logo
 

Verval

Suxy in oude ansichten: onze buren. Een château als buurhuis, klasse. Straalt ook een beetje op ons gewone lui af, ook al liggen er tussen het buurkasteel en wij een paar weilanden. Zoiets haalt de buurt aanzienlijk op. Tenminste dat deed het in 1907, maar toen stonden er aan het landweggetje nog geen huizen dus dat effect ging verloren. Vanaf de toren had men een prachtig uitzicht over het dal en de wijde omgeving, men zegt dat je bij helder weer zelfs Arlon kon zien.

ruine01

Dat kan niemand meer checken want in 2020 is het alleen nog een kwestie van de tand des tijds. Onderhoud zo nu en dan maakt wel wat verschil. Toen wij voor het eerst in Suxy kwamen tien jaar geleden zag het er al compleet vervallen uit. Daarna is de toren ingestort, het dak is zo goed als verdwenen en geleidelijk aan vallen er raampjes en gebint naar beneden. Weer en wind kunnen vrij naar binnen.

Vrijdag inspecteerden we het perceel waar het gekapte hout vandaan komt. Het werk daar is maar half af, er zijn een paar eigenaardige toefjes bomen blijven staan, rechts een stuk of 30, links een paar honderd. De eigenaar heeft de bosarbeiders gezegd dat ze wel kunnen ophouden, omdat het hout toch niets opbrengt, maar volgens de mannen zijn de resterende bomen ook allemaal door de schorskevers aangetast en gaan die ook op korte termijn dood. Inderdaad zag R van de week daar al een onnoemelijk aantal kevertjes rondkrioelen en daarna zagen we ze bij ons ook overal rondvliegen. Te denken dat die beestjes met hun minuscule mondjes die veertig meter hoge bomen binnen een week of twee zo kunnen ondermijnen dat ze doodgaan.

scolytes

Decoratief is het wel. Alien messages. De botanische naam van scolytes is dan ook Ips typographe.

reageer ook (7)

Allemaal mijlpalen

Daar liggen ze dan, tenminste een deel. We hebben een doorkijkje naar de overkant van de Vierre gekregen. Niet vanuit het huis, maar in de crossbaan en op het terrasje bij de roundpen hebben we al uitzicht over het dal, en er komt nog meer.

kappen01

De paarden kregen vanochtend hun zesmaandelijkse inenting tegen griep tetanus en rhinopneumonie. Twee spuiten elk. Titan is totaal stoïcijns, hij vertrekt nooit een spier als de naald erin gaat, Jay protesteert verontwaardigd, Kir en Harissa zijn niet blij maar laten het over zich heenkomen, en HiTime wilde wel even op zijn achterbenen gaan staan. Vorige keer nam hij het kalmer op. Anderhalve meter afstand houden was weer een illusie, dat gaat nu eenmaal niet tijdens veeartsenbezoek.

harissa

'De brem is op zijn retour, maar toch nog grotendeels geel', schreef ik vorig jaar, dat is nu ook zo alleen liefst drie weken eerder. Acht dagen daarna hooiden we al. Nou, daar is dit jaar geen denken aan. Droogte droogte droogte.

reageer ook (3)

Kappen

Binnenkort krijgen we er meer uitzicht op het dal bij. De sparren achter het weiland van Pierre worden gekapt. Hij vond het eerst niet goed maar nu worden ze toch via zijn vage landje afgevoerd. Blijkbaar is hij gezwicht, onder al dan niet legale druk. We hadden gelijk dat we die stammen niet in onze crossbaan wilden laten opslaan, want het zijn er veel te veel.

kappen

Vier kettingzagers en de machinist van de grote bomenstripper, dat schiet op. R maakte een praatje met de voorman. Wat het hout opbrengt en wat de bestemming is en zo. Wel, momenteel 6 € de kuub. En wat is dan normaal de prijs? 60 € de kuub. Zo!? De klad zit in de bosbouw meneer. Dit is al het derde droogtejaar op rij, les scolytes tasten onderhand niet alleen het oude en zieke hout aan maar beginnen nu ook aan de jongere gezonde bomen. En de houtverwerkingsbedrijven zitten overvol, die kunnen hun hout ook niet kwijt, en ze geven er een schijntje voor. Er zijn boseigenaars die hun bomen voor niks laten weghalen en sommigen geven zelfs geld toe om ervan af te komen. Nee, wij zijn de laatste generatie bosbouwers, het is gewoon de moeite niet om nieuw aan te planten. Over vijftien jaar staan hier in de omgeving nergens bomen meer, het is niet meer rendabel te maken.

En waar gaat het hout naartoe? Het is een perceel met door elkaar goede en morsdode sparren. Wel, wij zagen deze stammen precies op maat zodat ze in een container passen en dan wordt dit hout verscheept naar China meneer.

Van dat laatste, daar stonden wij dan wel even paf van.

reageer ook (4)

Donkere wolken

De halve nacht en bijna de hele ochtend regen. Dit is dan wel geen Wereldnieuws, maar Suxynieuws wel degelijk. Het werd hoog tijd, het was veel te weinig, het is nu al weer droog en er komt weer een week droog aan, maar het hielp toch een beetje. Het gras moet groeien zodat de paarden te eten hebben en zodat we straks aan de overkant kunnen hooien om van de winter ook weer voer te hebben. De gewassen moeten groeien. Dat is niet zomaar belangrijk, dat is van levensbelang.

naregen

We zijn dat in de loop van de jaren gaan beseffen. Op een flat vul je je gietertje met kraanwater anders gaan de geraniums dood, maar ach. Met een tuin sproei je je gazon en vul je je vijver bij met kraanwater, water genoeg, en och anders is het ook geen ramp.

Nu we paarden hebben, weten we hoe belangrijk het weer is. Niet meer een vaag idee van 'tja, de boeren klagen'. Die boeren hebben reden tot klagen, en de flatbewoner ook want het is zijn eten en drinken dat door die boer geproduceerd wordt, alleen denkt de flatbewoner daar niet vaak over na. Die koopt in de supermarkt een roze hompje op een plastic schaaltje, voorzien van 'gehaktkruiden' zuurteregelaar kleurstof en conserveermiddelen, verwarmt het en eet het op zonder erbij na te denken hoe dat gekruide lapje tot stand is gekomen, hoeveel menskracht, apparatuur en vooral welk dier daaraan hebben bijgedragen, goedschiks of kwaadschiks. De flatbewoner heeft wel wat anders aan zijn hoofd, zijn baan, de crisis, de festivalkaartjes. De varkensfokkerij is niet zijn wereld en eten is er altijd genoeg in de supermarkt.

Maar het klopt niet. En we gaan het merken, eerst in de stad en dan overal. Niet alleen het virus, de sterftecijfers, de werkloosheidscijfers, de faillissementen, maar was er niet ook iets met opwarming? Pfas? Microplastics? Budgetvliegreizen? Vrijemarktkapitalisme tot er banken gered moeten worden? 7 miljard mensen and counting?

Na de coronatijd terug naar normaal? Normaal is allang abnormaal. Ik wil helemaal niet terug; het moet anders. Hoe weet ik niet, ik ben maar een eenvoudige weblogger met een toenemend gevoel van onbehagen.

regenboog

Maar goed. Persoonlijk ben ik heel gelukkig. Het heeft in elk geval een paar uur geregend vanochtend, en zo-even trok er nog een bui over met dubbele regenboog. Zo scherp zien we ze niet dikwijls.

reageer ook (7)

Kapjes

Maandag kregen we de van gemeentewege verstrekte mondkapjes in de brievenbus, twee per persoon. Hm. Het is al behelpen, door het thuiskappergebeuren - waarbij R mijn achterhoofd bijhoudt met de tondeuse en ikzelf de voorkant met de schaar -, maar deze mondkapjes gaan ook niet positief bijdragen aan een acceptabel uiterlijk. Het zijn toch net babybroekjes? Die gaan wij mooi niet voor ons gezicht houden, tenminste niet zo.

Maar er is wat aan te doen. Er is toch nog wel ergens stencilverf? Jawel, en die is ook na 25 jaar nog steeds goed te verwerken. Een werkstationnetje improviseren en aan de slag. Voorbijgangers destijds in Les Bulles en kassapersoneel van Carrefour zal het dessin bekend voorkomen.

kapjes01

Maar hee. Terwijl ik lekker bezig was met mijn gefrutsel bedacht ik dat het nog beter kon. Tekenpotloden, ontwerpje, plastic, scalpels, stuk karton, hup.

kapjes02

Tamponeer tamponeer, klaar. Die linker is misschien ietsje netter maar die rechter is helemaal I+R. En nu hebben we er van elke soort twee. Wij kunnen dat virus jáááren het hoofd bieden.

reageer ook (3)

Kalm aan maar

Hoog tijd om Nero aan het web voor te stellen. Hij loopt hier tenslotte al een jaar of twee rond, jaagt in de crossbaan en slaapt in het tractorschuurtje. Hij is volledig self-supporting, zoals dat hoort voor een boerderijkat. Océ krijgt brokjes, Nero vangt muizen, vogels en insecten. In het begin joegen we hem nog weleens weg omdat we bang waren dat hij Het Ventje zou bedreigen, maar de laatste tijd is hij erg aanhankelijk geworden en er zijn ogenblikken dat je geen voet kunt verzetten doordat hij rondjes eromheen draait. Océ en Nero zijn goede maatjes en begeleiden ons dikwijls 's avonds als we door de crossbaan kuieren. Als de dierenartsen weer niet-spoedeisende gevallen gaan behandelen, is hij aan de beurt voor castratie. Sneu voor hem, maar hij moet zijn ... eh, steentje bijdragen aan de voorkoming van kattenoverbevolking in de regio. En als het eenmaal gebeurd is, weet hij toch niet beter, denk ik maar.

nero

Verder zijn er door het warme weer (25°) volop knaasjes. De paarden hebben gisteren voor het eerst hun kapjes opgehad, best laat vergeleken met vorig jaar. Af en toe trotseren ze het gekriebel een tijdje om op hun privéstrandje te kunnen liggen, maar het grootste deel van de dag staan ze te lummelen in de boxen.

onthebeach

Zelf ben ik niet je dát. Zondag tijdens de rit ben ik in galop kennelijk tegen een tak aan gebotst met mijn helm. Knal. Geen schade of verwondingen, alleen even duizelig, en gewoon het laatste stukje naar huis gereden, afgezadeld, hoeven uitgekrabd, dekjes te drogen gehangen. Tenminste, dat zegt R, en mijn gps-horloge heeft het ook geregistreerd dus het zal wel waar zijn. Zelf weet ik er niets van. Compleet blanco. Het is wel zo dat mensen met een hersenschudding zich niets kunnen herinneren van wat onmiddellijk voorafging. Maar bij mij betreft de leegte het half uur erna. R vindt dat logisch. Die mensen zijn op hun achterhoofd gevallen zegt hij, en jij hebt een klap tegen je voorhoofd gehad. Het zal wel. In elk geval goed dat ik mijn helm ophad, anders was het vast een bloedbad geworden. Nu alleen nog een beetje hoofdpijn maar dat gaat geleidelijk beter. Kalm aan maar.

reageer ook (8)

We mogen er weer in

Titan is jarig, hij is 17 geworden. Het is hem niet aan te zien als hij met de anderen in het groene gras loopt. Iedereen is gezond en welgedaan. Hij heeft een tijdlang gehoest maar daar was vandaag niets van te merken.

titan17

We vierden het met een mooi ritje van twee uur (13 km) en het bijzondere was dat we na anderhalf jaar 'verboden toegang wegens varkenspest' nu weer zuidwaards het bos in mogen. Geen hekken en roodwitte linten meer. We reden langs de Vierre naar de stuwdam en terug door het bos.

pestover

Langs de waterkant zagen we enkele dikke loofbomen die door de bevers omgeknaagd zijn de afgelopen tijd. We wisten niet dat er die kant op ook bevers voorkwamen maar misschien hebben ze zich daar gevestigd in de tijd dat er geen mens mocht komen. De meeste dieren zouden het waarschijnlijk prima vinden als wij mensen in een eeuwige lockdown moesten blijven. Alleen honden en katten, die zijn meestal wel blij ons te zien. Het Ventje, Océ en Nero in elk geval wel.

reageer ook (6)

De stand

Ik ben een beetje achterop geraakt en nu lijkt de afgelopen week alweer ver weg. Dan maar even een fotologje om ditjes datjes en meer vast te leggen zonder veel tekst, dan weet ik het later wel weer.

Alle bomen zijn groen geworden. Titan overziet de gele massa in de sparrenaanplant. Brem.

destand07

Binnen is ook brem. En Het Ventje.

destand06

Mijn kans om mezelf te tracteren (na 20 jaar twijfelen), toen een deeghaak van de oude mixer doormidden brak. 'De kneders voor dit KRUPS toestel zijn volledig uitgeput', antwoordde de fabrikant. De nieuwe kneder is beslist niet uitgeput, en heeft al testbrood testcake en test-gevulde-koeken gemaakt.

destand04

Verder, in de groei: de radijsjes, iets te goed opgekomen, en de uitjes juist niet.

destand03

De aloë vera, als klein plantje binnengekomen als middeltje tegen kloven, nu een monsterplant met twee jonkies en hij gaat nog bloeien ook. Ik doe er niks aan.

destand05

Océ wordt steeds gezelliger en is al bijna volwassen.

destand01

Girl posse. Mijn meisjes, met oom Titan toeziend op de achtergrond.

destand02

En HiTime, al bijna groter dan de baas.

destand08

Zo. Wordt vervolgd.

reageer ook (4)

Over het erf

Wie hebben we de afgelopen weken allemaal over het erf gehad? Welgeteld drie personen, en een pakjesbezorger, maar die telt niet want hij zette mijn nieuwe keukenapparaat neer aan het begin van de oprit.

Vrijdag kwam Fred voor het beslaan van Titan Jay en Harissa. Daar was hij meer dan drie uur mee bezig. Anderhalve meter afstand houden mislukte faliekant want je bent bezig, je praat over onderwerpen waardoor je wordt afgeleid, je pakt eens een stuk gereedschap van elkaar aan, en het hele anderhalvemetergebeuren verdwijnt naar de achtergrond.

tandarts02

Dinsdag kwam de tandarts voor Harissa, die vorig jaar is overgeslagen vanwege het veulen, en voor Kir, haar eerste keer. Hoewel het nogal een luidruchtig en voor een paard vreemd en onbegrijpelijk stel handelingen is, was de lichte verdoving die we voor Kir paraat hadden, niet nodig. Ze vond het maar niks, maar raakte niet in paniek.

tandarts01

Terwijl dit gaande was, kwam Sunshine oefenen met Jay in de roundpen en de crossbaan. Daar kon ze haar gang gaan zonder iemand dicht te benaderen. En gisteren kwam ze weer, in principe voor hetzelfde maar al pratend liep het erop uit dat ik uitgebreid les kreeg met Kir in de roundpen, wat heel goed en nodig was maar eigenlijk in strijd met de regel dat individuele lessen, zelfs een-op-een in de buitenlucht nog steeds niet mogen.

Het hinderde niet, niemand was ziek en hier in de beboste dunbevolkte regio lopen we ook eigenlijk vrijwel geen risico, maar ik bedoel maar. Er komt bijna niemand, we gaan nergens naar toe en wij zijn gewetensvolle brave burgers, maar toch zijn die maatregelen niet goed na te leven. Mijn voorspelling is dan ook dat er een tweede coronagolf komt zodra die winkels en die kappers en die terrassen waar iedereen zo op zit te vlassen, weer opengaan. We gaan het zien.

reageer ook (9)

Verjaardagen

Nadat we vanochtend de paarden in het ruïneveld hadden gelaten, stonden we even naar ze te kijken. Ze grazen tevreden. Vogels fluiten. De koekoek roept. Er hangen nog wat nevelflarden aan de overkant van het dal. De heuveltoppen in de verte lijken wel de Sierra Nevada. Het is fris maar zonnig, op HiTimes eerste verjaardag.

Nou, zei ik, ik weet niet hoeveel 66-jarigen met dit soort uitzicht verwend worden. Waarschijnlijk niet veel, dacht R.

fjadag

Vanmiddag gaan we de verjaardagen vieren met een rit in het bos. R van InR, Titan, Harissa en de twee jarigen (waarvan een aan het halstertouw). Yeehaw.

reageer ook (5)

En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2020 - powered by InR