het beton volledig uitgehard is.

beton02

En vannacht, toen het beton voldoende gehard was, begon het. Hemelwater!

nat01

De paarden schuilen wat onder de bomen, maar eigenlijk vinden ze dit weer helemaal goed. Geen vliegen, niet warm, groeiend gras.

nat02

Wij zijn ook blij. Groeiend gras. Volle regenwatertanks.

nat03

Close-upje. Echt regenwater. Niet alleen om het voor nu vast te leggen, maar ook voor later. Dat we in de toekomst, als het nooit meer regent, kunnen zeggen 'Gelukkig hebben we de foto's nog'. Want hee: inmiddels schijnt de zon alweer.

reageer ook (5)

Eten

Eten is belangrijk en het is leuk om er tijd en aandacht in te steken. De omstandigheden daarvoor waren de afgelopen dagen gunstig. We hielpen Sunshine om van haar bergen rijpe pruimen af te komen; er was daar niemand thuis maar Scotch vond het goed dat we via een achterdeurtje toch twee kilo meenamen. Dat leek heel wat maar er bleef daar nog zeker drie keer zo veel over.

Het leverde zes potten jam en een pruimenflap op. De flap ging op bij het bezoek van mijn oude paardenkornuit (J-P uit L), die kwam eten (friet met twee salades; natuurlijk zelfgemaakt) en zuurdesembrood wilde leren bakken. Hij bracht een prachtig Arabischepaardenfotoboek en een westernzadel mee en vertrok met een basisje zuurdesem in een potje en wat speltmeel om zijn desem mee te voeren, plus de handleiding. Alweer iemand gelukkig door zuurdesembrood.

pruimenjam

Dinsdag schotelde broer E te U (momenteel te S) ons een Indiase maaltijd voor. Vlnr: rijst met rozijnen, twee chutneys, wortelcurry, halvah, shrikand en naan. Vanavond op het menu: banaanraita, bryani en Indiase kwark. Toemaar.

indias

De handlijder (R van InR) intussen krijgt iedere dag een andere verpleegkundige langs om zijn verband te verwisselen. Hij heeft al een bekwame, een extrabekwame en een onhandige meegemaakt. Nog drie dagen zo verder (nog maar verband om twee vingers nu) en maandag weer naar de handchirurg ter controle. Nu hij weinig beweegt, is hij wel bang dat hij dichtgroeit.

reageer ook (11)

Zaagzaagzaagzaag ... tsjak!

Daar zaten respectievelijk lagen we dan weer eens, zaterdagmiddag, op de Eerste Hulp in Libramont, ze kennen ons daar. Niet dat R accident prone is maar 'waar gehakt wordt vallen spaanders' en 'wie nooit stukken maakt, maakt waarschijnlijk niets' (deze laatste Oud-Chinese wijsheid hing aan de wand in het winkeltje van onze, inmiddels vast en zeker wijlen, Cees Bruin, kruidenier-annex-wijsgeer-op-de-hoek in Nijmegen-Oost begin jaren '70).

Tja, je wordt een beetje melig als je anderhalf uur in de wachtkamer van de Urgences zit en de noodarts drie kwartier bezig is met de hechtingen, het precieze aantal weten we niet maar we houden het op 15 stuks. Maar nu even serieus. R kan verdraaid goed zagen en hij kent die cirkelzaag door en door, maar er sprong opeens een af te zagen houten latje omhoog en dat schoot met kracht tegen zijn linkerhand.

zaagzaagzaag

De patiënt maakt het redelijk, beetje bleek, beetje rillerig, rustig aan maar vandaag. Zoiets hakt er toch in. Maadag terugkomen om er de handchirurg naar te laten kijken. Tot zover het medisch communiqué.

Maar goed dat we niet de rit op het militair terrein in Marche die voor vandaag in de planning was, hebben doorgezet. R twijfelde gisteravond nog wel even, maar wij zijn ook wel eens verstandig, af en toe. En het kruiwagenafdak moet ook gewoon even wachten, niets aan de hand.

reageer ook (8)

Meanwhile, in Suxy ...

Voor wie het weten wil (wijzelf dus, over een jaar, of wieweet over tien jaar): het tuinpad is af, na een snipperdag van hard doorwerken. Twee kuub (= een karrevracht) snippers gingen erin, twee keer zo veel als we gedacht hadden, en nog eens twee kuub verspreidden we tussen de grassen en struiken.

tuinpad

Het Ventje loopt liever over de biels dan over de snippers maar het geeft niet, het regent toch nooit meer dus die biels is niet glad. De uitgebloeide roosjes zijn gesnoeid en alles ziet er onberispelijk uit. Zoiets duurt nooit lang, voor we het weten is het weer berispelijk en zodoende blijven we aan de gang.

Bestendiger zal het kruiwagenafdak zijn, het begin is er, het raamwerk is gemaakt, en als het klaar is staat dat afdak er zo lang als wij hier wonen, zoniet langer.

Wat we verder deden de afgelopen dagen weet ik niet meer zo precies; met die temperaturen van het 'nieuwe normaal' (25-26°) waarschijnlijk niet al te veel. Op het terrasje bij de round pen lagen onder de eik ontelbaar veel minieme eikeldopjes met petieterige eikeltjes erin, verdroogd en afgevallen. In de crossbaan zijn nog wat late frambozen, en een deel van de bramen is verschrompeld, een deel is nog groen, een deel rood en er zijn al enkele zwart, zij het niet al te sappig. De berken beginnen te verkleuren en het gazon vertoont grote gele plekken. In de wei lijkt het gras meer op hooi, daar is niets sappigs aan.

Aan tafel praatten we over de toekomst van de wereld, die zien we somber in (er zijn veel te veel mensen, Trrump, Brrexit, dat kan niet goedgaan), maar in onze eigen directe omgeving is de prognose niet somber. We moeten ervan maken wat ervan te maken valt en van voorspellen word je ook niet opgewekter.

Met de paarden gaat het goed. HiTime meet 118 cm en volgens meerdere berekeningsmethodes weegt hij nu rond 140 kilo. Dat is een schatting want hij is veel te zwaar om hem 'met de hand' nauwkeurig te wegen. Allemaal botten spieren en pezen, waar hij knoerthard mee kan rennen. Ook wordt hij met de dag grijzer, ik dacht altijd dat schimmels veel geleidelijker grijs en daarna wit werden, maar hij zet er vaart achter. Overal waar het donsvachtje uitvalt komt er wit tevoorschijn. Daarentegen is het wit van het ene witte hoefje waar hij mee geboren werd, eruit aan het groeien.

hitime01

Zo, nu is het web wel weer 'bij'.

reageer ook (4)

Lekker fris

Heerlijk fris weer, lekker bewolkt. Na gistermorgen is er geen regen meer gevallen en het is dus veel te weinig, maar het feit dat het vandaag 20 graden koeler is dan eergisteren (van 39 naar 19°), maakt het leven wel een stuk aangenamer. Paarden in de wei zonder staartgezwiep en orengeklapper, graasgraasgraasgraas. Fijn.

We reden 's middags een ritje van 10 km via het nieuwe pad dat uitkomt bij de zwijnenomheining en ontdekten meerdere paden richting Burnéchamps die we nog kunnen verkennen. We zitten dus niet helemaal gevangen.

Bij thuiskomst maakte ik sushi. Dat blijk ik ongeveer een keer per jaar te doen. Het is een heel gepruts maar het resultaat mag gezien worden. Lekker ook. En bij 20° met ondergaande zon konden we zelfs buiten eten.

sushi

Eigenlijk was ik ook nog een update over mijn haar van plan, dat is eraf, donderdagmorgen bij de kapper. Geen kuif meer. Bovenop is het nu nog blond en opzij grijs. Maar dat paste niet meer op de foto.

reageer ook (7)

Gestaag

Yessss! Na zes weken droogte met zegge en schrijven één halve dag regen, valt er nu al sinds vanochtend 9 uur gestaag een milde regen. Precies goed. Geen enorme plensbui die zo weer over is en alle vocht meteen weer het dal in spoelt, nee gewoon gestage regen. Druppels, betere druppels.

beteredruppels

Paarden in de wei zonder last van hinderlijke insecten. Mijn 'waterwerken' werken en mijn dijk heeft weer zin.

En 19°. Daarmee verdampt het vocht tenminste niet onmiddelijk weer. Ramen en deuren open zodat het ook binnen niet tropisch meer is. Ga zo door.

Hèhè. Ein-de-lijk.

reageer ook (5)

Druppels

Druppels ja, maar niet het soort dat uit de lucht komt vallen. Alles is nog steeds gortdroog. Alweer een dag van 39°, elke dag is warmer dan de vorige en de brandende zon doet de teer uit de omheiningplanken smelten.

druppels

Omdat HiTime gedurende de dag heel dikwijls even wil slapen, en hij dat nog niet zo goed staand kan zoals de grote paarden, gaat hij dan in zijn vaste zandplekje in het weiland liggen, op enkele passen van de boxen vandaan. Maar daar is pas tegen vijf uur schaduw dus ligt hij overdag in de zon te braden.

We zochten al een tijdje naar een oplossing maar dat is niet zo makkelijk. Een parasol of tent waait weg of klappert, en een wandje of dakplaat moet wel heel stevig vast staan anders is het te gevaarlijk. Bij Olivier is vorig jaar een veulen verpletterd doordat er een grote hooirol bovenop viel. Bovendien schuren paarden tegen alles wat in de wei staat, dus het zou eigenlijk een stevig gebouwtje moeten worden. Maar hee. Op vier passen afstand van de boxen nog een stevig gebouwtje plaatsen, dat wordt te gek.

Naast het hooischuurtje, waar normaal de mestkruiwagen staat, is bijna de hele dag schaduw. Daar zou HiTime nu mooi kunnen liggen, vlakbij Harissa (alleen wel uit haar zicht). Maar gaat hij dat doen? We trokken een draadje om dat stuk af te zetten.

Morgenochtend gaan we kijken of hij over te halen is. Hij heeft nu zijn routine, heel belangrijk voor een paard, en hem onder druk zetten werkt zeker niet. Het is in zijn eigen belang maar we hebben er een hard hoofd in. Aan met de anderen meedouchen is hij nu al wel gewend dus dat scheelt wel iets.

reageer ook (3)

Schaduw

Bij Clairefontaine reden we zondag 19 km bij 24° over keurige bospaden waar we beleefde wandelaars joggers en vtt-ers tegenkwamen, die de zondag sportief-recreërend doorbrachten. We staken wat ondiepe beekjes over en kwamen langs enkele netjes onderhouden historische grenspalen België/Luxemburg, en een tankstation, wat eigenlijk ook een netjes onderhouden grenspaal is maar dan een moderne. Ook de huizen en villa's zaten opvallend degelijk in de verf. Om kort te gaan, we waren vlakbij het Groothertogdom, het contrast met onze eigen gezellig-shabby regio was opvallend.

schaduw

Er waren vliegen, maar alleen in de volle zon, en we konden ons uitleven in diverse mooie galopjes. R klokte met Titan de maximumsnelheid van 34 km/u, jammer dat het weiland niet lang genoeg was om er echt voluit tegenaan te gaan maar de heren waren in vorm, dat is zeker.

Het vertrek- en aankomstpunt was een particulier erf achter wat woonhuizen, waar de weilanden en de gebouwtjes eruitzagen alsof ze dagelijks met stoffer en blik werden aangeveegd. Daar was alleen geen schaduw, zodat we de paarden na even douchen zo snel mogelijk naar huis trailerden, waar het ook warm is maar ze tenminste tegen de zonnestralen kunnen schuilen.

De maandag bleven we zelf ook grotendeels binnen. Een boek lezen, aan een website morrelen en naar muziek luisteren is ook wel eens ontspannend. Dit wordt geen week waarin we veel ondernemen, maar hopelijk duurt het niet te lang.

reageer ook (2)

Weer nix

Verheug je je de hele zaterdag want het zou 's middags gaan onweren, en dat gaat gepaard met regen! Toch? Valt er nix. Het waaide wel maar we kregen weer helemaal geen drup. Ook geen gerommel in de verte. Onweer nada. Mooie wolken, maar dat levert geen vocht op.

wolken01

We gaven de paarden er weer tien meter gras bij in het ruïneveld maar dat hadden ze pas 's avonds in de gaten, de hele dag hebben ze in de boxen rondgehangen wegens Te Warm.

De sparreneigenaar kwam strimmen, die moet ook wel hebben afgezien bij 28°. Morgen komt hij weer om het af te maken, hij is bang dat hij binnenkort zijn eigen perceel niet meer op mag vanwege de zwijnenpest.

Het verbaast ons dat er op het Nederlandse Journaal wel uitgebreid wordt bericht over de Afrikaanse varkenspest in China maar geen woord over precies diezelfde pest in deze streek, even besmettelijk, als het ware om de hoek van al die varkensmesterijen in Brabant en Limburg. Als ik die boeren daar was, zou ik hem behoorlijk knijpen maar blijkbaar denken de autoriteiten 'wat niet weet wat niet deert'. Men doet hier in elk geval zijn best om het niet verder te laten verspreiden.

Morgen maken we een rit bij Clairefontaine, aan de Luxemburgse grens, de laatste dag met een redelijke temperatuur (24°). Daarna barst de hitte weer los voor een week met 35° en meer, hiephoi maar niet heus.

reageer ook (5)

Dat was het dan

Zondag maakten we een hele mooie rit noordwaarts van 23 km. Aanvankelijk waren we niet van plan de Vierre in te gaan want Scooby (r) was voorheen niet zo'n held met water en het is best een steile oever, maar hee, wie niet waagt die niet wint, en kijk, de tijd van watervrees is blijkbaar helemaal voorbij. Hij ging er zonder aarzelen in en ook Beerbaum (m) begon meteen te spetteren, terwijl Jay (l) de waterplanten inspecteerde.

laatstekeerx

R had weer een fijne route uitgedacht, waarbij we de rue de Neufchâteau twee keer overstaken. Wij anderen volgen hem blindelings want we weten dat hij de beste gids is. Wat wonen we toch in een schitterende omgeving. Prachtige beboste dalletjes, mooie beekjes, nergens mensenlawaai, enkel vogelgefluit. Maar goed dat we juist die kant op waren gegaan dit keer, want diezelfde avond las ik dat de rue de Neufchâteau de komende twee weken afgesloten wordt voor het plaatsen van nog meer gaas tegen de Afrikaanse varkenspest over de hele lengte. Geen sprake meer van oversteken daar, dus ook die kant op was dit vooralsnog de laatste keer. Wie weet voor hoe lang, het kan wel een paar jaar zo blijven.

Nu kunnen we alleen nog in het bos achter het huis een rondje rijden (zolang dat niet verboden wordt) en via de grote weg naar Burnéchamps, dat is dan tenminste nog iets, zo kunnen we nog naar de Semois en verder westwaarts.

tuinpad02

Maandag dinsdag en woensdag werkten we hard aan het tuinpad, het was eigenlijk te warm (25°) voor zulk zwaar en vervelend (bielzen zagen) werk maar de komende dagen wordt het nog veel erger (35°), dus tja. We zijn geen van tweeën geschikt om zulke karweitjes te laten liggen tot het koeler weer wordt, pakweg in oktober, of misschien wel helemaal nooit meer, met dat klimaat van tegenwoordig. In elk geval vordert het goed. Binnenkort snippers halen, storten en verdelen en dan voilà quoi: tuinpad voor de komende decennia.

reageer ook (2)

En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2019 - powered by InR