logo
 

De haag

Een van de weinige voorwaarden die uiteindelijk aan de bouw van ons nieuwe huis verbonden zijn is dat er een gevarieerde haag voor komt van minstens 10 meter diep, extra veel omdat het huis zo'n eind van de weg af staat, en over de hele breedte van het perceel (met een kleine opening zodat we nog net naar binnen kunnen).

Het moest een gemengde haag worden van lage struiken, hoge struiken en bomen, inheemse soorten allemaal, een en ander volgens de richtlijnen in een folder met de naam Des haies pour demain.

Ik mopperde eerst wat want wat kan het die verre dienst in Arlon schelen wat ik in mijn voortuin plant, die komen toch nooit langs hier in het achterland, en begon toen in de folder te lezen. Op bladzijde 5, meteen na de inleiding en de inhoudsopgave en zo, stond dit.

haies

Verpletterend overtuigend. Wie wil er nu saaie coniferen als het ook mooi kan en met bijgeleverd vogeltje? Dat gaan we doen, en niet alleen omdat het moet. Coniferen of bamboe waren we toch al niet van plan, maar dit is inspirerend. Leuk. Nuttig. Goed voor meer vogels en insecten dan waar wij de namen van willen weten, het werkt als windkering en het is mooi. Leerzaam. Een hoop werk om het allemaal uit te zoeken maar interessant. Alle gewenste soorten staan in de folder met hun Franse en Latijnse naam, en maar goed ook anders moet voortdurend het woordenboek ernaast liggen. Op het gebied van planten heb ik geen last van mijn namenfobie. Een fijn project, ik kan niet wachten.

Maar dat moet wel. Als we nu al beginnen, kan de graafmachine die de bouwput voor het huis moet maken er straks niet meer door.


En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2021 - powered by InR