logo
 

Herfstgevoel

Mist vanochtend. Dat is mooi. Net of we op een eiland in zee wonen. Er is dan weinig uitzicht maar genoeg inzicht. Zo zijn er nu overal de meest kunstige spinnewebben zichtbaar. Fantastisch wat een bouwwerken zo'n klein beestje tot stand kan brengen. En als er geen mist is, zie je ze niet.

spinne

Toen de mist was opgetrokken, oefenden we met Paprika en Kir, eerst in de roundpen en daarna in de crossbaan. Sturen, remmen. Kir is al behoorlijk goed, alleen bij het aangalopperen bokte ze een paar keer uit pure vreugde, maar dat is op te lossen door haar voorwaarts te drijven. Het is een beetje contra-intuïtief om een paard aan te sporen dat al uitbundiger is dan de bedoeling, maar dat het werkt heb ik onderhand wel van Sunshine geleerd, vooral destijds met Gygy. De meisjes maakten allebei een flinke zijsprong toen er opeens een paar toefjes oranje paddenstoelen in de berm bleken te staan. Inderdaad stonden die er vorige keer nog niet.

Ook fijn: er was tijdens de hele exercitie geen enkel vliegend plaaginsect dat ons kwam storen. Lekker fris weer. Ik hou erg van de herfst.

reageer

Weer een testrit

Tijdens de koffie op het roundpenterrasje vanochtend hoorden we een kettingzaag. Op zaterdag is een eenzame kettingzager meestal iemand die in zijn vrijetijd wat brandhout verzamelt. We liepen toch even het bos in, je wil weten wat er in de naaste omgeving gebeurt maar het leek een eind weg dus waarschijnlijk zouden we hem niet eens kunnen ontdekken. Allemaal foute aannames. Het was vlakbij. De sparren die we woensdag gemarkeerd zagen, staan er vandaag al niet meer. Bezig: een gele bomenzaagmachine, een uitsleeptractor, en twee vlijtig voortzagende mannen. Zes seconden doet de bomenmachine erover om een gemiddeld veertigjarige spar omver te krijgen, en de mannetjes ontliepen dat tempo niet veel, daar ging ook de ene na de andere reus tegen de vlakte. Zagen, wig erin, aanslaan, zagen, verder aanslaan en krrrrrkkk! Boem. Plat.

Terwijl we stonden te kijken zagen we heel wat blauwe rook uit de zaagkop van de machine komen. Ik verwonderde me weer eens over de eigenaardigheid van het Frans. 'Elle refume' riep de machinist. Elle omdat machine vrouwelijk is, en als je herhaaldelijk rook ziet verschijnen zeg je gewoon re-fume, hij is weer aan het roken. Later was het euvel blijkbaar verholpen want toen kon hij rookloos doorwerken.

De uitsleper heeft gehakt gemaakt van ons pad naar het driehoekje en ook het steile groene hellinkje (geliefd trainingsobject van J te A indien te S) is totaal onbegaanbaar geworden. Het komt allemaal weer goed maar dat duurt wel een tijdje. Er lag al een flinke lading weggesleepte stammen op het driehoekje en langs het pad naar de Vierre, en er komen er zeker nog meer bij.

We liepen verder naar de Vierre, die weer goed stroomt, en telden de koeien en kalveren van Sophie: 27, het wollige kalf dat buiten het prikkeldraad in de berm stond te eten meegeteld. Die dieren hebben een goed koeienleven, rust ruimte en heel af en toe interessante voorbijgangers om na te staren. Verderop in het bos zagen we later enkele verse flatsen, wat erop wijst dat er weer een paar aan de zwerf zijn, maar we zagen ze niet.

De kant van de zagers gingen we maar niet op tijdens mijn eerste test-buitenritje met Paprika, te veel lawaai, beweging en stenen op de route. Paprika is wel eerder buiten geweest maar nog niet met mij. Sturen was geen probleem meer, aan inhouden hebben we gewerkt, ik wilde voorkomen dat ze voortdurend aan Titans staart kleeft. Dat was af en toe wel vermoeiend en ik reed al sissend door het bos (ssss sss is het geluid voor 'langzamer'). Uiteindelijk zat er wel vooruitgang in. Ze loopt vlot door en is niet schrikachtig, ook niet toen we op het eind van de rit toch nog dichtbij de uitsleper kwamen, die aan het werk was bij het driehoekje. Het is een best beestje. Een rit van anderhalf uur en acht km.

paap

Vannacht laten we de paarden in het achterveld, dan hebben ze wat afwisseling. Kir draafde meteen de crossbaan in, verbaasd dat de anderen haar niet meteen achterna kwamen, maar even later galoppeerden ze alweer met zijn vieren een rondje.

reageer ook (5)

Meer herfstgenoegens

Vannacht hoorden we de eerste kraanvogels van het seizoen. Ze zijn vroeg dit jaar.

Op onze ochtendwandeling konden we vaststellen dat het bronnetje achter het huis weer stroomt, niet uitbundig maar hij doet het. Ook zagen we dat er alwéér een heleboel sparren gemarkeerd waren wegens scolytes, het blijft maar doorgaan.

De cake is bijna op maar het buurmeisje kwam chocolademuffins brengen en de aankondiging van meer gebak, voor de schappelijke prijs van 50 cent per stuk. Eieren van haar kippetjes 1,50 de zes, dat is niet goedkoop maar het is voor een soortvan goed doel.

Gisteren reden we, na wat oefeningen in de roundpen, voor het eerst met Kir en Paprika door de crossbaan. Stap draf en een paar galopjes. Kir was duidelijk wantrouwig na de jacht van zaterdag en snoof alsof er achter elke braamstruik nog honden verstopt konden zitten. Het ging goed voor een eerste keer, maar een filmpje van de rit zat er niet, we hadden onze handen vol aan de teugels. Aan het sturen en stoppen bij allebei moet nog worden gewerkt.

crossbaan

Woensdag hielden we een vrije dag voor iedereen. De paarden lagen te pitten in het weiland, niet meer geplaagd door insecten, ik knipte wat bramen, bijgestaan door Océ die decoratief ging zitten zijn op elke vrijkomende boomstronk, en R haalde een afgezaagd stammetje uit het bos bij wijze van nieuw opstapkrukje. Zo komen wij de herfst door.

reageer ook (5)

Fijn herfstritje

De tweede droge dag maakten we een fijn ritje van drie uur en achttien kilometer langs de bekende bospaden via de Semois. Er was wat regen voorspeld maar er viel geen drup, fris herfstweer. De varens verkleuren maar de meeste beuken en eiken pas een klein beetje. Omdat het zondag was, kwamen we wat mountainbikers en wandelaars tegen, maar toch maar weinig. Er wordt wel gepropageerd dat wij Belgen vanwege de covid nu mooi de schoonheid van eigen land kunnen ontdekken, maar dat doet men blijkbaar niet massaal.

semois

Dankzij de regen van de afgelopen twee weken stroomde er weer een redelijke hoeveelheid water door de Semois, naar schatting 50 cm in het midden. Van de beekjes was de ene helft nog compleet droog en de andere stroomde wel door maar nog mondjesmaat.

Dat het hier overal mooi is, weet Harissa al, dat hoeft niet gepropageerd te worden.

reageer ook (3)

Ongunstige timing

Twee droge dagen, de eerste besteedden we buiten, aangenaam en nuttig. Eerst de paarden twee aan twee naar de overkant, waar Titan zo verheugd over was dat hij bokkend wegsprintte. Als hij op dat moment een ijzer verloor, kreeg je dat met kracht tegen het hoofd geslingerd. Gelukkig bleef het bij wat hoog opspattende modderkluiten.

nevel

R maakte mooie nevelfoto's van het uitzicht over het dorp. Toen de zon erdoor was, dronken we koffie op het bankje van het roundpenterrasje, in gezelschap van de aanhoudend kopjesgevende en duwende Nero.

Daarna maakte R een begin met het installeren van de composthoopomheining. Composthoopomheining? Ja, je wil niet dat je composthoop wegloopt, toch? Ik snoeide wat struikjes en zorgde dat alle tuinmeubels weer schoon in de keurig aangeveegde garage konden staan. Normaal bergen we ze zo vroeg in het najaar niet op maar vanwege de covid verwachten we niet met vier logees buiten te zullen eten en als we zelf buiten willen zitten, slepen we twee lichte stoeltjes naar buiten en bord op schoot. Voor de vogelvoerhuisjes is het nog te vroeg, eerst moet de winter invallen.

Tegen half vijf was het tijd om Paprika te borstelen, zadelen, grondwerkoefeningetjes in de roundpen en dan ging R met haar aan de teugelhulpen werken, want dat bleek nodig toen ik van de week voor het eerst los met haar reed.

Dat was tenminste de bedoeling, maar precies toen hij zou opstijgen, barstte de jacht los, links rechts en achter de crossbaan. De andere paarden galoppeerden het ruïneveld in om de lui in oranje jassen, blaffende honden, getoeter en geschreeuw van dichtbij te inspecteren. Nee, dit was niet het moment dat we van Paprika aandacht voor teugelhulpoefeningen konden verwachten. Jammer, morgen beter.

Toen de jagers met hun honden waren vertrokken, brachten we de paarden terug naar de overkant, voor het eerst blijven ze daar ook 's nachts. We hopen dat ze een maand toe zullen kunnen met het gras, dat dankzij de afgelopen twee weken regen toch wat gegroeid is.

Opeens hebben we daardoor weinig werk aan ze, geen mest ruimen, geen hooi verstrekken, dat is weer even wennen.

reageer ook (1)

Bedankje

R heeft al sinds jaar en dag (o, een ongepast onnauwkeurige uitdrukking in dit verband, nou goed, dan toch zeker sinds halverwege het vorige decennium) zijn webkalender, zelf bedacht, geprogrammeerd en al die jaren verbeterd, aangescherpt, uitgebreid en bijgeschaafd. Ik noem het zijn eeuwigdurende kalender, omdat hij altijd bijna af is, maar dat schijnt in de programmeerwereld normaal te zijn, dat een programma altijd bijna af is. Het is een heel goede kalender, die in de hele wereld gebruikt wordt door particulieren en bedrijven. Gratis ook. Dominees in de VS, motorclubs in Frankrijk, vliegtuigexploitanten in Indonesië en bowlingverenigingen in Nieuw-Zeeland, iedereen is er dol op.

En als een gebruiker eens iets nieuws voorstelt of als iets niet meteen lukt, biedt R de helpende hand. In sommige gevallen gaat dat vrij ver en is hij een paar dagen bezig met dat helpdesken als het een ingewikkelde of interessante vraag is. Zo ook bij een dame in Canada, waar het een hele tijd duurde voordat duidelijk was waar het probleem zat.

Die dame was heel dankbaar en wilde wat doneren, maar onlinebetaling lukte haar niet. Het hoefde ook niet, zei R, echt niet, maar nee ja ze zou toch. Zodoende kwam er vandaag een pakje uit Canada met de post.

canadastuff

Een heel toepasselijk pakje. De cadeautjes zijn specifiek voor de paarden bedoeld, die ze met naam en toenaam blijkt te kennen. Want ja, al chattend over een kalenderprobleem gaat er ook weleens een stukje persoonlijke informatie over en weer. In elk geval was het een schot in de roos, maar het maakt wel wat los.

Dat boek namelijk staat vol met avontuurlijke trektochten te paard in British Columbia en Alberta, waar beren en wolven en elanden zijn. En daar zou ik best oren naar hebben, om daar een tijdlang rond te trekken.

reageer ook (4)

In opleiding

We gingen zaterdag naar Soy, waar Gygy haar reiningopleiding krijgt. Daar zaten we aan de rand van de natte buitenbak te kijken hoe ze vlijtig en geconcentreerd voortstapte, draafde en galoppeerde, traverses, contragalop, achterwaarts en het begin van een spin. Er zat duidelijk voortgang in en ze was een stuk gespierder geworden dan toen ze hier bij ons rondliep als jong ding.

De jongeman die het inrijden onderhanden heeft, deed het keurig, het was duidelijk dat hij wist wat hij deed en het resultaat was ernaar. Op naar het komende competitieseizoen, en een leven van box-piste-box. Na afloop keken we even rond in de stallen, we waren er al eerder en het zag er ook nu weer netjes uit. Geveegd, pas opgestrooide schone boxen. Yukon stond er in een box, een halfbroer van Titan, maar hij liet niet merken dat hij ons herkende.

Niets op dat alles aan te merken.

En wat vonden wij ervan? Wij vonden het maar niks. Het is erg knap, een paard die reiningmanoeuvres bijbrengen, zo netjes en gehoorzaam, dat wel. Maar waar is het goed voor. Zó netjes en gehoorzaam hoeft een paard voor ons nu ook weer niet te worden, op het onderdanige af, met de kin tegen de borst. Onze paarden doen wat we van ze vragen, we gaan er op uit de natuur in en we doen van alles wat zij en wij samen leuk vinden. En we sluiten ze niet op in een box. Als ze zin hebben, kunnen ze in de crossbaan rondscharrelen, als ze willen schuilen gaan ze onder het dak staan en als ze samen willen rennen dan rennen ze. Hooi en gras naar behoefte, en af en toe een interessante dagtocht, de Semois in en naar zee.

vrijuit

Dat vinden wij goed. Ik begrijp wel dat dat bij een manege niet kan. Als die paarden in Soy een box moesten krijgen die groter is dan de ouderwetse 2,5x2,5m waar ze hun kont amper in kunnen keren, moet het hele gebouw tegen de vlakte, dus men doet het er maar mee. We werden er wel wat droevig van.

Dus daar hoeven we voorlopig niet meer naar toe. Thuis best.

reageer ook (3)

Vervolg

Diverse vervolgen. Om te beginnen het 'boerenwormkruidproject'. Dat was een maailand met veel boerenwormkruid (dus in slechte staat) waar we een oogje op hadden, maar de vraagprijs was en bleef te hoog dus het gaat niet door. Een non-event. Nou ja dan niet. Volgende project.

Verder zag R vanochtend hoe Sophie het verloren kalf met behulp van dranghekken en een touw in de trailer stond te sjorren. Twaalf dagen heeft het diertje in het bos rondgelopen, of een kalf dat leuk vindt of juist griezelig weten we niet. In ieder geval gaat hij nu op stal, Sophie neemt geen verder risico en bovendien zat hij onder de teken.

Dankzij de regen, nu al dag vijf, is het gras in de weilanden en het gazon behoorlijk groen geworden, wat gaat dat snel. De paarden zijn vaker in de wei te vinden, hooi is nog onmisbaar maar frisse grassprietjes zijn lekkerder.

In een droge middag strimde R achter de omheining van het ruïneveld bramen en varens, met het bijltje ging hij de dikke bremstruiken te lijf, en ik ruimde achter hem aan op. Er is nu een ruim looppad daar en de bramen reiken niet meer tot in de wei.

Onze ruitervrienden K+V zitten in quarantaine omdat hun dochter covid heeft. Dit zijn de eerste mensen zo dichtbij waar wij het van horen. Ik bood aan boodschappen voor ze te doen maar daar voorzag de buurvrouw al in. K maakt nu wel versterkende linzensoep volgens mijn recept. Of een covidpatiënt daar trek in heeft, moet nog blijken. Als ze ervan opknapt, kan ik het recept indienen bij het crisisteam.

vteken

Zelf zijn we monter en tevreden, zonder verschijnselen.

reageer ook (2)

De kachel is aan

Dat mag wel even gelogd, ik moet ten slotte de klimaatstatistieken hier bijhouden anders weten we volgend jaar niet hoe het nu ook alweer was. De tijd gaat zo snel. Met dit regenweer is het al voor acht uur donker.

Gisteren toen het droog was, maakten we een mooi ritje, waarbij Kir me verbaasde met een paar bokjes, niet om me eraf te krijgen maar uit pure joligheid. Eenmaal weer thuis ging ze bij het afzadelen per ongeluk op mijn teen staan, waardoor ik als het ware aan de grond genageld werd en achterover viel met zadel, dekjes en alle tuig in mijn armen. Leuk dier.

kir

Tijdens de rit zagen we dat de Vierre alweer wat voller is en beter stroomt, maar veel van de kleinere beekjes en bronnetjes waren nog niet op gang.

En vandaag regende het de hele dag door, niet hard maar gestaag. Om het te vieren maakte ik herfstsoep van groentes en de pompoen uit de eenvierkantemetermoestuin van Y van E & Y, noodles erin, linzen, mjam. De paarden scharrelden opkomende grasjes bij elkaar in het ruïneveld. Het Journaal praat over strengere coronamaatregelen en de belastingaanslag van Trrrump. Ach wat.

Wij zitten lekker binnen in een schoon huis met de houtkachel aan, lezen dikke boeken en sluiten alle narigheid vooralsnog buiten.

reageer ook (5)

Herfstschoonmaak

Vannacht regen, vandaag regen, mooi. Dit jaar werd het droogterecord van 1976 in Wallonië gebroken, zei de krant, en dat hadden we al gemerkt. Binnenkort eens kijken of de opgedroogde beekjes en bronnetjes alweer wat water laten doorstromen.

herfst

We voerden voor het eerst dit seizoen hooi in de boxen, de eerste keer wilde ik de deuren nog even dichthouden om ze weer te laten wennen maar bij de tweede keer bleek dat al niet meer nodig. Ze scharrelen wat rond en kijken of het hooi bij de buren lekkerder is maar niet op een hinderlijke manier. Kir heeft haar gewoonte om onopgemerkt bij oom Titan naar binnen te glippen weer opgepakt, en Paprika en Kir staan ook dikwijls samen te eten.

Het is koud, 10° met regen en wind, Paprika stond vanochtend te bibberen, en alle paarden zijn begonnen hun wintervacht aan te maken.

Tot nu toe laten ze hun mest vallen op de betonplaat en niet in de boxen, het zou mooi zijn als ze dat de hele winter volhielden maar het is waarschijnlijk te vroeg om te juichen. Maar goed, mest hoort erbij.

Intussen is het goed weer om het huis schoon te maken, alleen de ramen aan de buitenkant spoelen vanzelf schoon. Vanavond perenstamppot. Kortom, herfst.

reageer ook (3)

En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2020 - powered by InR