logo
 

Hard doorwerken

Het bleef heet, het bleef droog, en de ondergrondse regenwatertank van 6500 liter raakte leeg. 'Ik weet wel een karweitje dat we bij 32° kunnen doen', zei R, in de veronderstelling dat ik daar weinig zin in zou hebben. Maar ik wist uit ervaring dat het daar beneden wel hard doorwerken is, maar koel. Eens per twee jaar maken we de tank schoon, ik schep de emmertjes vol water en aanslibsel, R takelt ze omhoog en voert ze af naar de dorstige planten en bomen. Bovengronds is dat wel degelijk warm werk. Toen de tank helemaal leeg was, schrobde ik de wanden en de bodem schoon, we spoten alles af, nog een rondje emmertjes, en klaar. Wachten op regen om hem weer vol te krijgen, maar daar was in de voorspelling de eerste twee weken geen kijk op. De gemeente kwam een briefje brengen dat de bewoners zuinig moeten zijn, geen auto wassen, geen tuin sproeien, geen zwembad vullen. Dat doen we toch al niet, maar we hebben regen nodig voor het weidegras. Zucht.

Maandag zou de laatste dag zijn voordat die twee weken hittegolf losbarst, dé gelegenheid voor het omzagen van de dode eik aan de overkant, waarvan de paarden de bast hebben afgeknaagd, daar kan een eik niet tegen. Het is een boom met drie stammen, een stam morsdood en de twee andere op sterven na. Het is jammer dat we er niet op tijd bij waren, al onze andere eiken hebben inmiddels een beschermend jasje of schrikdraad ervoorlangs.

eikom

Het zagen moest gebeuren nadat het hooi eraf was en voordat de paarden weer dat weiland in gaan. Touw erom, tractor ervoor en trekken om ze de goede kant op te laten vallen. De eerste dode stam viel zonder omhaal, de tweede ook, de derde moest iets voorzichtiger omdat die richting omheining helde. Ik vind dat soort gepuzzel altijd maar eng, maar R weet wat hij doet en het ging ook dit keer weer goed. Voor het restant van de dag was de voorspelde regen afgelast, de zon kwam erdoor en we kregen het toch warm, vooral bij al het zaagwerk na afloop, maar die takken kunnen we toch niet laten liggen. R zaag zaag zaag zaagde, ik krui krui kruide de blokken, en het resthout stapelden we in het karretje om in de bramen te werpen, daar vergaat het wel.

En ziedaar. Terwijl we daarmee bezig waren, begon het te regenen. Een flinke bui, en daarna een prachtige dubbele regenboog, die met zijn twee poten in onze crossbaan stond.

boog

En het wonder was nog niet afgelopen want rond half negen begon het gestaag te regenen en twee uur later regent het nog. Al het dakwater stroomt de regenwatertank in, onze schone regenwatertank. De paarden trokken meteen het weiland in, lekker grazen in de regen. Regen. O o wat is dat toch goed voor mijn humeur.


En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2023 - powered by InR