Toen we destijds weilandonderhoudsgereedschap nodig hadden, twijfelden we tussen een bloter ofwel bossenmaaier en een klepelmaaier. De bloter was voor het weiland afdoende en heeft ook goed dienst gedaan maar nu hebben we de crossbaan, met onnoemelijk veel frambozen en braamstruiken, die over het gesnipperde pad gaan groeien als we niet ingrijpen, en met de hand is dat niet bij te houden. De bloter kan dat soort struikgewas niet aan, maar een klepelmaaier wel.
Eigenlijk was die al bedoeld voor R's vorige verjaardag maar zoiets moet niet overhaast worden aangeschaft. Zo'n apparaat moet ook weer ergens worden opgeslagen en er komt onderhoud bij. Eerst maar eens kijken of het echt wel nodig is, en zo ja welke dan, we gaan bij het kiezen van gereedschap niet over een nacht ijs.
Na het nodige vooronderzoek vonden we donderdag een degelijk exemplaar bij het bedrijf waar ook de bloter vandaan komt. Eerst even checken of de klepels goed hangen.
Okee, laad hem maar in de aanhanger. Zo gebeurd met de heftruck van Durant Philippeville. Nog een heggeschaar erbij en we kunnen vertrekken. R kan heel goed sjorren en we reden er zonder problemen mee naar huis. Daar hebben we geen heftruck en ook geen voorlader op de tractor. En je zou het zo niet zeggen maar hij weegt 400 kg, die til je er niet uit met zijn tweeën.
Maar we hebben ervaring met dit soort klussen en we slaagden er weer in met de methode waarmee de piramiden gebouwd zijn maar dan omgekeerd. Net als toen met de weidesleep. Easy does it.
Toen hij veilig geland was, legden we hem met de trekker op zijn plek in het schuurtje. Het werk ermee gebeurt pas in de herfst, als de struiken niet meer groeien.
Nu kunnen we de bloter te koop zetten. 'Weidebloter te koop, in zeer goede staat'. Zonder aftakas want die past ook op de nieuwe klepelmaaier.