rss
logo
 
woensdag 21 februari 2018

Trots op

Zaterdagochtend bracht Oliviers broer met de tractor en een kar het bestelde haardhout. Vier kuub. Diverse personen boden aan een handje te helpen, maar haardhout stapelen is mijn hobby en daar doe ik mooi geen concessies over.

houtbefore

Het houdt me een middag bezig maar dan hebben we ook wat. Vier kuub gestapeld haardhout namelijk.

houtafter

Naar schatting twee jaar stoken, afhankelijk van het klimaat.

reageer ook (9)

Gaume buissonnière

Ook dit jaar weer moesten de bordjes van de Gaume buissonnière worden schoongemaakt, opnieuw vastgespijkerd of met een nieuwe sticker beplakt.

buissonniere01

Onderweg was er ...

buissonniere02

... van alles ...

buissonniere03

moois ...

buissonniere04

... te zien, ...

buissonniere05

... bijvoorbeeld mooie vergezichten over de Semois, waar dan altijd weer een paar figuren precies voor gaan staan.

buissonniere06

Na een welbestede dag met het vaste groepje vrijwilligers kunnen I+R verklaren nog steeds in topvorm te zijn.

reageer ook (3)

Groegroe groegroe

Ze komen alweer terug! Kraanvogels kraanvogels honderden kraanvogels cirkelen over ons huis en roepen groegroe groegroe.

groegroes

We hebben ze niet zien vertrekken in het najaar, alleen een klein groepje nakomers begin januari vloog over op weg naar het zuiden, maar dit zijn er alleen al veel meer dan toen, nu op weg naar het noorden.

groegroe

De zon schijnt onder hun vleugels, goed vliegweer. Behouden overtocht, kraanvogels.

reageer ook (4)

Een belangrijke dag

Een enorme mijlpaal in ons leven is bereikt (voor een bepaalde definitie van 'mijlpaal'). Op een en dezelfde dag ontvingen wij per post (ongevraagd) een overzicht van de prijzen en faciliteiten van bejaarden- en verzorgingshuizen in en rond Brussel én we installeerden de vernieuwbouwde vogelvoerhuisjes.

vogelhuisjes01

De lijst verdween linea recta in de oudpapiermand, en de huisjes werden per direct in gebruik genomen door het af en aan vliegende mezenvolk. Druk dat het er is, drukdrukdruk.

vogelhuisjes

Dit model bevalt ze duidelijk stukken beter dan het silomodel. Mooi open en toch uit de wind, het voer blijft droog en ligt niet te schimmelen, de landingsstokjes zijn precies afgestemd op kleine vogelpootjes, en kraaien passen er niet in. Aan de haakjes kunnen mezenbolletjes worden opgehangen. De merels profiteren van het voer dat op de grond wordt gemorst. Er is over nagedacht. En tussen het paardrijden en mestruimen door hebben wij gepensioneerden er plezier in om ernaar te kijken. Prachtig. Het is eigenlijk net zoiets als geraniums om achter te zitten, maar dan 's winters.

reageer ook (7)

Zon!

En als de zon een dag schijnt, wat doen we dan? Wandelen met de paarden!

alweersneeuw03

Knap hè.

reageer ook (4)

Actief dagje

Eindelijk genoeg sneeuw, niet overdreven maar wel een laagje waar je wat aan hebt. Geen zon maar wel droog. Om te beginnen leverden we de twee kindersleetjes die ongebruikt in het pomphuis lagen bij Timéo af, daar de kleinkinderen waarschijnlijk niet klein meer zijn tegen de tijd dat ze een keer hier zijn terwijl het sleeweer is. Nu kan Tim zich ermee vermaken met zijn vriendjes op Les Trois Bosses. Woensdagmiddag vrij van school, we zagen ze in de verte bezig toen we gingen rijden.

Daarna klikten we de skis onder. Eerst even oefenen in het weiland aan de overkant, je moet er elk jaar weer even inkomen. Het leukste is skiën in het land bij de paarden maar dat is eigenlijk veel te hobbelig. Onze eigen drie kijken er al niet meer van op als er een skier op ze af komt, maar de veulens vonden het nog wel spannend en wilden aan de latten en stokken knabbelen.

alweersneeuw

Daarna in de nieuwe crossbaan, die is mooi vlak, dat ging prima. En ten slotte naar beneden richting beekje, daar was de sneeuw al flink gesmolten. Note to self: volgende keer kniebandages om, die stenen zijn hard als je niet op tijd weet te remmen. De ideale 30 centimeter sneeuwstootkussen is nu eenmaal nog niet bereikt.

Na de lunch reden we een eind, dat ging goed met de sneeuwschoenen die Fred bij Titan en Jay onder de ijzers heeft gelegd. Geen sneeuwklonters onder de hoeven. Het was mooi in het bos en we kwamen weer niemand tegen. Onder het sneeuwlaagje was er nog wel veel modder, deels bevroren en deels zacht. In galop achter Titan vlogen me de kluiten om de oren.

alweersneeuw02

Onderweg was Jay nog een keer heldhaftig. Er lag een boom met veel takken over het pad. Ze aarzelde wel even en wilde eigenlijk liever gewoon omhoog de berm in springen en het probleem omzeilen, maar ik wist haar toch door de takkenhoop heen te drukken. Dapper dier. Trots op haar. Thuis zetten we ze een halfuurtje onder de fleecedeken om op te drogen in een box met hooi, en wij ruimden mest, zadels en tuig op. Daarna een kopje thee om weer warm te worden.

Dat noem ik nu een mooie dag.

reageer ook (3)

Winter 2.0

Kijk eens aan, de winter is toch nog niet helemaal afgelopen. Er viel 5 cm vannacht en toen was het rond het vriespunt maar nu overdag daalt de temperatuur verder. R liet de waterreservoirs leeglopen en dat ging nog maar net, eerst moest hij de kraan ontdooien. De paarden vinden sneeuw stukken leuker dan andere neerslagsoorten. Lekker rollen, rennen en spelen. Veel beter dan regen, al komt het uiteindelijk op hetzelfde neer en moet het smeltwater straks allemaal weer de Vierre in stromen.

alweersneeuw

Sneeuw is ook zoveel mooier, vooral als er drie seconden een zonnetje doorkomt. Meer dan even om een wolk piepen zit er deze keer blijkbaar weer niet in maar die drie seconden hebben we dan toch gehad. Verder giert er een gure oostenwind.

alweersneeuw02

Gisteravond deden we nog een ontdekking. Ik maakte knolselderijstamppot, echte winterkost. Terwijl ik de groente kleinsneed, ging R de paarden voeren, Hier, zei ik, neem een paar stukjes mee en kijk of de paarden die lusten, dit hebben ze vast nog nooit gehad. Dat was zo, ze moesten er allevijf eerst even van proeven, maar nadat ze het eerste stukje hadden opgepeuzeld kwamen ze en bloc op hem af voor meer. Dat was lekker zeg! Mjamm njam.

Natuurlijk hadden we dat kunnen weten. Dat spul heet niet voor niets KNOLselderij.

reageer ook (6)

Wisselingen

Met afwisselend sneeuwbuien, regen en 's nachts helder dus nachtvorst doen we niet veel buiten. De paarden een halfuurtje laten grazen achter de omheining. Door een sneeuwbui naar de leerwerker met de stoel (over vier weken weer afhalen). Dit is zijn laatste foto, *snif*. Bye bye rood. Na meer dan vijftien jaar 'de rode stoel' te zijn geweest wordt de rugleuning nu creme. Past beter bij de nieuwe bank (nog zeven weken geduld).

stoel

Te melden valt er verder weinig. De sneeuwklokjes zijn boven de grond gekomen, te vroeg. Boeken sorteren en de kasten anders indelen (mijn hobby). De kalender finetunen (incrowdgrapje).

Het was zo stil op straat dat ik de hele dag het gevoel had dat het zondag was in plaats van vrijdag. Maar nee. Het hele weekend komt nog, met precies hetzelfde soort weer. Wisselvallig.

reageer ook (1)

Naar weer

Het blijft maar nat. Regen sneeuw motregen wind regen. Wisselvallig wordt dat genoemd, maar onderhand voel ik meer voor de term 'constant'. Het weiland is definitief in een modderpoel veranderd. Dagelijks ettelijke keren de betonplaat dweilen en de goot schoonvegen is routine geworden. Voor de paarden is er weinig te beleven, ze hangen wat rond bij de boxen, rollen af en toe eens in de modder en galopperen een rondje als ze denken dat daar aanleiding voor is (beweging in de bosrand; een mens? monsters? meestal is het gewoon een kat).

nat

Zaterdag was het droog en maakten we meteen een flinke bosrit. Profiteren! Slechts 16 km en daar deden we drie uur over. De bodem was soppig en er waren wat grote sparren schuin over ons pad gevallen. Ik dacht dat Jay daar wel onderdoor zou passen als ik afstapte, maar ze bleef er met haar zadelknop achter haken. Dat was wel even spannend (help! ik zit vast!) maar toen ik het vroeg boog ze keurig haar hoofd en stapte achteruit. Geen paniek. Dat zou wel anders zijn geweest als onze paarden geen goede training hadden gekregen.

Titan stapte erover op het laagste punt maar bezeerde daarbij een been, zo sneu, dan staat hij naar je te kijken met dat been een beetje omhoog. Gelukkig was er geen wond en hij heeft er ook niets aan overgehouden, maar hij moest natuurlijk wel extra vertroeteld worden.

Tot slot moet ik vastleggen dat onze vogelvoerhuisjes, waar zo goed over was nagedacht, niet op zoveel vocht berekend zijn. We gaan ze dus verbouwen. Geen silomodel meer, waar het vogelzaad maar klef en snottig in wordt zodat de mezen het niet blieven, maar een meer open traditioneel plankje-met-dak waar iedere dag schoon zaad in kan. Room service.

reageer ook (3)

Op de bank

Eergisteren bekeken we in Bertrix een heleboel zitbanken en de meeste vonden we niets aan. Blijkbaar moeten alle banken momenteel beweegbare hoofdsteunen hebben, nou, niet die van ons. Eén exemplaar was hoofdsteunloos, strak en mooi. Helaas, die 'zat' niet, je hoofd klapte achterover als je hem probeerde. Tis altied wat. Vermoeid van het rondslenteren plofte ik neer in een bank die op geen enkel punt in ons 'profiel' paste. En die zat super. Echt heerlijk, R was bang dat ik er niet meer uit zou komen, maar na een tijdje uitrusten viel dat mee. Het was een interessant oriëntatierondje geweest. Leerzaam. Op naar de volgende ... euh winkelervaring. Echt ons ding. Not.

In Florenville is ook een winkel waar ze banken verkopen, ik was er al eens binnen geweest. We verwachtten er niet veel van want erg groot is het daar niet. En? Daar stond diezelfde supercomfortabele bank in een mooiere kleur. Een bank om op te zitten. Om in te zitten. Om lekker in uit te rusten na het dagelijkse vermoeiende mestruimen of na een enerverende buitenrit. Om met Het Ventje op schoot te zitten. En nog mooi ook, heel anders dan we van plan waren maar wat het hekje. We mochten een element plus het stalenboek meenemen om thuis te kijken hoe hij zou staan.

En vanochtend brachten we alles weer terug. En we bestelden onze nieuwe bank precies zoals we hem hebben wilden. En het was toevallig nog soldes ook. Ik plaats lekker geen foto, het moet een verrassing blijven. En nu ben ik al de hele dag in mijn nopjes.

Acht weken levertijd, hoe houd ik dat uit.

reageer ook (4)

En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2018 - powered by InR