logo
 

Witte wereld

Wat een verschil. Gisteren zou er een pak sneeuw van 30 cm vallen, maar we kregen een dag lang regen op bevroren grond, dus ijzel. Wat saai. Sombere wolken, nauwelijks een stap buiten, nat, paarden met ijspegels in hun vacht.

Nee, dan vandaag. De sneeuw van vannacht bedekte de ijzellaag, dus lopen was niet zonder risico. Hooi voeren gaat altijd door ongeacht regen modder en ijzel, maar sneeuw is zoveel beter voor ieders humeur.

winter01

Veel fotogenieker ook. Fijne poedersneeuw. Het dorp ligt er schilderachtig bij, op het bosweggetje nog geen enkel spoor, behalve van een paar vossen. Blauwe luchten. Zon.

winter02

Fris koud, 's nachts -9° en overdag -2° met een zonnetje. R ruimde een enorme hoeveelheid sneeuw, voor het huis naar de weg, voor de boxen, van het hooischuurtje naar de ruif, naar de mesthoop, naar het hek van de crossbaan, naar de vogelvoerhuisjes speciaal voor mij, en voor Océ een paadje over het terras.

De oprit naar de boxen hoeft tegenwoordig niet meer omdat we geen hooibaaltjes meer halen met de aanhanger, maar aan het eind van de middag bleek het alsnog te moeten, want Fred komt morgen voor een krom ijzer van Kir, en anders komt hij met zijn busje het hellinkje niet op.

Ik bedacht dat het lopen met die sneeuw-op-ijzel wel handig en veiliger kon zijn met stokken, en hee, daar kwamen de langlaufstokken van pas. Geen skis, daar is de sneeuwlaag te dun voor (10 cm), maar zo lopen bevalt uitstekend. Veel safer. Jarenlang, zoniet decennialang, niets van wandelen met stokken willen weten, maar na drie passen proberen zijn ze al onmisbaar.

winter03

De paarden konden lekker in de zon staan soezen, terwijl de ijspegels uit hun vacht smolten. HiRise maakte korte metten met de door R opgeworpen berg sneeuw, hij is de enige die daar uitbundig mee wil spelen. Het lopen op de bevroren kluiten is ongemakkelijk voor de paarden en ze doen dan ook kalm-aan. 's Avonds strooien we wat zout op de betonplaat zodat ze daar niet uitglijden.

winter04

De winter duurt elk jaar korter lijkt het wel, des te meer is het genieten van die paar dagen dat onze wereld wit is.

reageer ook (2)

En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2024 - powered by InR