logo
 

De kachel is aan

Dit was de eerste echte regendag sinds maart. Een bui, heel af en toe, dat was een kwestie van even wachten en dan was het alweer droog, maar vandaag gingen we de paarden voor het eerst voeren in de regen. Deksel op de emmer. De paarden liepen helemaal achteraan in het veld, maar toen ze hun emmertjes leeg hadden, bleven ze onder de luifel staan schuilen. Even droog zijn op zo'n dag is ook wel eens fijn, al hebben ze dit weer heel wat liever dan hitte-met-vliegen.

Wijzelf zijn ook erg tevreden. Geen zon, de regen sloeg tegen de ruiten, en toen de temperatuur in huis gedaald was tot 17° stak R de kachel aan. Het werd al gauw behaaglijk. Echt weer voor een huiselijke nieuwe hobby.

Ik heb een goed werkende Singer handnaaimachine van tegen de 100 jaar oud (staat nog steeds in de berging, alle originele onderdelen en instructieboekje aanwezig), maar omdat R vindt dat elk huisgezin een elektrische machine hoort te hebben (evenals een viergatsperforator en een snijapparaat), hebben we sinds 2006 ook een eenvoudige Brother uit Japan. Daar heb ik wel gordijnen en zo mee genaaid, maar altijd rechttoe-rechtaan, niet gewend zijnde aan sophisticated zaken zoals zigzaggen. Maar deze 'eenvoudige' machine kan wel 35 steken, die een normale naaister zal gebruiken om, eh... jurkjes in elkaar te zetten en dergelijke, ik heb daar geen verstand van.

huisvlijt

Maar je kunt die steken ook gebruiken als versier-steken zag ik, en ik had toch linnen lapjes over, en ik had toch tijd, en de breiwol was op.

Gebruiksaanwijzingen lezen is saai, ik ben meer van de trial-and-error, en als er dan wat misgaat kun je altijd nog opzoeken hoe het wél moet. Inmiddels heb ik zoveel uitgeprobeerd dat ik die handleiding toch stukje bij beetje heb doorgenomen. Al experimenterend maak ik het garen dat gedeeltelijk nog van mijn moeder is geweest ook eens op. Resultaat: enkele sierlijke doekjes voor in de broodmand en in de rijsmandjes, met siersteken waar vroeger een dorpsmeisje zich te pletter op borduurde, voor de uitzet.

Huiselijk huisvlijt, echt een werkje voor een echte regendag.

reageer ook (6)

En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2022 - powered by InR