rss
logo
 
donderdag 16 augustus 2018

It takes three

Tussen het bramenplukken en bramenjammaken door wordt er gegeten (wel ook met bramen: hangop met bramen frambozen en pistache), kwarktaart gebakken, gewandeld, met Kir in de roundpen gewerkt, en geoefend geoefend geoefend. Het vergt immers heel veel oefening en herhaling voordat je zo soepel op een groot paard als Titan kunt springen zonder zadel en stijgbeugels. Gelukkig is hij braaf en geduldig.

Het eindresultaat is te zien op het filmpje op Facebook.

jumpup

Voor al deze activiteiten zijn drie personen nodig. Zonder cameravrouw, de bekende J te A (thans te S), was dit fraais niet vastgelegd en dan had het web er geen kennis van kunnen nemen.

Eén andere activiteit is nog niet afgerond: de kwarktaart is nog niet op, werk aan de winkel dus.

reageer

... en dat er nog maar veel mag volgen ...

Vannacht heeft het geonweerd en een hele tijd geregend. Dat moet wel even op het web. Een korte onderbreking van de hitte. Welgeteld twee buitjes van een uur vielen er in de afgelopen bijna twee maanden onafgebroken droogte. Daarvoor was het ook heel warm maar toen onweerde het 's avonds steeds. Het is nog wel warm maar voor een keer bewolkt en met veel wind, dat koelt toch enigszins. Ziezo, dat is vastgelegd.

Tijd om met een emmertje de crossbaan in te gaan.

bramenjam01

Een kilo bramen, sap van een halve citroen en 500 gram geleisuiker levert vier potjes jam op.

Wassen hoefde niet na de regen van vannacht. Note to self: Door de trechter gieten zou twee potjes nat en twee potjes vruchten opleveren. Betere verdeling verkregen door met de soeplepel uit de pan in de potjes te scheppen.

Dat is handig te weten voor de volgende keer want er staan nog veeeeel meer bramen in onze crossbaan.

reageer ook (8)

Positief denken

Het blijft veel te warm. Laat ik de voordelen daarvan eens opsommen.

Doordat we nu al hooi voeren, zijn we des te eerder van die drie rollen af die anders tot eind november lelijk in de weg zouden zijn blijven liggen.
Er zijn nagenoeg geen dazen, die houden blijkbaar niet van dit soort weer.
Er zijn helemaal geen teken. R heeft gelezen dat teken zich bij droogte terugtrekken in de grond. Ik heb gelezen dat iemand in Engeland klaagde dat daar zo veel teken zijn. Blij dat wij Belgische teken hebben. Nog beter zou zijn als ze allemaal omkwamen maar je kunt niet alles hebben.
Er zijn alleen 's avonds als het bijna donker is wat knaasjes. Dat is veel en veel beter dan de hele dag door knaasjes.
Er zijn totaal geen naaktslakken. Ook allemaal ondergronds gegaan, kunnen we aannemen.
Er zijn overdag ontzettend veel gewone mestvliegen. Dat is niet positief maar onze paarden hebben vliegenmaskers, anders zouden wij allen allang gek zijn geworden.
De gazonmaaier is al twee maanden compleet werkloos. Tijdbesparing!
De regenwatertank is al meer dan een maand leeg maar onze gemeente heeft tot nu toe geen watergebrek dus het is niet meteen een ramp als een van de veulens of Harissa weer eens lekker in de drinkbak staat te graven. De jonge boompjes (Acer walnoot kastanje en cypres) krijgen iedere dag een gieter, evenals de buddleia's, kornoelje, kamperfoelie en hibiscus plus de drie rodondendrons in de terraspotten, net genoeg om ze in leven te houden, maar sproeien doen we niet.
We maakten een zondagochtendrit (van 8 tot 10 uur), het was toen nog redelijk koel.
In het bos achter het huis staat nog heel wat gras zodat we de paarden, naast het saaie hooi, om de beurt iedere avond wat afwisseling kunnen bezorgen.

gras

De vliegenmepper gaat altijd mee om de grote brommers plat te slaan, we weten niet hoe die heten maar we noemen ze Kreidlers.

gras01

Iedere dag een nieuwe salade uitvinden met wat er in huis blijkt te zijn, is een culinaire uitdaging. R zegt nog steeds dat ze smakelijk zijn.
Als het 's nachts echt te warm is kunnen we in de logeerkamer slapen, waar nauwelijks zon binnenkomt.
Af en toe is er een dagdeel met wat wind. Warme wind, maar het scheelt toch.
Het is alweer augustus.

Het is niet uitgesloten dat het dinsdagavond eventueel zou kunnen gaan regenen. Of een buitje. Of onweder. Alles welkom.

reageer ook (7)

Uitzitten

Het is te warm om te loggen, de muis plakt aan het werkblad en mijn bril zakt van mijn neus. Zweet. Bovendien voeren we weinig logbaars uit. Donderdagavond maakten we wel een rit met twee nieuwe paardenkennissen, een klein meisje op een pittige zwarte pony en haar moeder op een Tinker die niet in galop te krijgen was. Misschien begrijpelijk, met al dat haar in zijn ogen en aan zijn benen vond hij het waarschijnlijk te warm om zich in te spannen. De Semois in wilde hij wel. Aan het eind van de rit van drie uur had ik rugpijn doordat we bijna voortdurend gestapt hadden, normaal zijn onze ritten een stuk afwisselender.

Wat de droogte betreft, we voeren elke dag hooi bij, de eerste rol van eigen land is al op. In het weiland groeit niets meer, het wordt langzaam bruiner, en de struiken in de haag beginnen herfstkleuren te vertonen. 's Avonds als de zon onder is laten we de paarden om de beurt aan het halster grazen op de bospaden achter het huis, waar het gras nog groen en mals is. Dat staat ze beter aan dan de crossbaan, die ze onderhand voor gezien houden.

drukte

Vandaag was er wat drukte bij de boxen omdat Fred drie paarden van Olivier kwam beslaan, Cora, Stracciatella en Kyra. Het is de bedoeling dat zijn kinderen ermee gaan rijden en dus moesten er ijzers onder. Paprika kwam ook mee maar die werd alleen wat bijgevijld. Ga er eerst maar eens een paar keer mee rijden, zei Fred, en daarna bekijken we of zij ook beslagen gaat worden. Wij zijn niet de enigen die twijfels hebben bij de vaardigheden en de vasthoudendheid van de jonge ruiters. Onder het nieuwe dak was het redelijk uit te houden, ook als Fred zijn oventje aan had staan.

De hele ochtend en de halve middag gingen ermee heen (een uur per paard). Onze eigen dieren liepen onderwijl aan de overkant, wat ze beviel want daar staat nog wel gras, maar ook daar was het heet. Met zijn vijven passen ze in elk geval wel in de drie schuilstallen. Het was de eerste keer dat ze dat uitprobeerden.

Verder zitten we de droogte maar uit met zijn allen. Augustus ziet er net zo uit als juli en het eind is nog niet in zicht.

reageer ook (2)

Zwemzwemzwem

Woensdag paardenzwemdag. Veel te heet nu voor een uitvoerig logje. Kort samengevat. Titan Jay en Harissa hebben voor het eerst van hun leven gezwommen en ook voor ons was het een primeur. In een zandgat aan de Maas in Noord-Frankrijk, net achter het bordje 'verboden te zwemmen en te varen'. Het bedrijf dat daar pleegt te graven is kennelijk met bouwvak. 's Ochtends waren er heel weinig mensen, 's middags wat meer maar die plas is groot genoeg.

De paarden hadden algauw door dat in het water rondhangen behoorlijk prettig is. Niet koud, niet lauw, net lekker. Ze wilden er graag in, telkens opnieuw.

mouzay01

We bleven een paar uur spelen en zwemmen. Een paard is normaal al glad als je er zonder zadel opklimt, maar nat is het gladder dan glad. Toch kun je best op hun rug gaan staan met sportschoenen aan. Bij het zwemmen biedt de rijring beter houvast dan een pluk manen, daar grijp je snel aan mis.

mouzay02

Het enige nadeel van dit uitje is dat het een uur rijden met de trailer is. Om dat te compenseren gaan we vanavond met de paarden naar de Semois, lekker dichtbij. Als ze nu maar niet denken dat ze daar ook in kunnen zwemmen. Plat op hun zij liggend worden ze nog niet eens half nat bij de huidige waterstand.

reageer ook (8)

Hooi

Het is droog. Droog. Droog. Droog. En het blijft nog een hele tijd Droog. We vullen de drinkwaterbak meerdere keren per dag bij, niet te vol want als een van de schatjes er een poot in steekt om eens lekker te spartelen dan drinkt niemand er meer van. We gebruiken dat water dan voor de jonge boompjes in de tuin maar de paardendrinkbak mag natuurlijk nooit leeg zijn. En we voeren sinds gisteren een baal hooi per dag bij het beetje verdorde stekels dat de paarden toch nog in het uitgedroogde gras weten te vinden. Zo nodig twee balen. Of drie. En dat midden in de zomer, nog nooit vertoond.

Gelukkig hebben we hooi genoeg. R maakte er een foto van. De stapel die de hulptroepen hebben gemaakt is niet zo netjes als wanneer we zelf stapelen maar het is in elk geval veel: 800 balen en drie rollen.

hooi

In goed overleg besloten we verder dat de volgende logees beter een keer kunnen komen als het normaal weer is, of in elk geval normaler. Van paardjerijden komt met die hitte en de vliegen toch niets en op het kinderspeelplaatsje, zelfs al ligt dat in het bos, worden ze ook gebraden.

Maar morgen gaan we dus wel zwemmen met de paarden. Het is een eind rijden dus we hopen dat het niet te druk is op dat strandje.

reageer

Weer niet

Geen logtijd afgelopen week. Met logees neef M en zijn vrouw E uit B in de VS van A, en broer E (van EnY) uit U (Nl) gingen we een eindje om door het bos ...

bos

... we beleefden meerdere, door de Franse spoorwegen georganiseerde surrealistische avonturen met verzwegen bestemmingen, overbodige shuttleverbindingen, achter hagen weggestopte minuscule richtingbordjes en verborgen, zich telkens verplaatsende treinstations (een soort Moving Toyshop maar dan met tgv-stations), aangescherpt door een gps die opeens nergens meer de weg wist, en we maakten een uitstapje naar Frahan, waar we door na-ijlende verwarring, achteraf in het verkeerde restaurant bleken te hebben gegeten. Toch lekker, en iedereen was tevreden.

frahan

Vrijdag toen alle logees weer vertrokken waren, kwam Sunshine achtereenvolgens twee verschillende Appaloosa's longeren, die dankzij het werk in de round pen allebei goede vorderingen hebben gemaakt. De logeerwas werd in no time weggewerkt dankzij de aanhoudende droogte. We verplaatsten weer eens paaltjes en draad in de crossbaan zodat de paarden naast het gortdroge weidegras 's avonds nog wat interessants te ontdekken hebbben.

En we spraken af dat we aanstaande woensdag met de paarden gaan zwemmen in een zandgat in de Franse Maas. Alleen, met welke paarden. Titan in elk geval, en een van de meisjes, of misschien allebei als er nog een trailer meegaat. Maar de veulens kunnen we zeker niet meenemen.

zwembad

Dus hee. Een beetje vindingrijk veulen creëert toch gewoon haar eigen zwembad? Lekker spetteren met de voorbeentjes en dan hup! de bak omgekiept en erin. Daar ging het kostbare drinkwater weer. En dat bij 'nog altijd geen regen van enige betekenis'. Er kwam een wolkenband voorbij maar daar viel niets uit. *zucht*

reageer ook (5)

Meer dan één mijlpaal

Om te beginnen een heldhaftige klus. R sleep met de haakse slijpmachine de drempels van de vier boxen weg, een karwei dat wel even gelogd mag worden als mijlpaal. Het zal ons leven gemakkelijker maken als er weer eens uitgebreid in de boxen geplast is. Vroeger deden onze paarden dat niet, maar Stracciatella is ermee begonnen en heeft de anderen op een idee gebracht; alleen de dames, Titan doet zulke dingen niet.

drempelsweg01

Voortaan in zo'n geval hup! een emmer water erbij en de zaak kan zo de box uit gedweild worden en de goot in, in plaats van beetje bij beetje met de trekker in de mestschep en dan in de kruiwagen. Daar heb ik lang naar uitgekeken, fijn dat het gebeurd is.

Denk niet dat voor dit karwei, dat gepaard gaat met vonkenregens, snerpend lawaai, ijzervijlsel en de geur van brandend metaal, de paarden even elders worden ondergebracht. Tijdens de verbouwing gaat het paardenleven gewoon door. De veulens vonden het heel interessant en stonden er in het begin met hun neus bovenop. Toen ik de camera eenmaal bij de hand had was de interesse alweer half over. Gewoon, een van die dingen die de mensen doen. Kun je het eten? Nee? Nou, dan liever de tanden gezet in de kersverse zinken regenpijpuitloop in de goot, het enige stukje pijp dat bereikbaar is. Niet lekker, maar dan zit er toch in elk geval een deuk in, dan is het nieuwe er definitief af.

drempelsweg02

Verder zijn er twee dingen logbaar, toch ook soort van mijpalen. Ten eerste waste ik de ramen van de logeerkamer. Dat was, eh ... nog niet zo vaak gebeurd. Het is een raar karweitje want het moet hurkend onder de porte-à-faux gebeuren, geen staanplaatsen daar, maar dat de logees nu ook eens naar buiten kunnen kijken is wel de moeite waard.

Ten tweede moet ik vastleggen dat we al een maand een nieuw dak hebben, nu inclusief goten en regenpijpen, en dat er nog niet één fatsoenlijke regendruppel gevallen is. Grrr.

reageer ook (16)

Uitrusten

Na alle drukte rond het nieuwe boxendak, het hooien en vanwege het warme weer moesten we een tijdje uitrusten. Maar er gebeurt natuurlijk niet helemaal niets. De verlichting onder het nieuwe dak is zo goed als af, we sjouwden de oude spanten goten en panelen van de schuilstal naar het veldje naast het tractorschuurtje (ondanks de wespen die dat nijdig als een inbreuk op de privacy in hun nest opvatten) zodat alle weggeefspullen netjes bij elkaar liggen en er geen materiaal meer in het weiland aan de overkant ligt (een beetje gek zijn we wel, met die warmte), en de regenpijpen van boxen en schuilstallen zijn helemaal in orde.

Verder keken we hoe Sunshine met een schuwe driejarige van een kennis aan het werk was in de round pen, dat leverde heel wat spektakel op. De eerste keer stoven paard, Sunshine en zand in het rond, de tweede keer had het dier al beter door dat opletten, nadenken en aanpassen meer comfort oplevert en minder vermoeiend is dan op je reflexen heen en weer springen.

roundpen

Op de achtergrond de stand met betrekking tot het sparrenperceeltje achter het bosweggetje, alleen de buitenrand staat nog, het wachten is op de grote bomenmachine. Daar komt dan een iets meer open skyline tevoorschijn.

Bij de derde longeersessie konden we zien dat goed grondwerk vooraf een wereld van verschil maakt. Toen werkte Sunshine namelijk met twee lange teugels, wat bij dit paard ook weer leidde tot paniekreacties (help! er is een slang bij mijn achterbeen!). Een paar dagen daarvoor had ze datzelfde ook met Gygy gedaan en die knipperde niet eens met haar ogen, dankzij al die desensibilisatiesessies (23 letters 3x woordwaarde; je moet wel 7 s-en op je plankje hebben staan) die beide veulens allang achter de rug hebben, onder andere met J te A. Kir en Gygy vinden dat niets bijzonders meer, een touw om hun achterhand.

Eigenlijk zouden we vandaag met Titan en Jay naar Frankrijk om ze kennis te laten maken met koeien in een roundpen aldaar, maar het was te warm voor de koeien. In plaats daarvan maakten we een vroege rit, drie uur kalm aan want de zon scheen al volop, maar wel nog vóór de koffie. Niet al te veel dazen en brommers, en Titan en Harissa werden in de Semois op de foto gezet door twee Fransen die in een kajak voorbijdreven. Ook kwamen er anjers en gerbera's op de stroom voorbij, waarvan R er een uit het water viste, maar dat was niet de bedoeling van het gezelschap dat die bloemen bij de rode brug had uitgestrooid. We gisten dat er ook as van een dierbare was gemorst maar die hebben we niet langs zien drijven. Uiteindelijk komt alles wat in de Semois belandt via de Maas in de Noordzee terecht, maar daar blijft het. Vroeger kwam het dan nog terug met de regen maar die is afgeschaft. Klimaatverandering. Dit logje hangt ook als los zand aan elkaar maar dat krijg je met die droogte.

reageer ook (4)

Kwamkwammertijd

Nu we al drie maanden volop zomer achter de rug hebben, is de komkommer onderhand wel op. Juli en augustus, dat waren vroegah de zomermaanden maar die zijn blijkbaar ge-upgreed tot een funpakket van zeven maanden (van april tot en met september geheel gratis extra hitte, nee, annuleren van deze geweldige aanbieding is niet mogelijk). Het gras verdort, tot in Noorwegen zie ik op Facebook dat de hooiopbrengst zorgelijk is (1/3 van normaal) en wij doen een groot deel van de dag weinig. De paarden staan met maskers en al in de boxen, de zon begint om 5 uur en de knaasjes houden het vol tot na 22.30 uur, als het echt bijna donker is.

Binnen is er internet, waar ook niet veel te beleven is als je Trump en andere rampen overslaat, R is bezig met het ontwerpen van een vernuftig fotoalbumdisplayprogrammadingetje en ik bemoei me met het zonweringbeheer. Spannend.

Om het toch een beetje interessant te houden op dat web daarom nu eens een dier in de zoeker dat hier weliswaar elke dag voorbijkomt maar weblogtechnisch gesproken verregaand onderbelicht is. Een zwarte panter is het niet, dat zou té komkommer zijn, nee, het is Maurice van twee huizen verder. Ik ben gek op katten en op Siamezen het allergekst, maar in het begin kwam Maurice om de macht in de buurt vechten en de rugdekking die ik Het Ventje daarbij bood, heeft Maurice mij nooit vergeven. Het is een formidabele persoonlijkheid, die passerende auto's tot stilstand weet te brengen door botweg op het wegdek te blijven liggen, maar mij vertrouwt hij niet meer. Scherper in beeld kan niet, hij draaft altijd quasi-nonchalant weg als hij me ziet ('ik was toch al van plan de andere kant op te gaan, dringende business daar'). Maar ach, kwamkwammertijdfoto's van wilde dieren zijn altijd een beetje vaag.

maurice

En wat valt er nog meer te doen of te melden in dit hogerdanhoogseizoen? Weinig. Ik ga maar eens een puzzeltje leggen, ja leuk, eentje met paarden.

legpuzzle

O nee, dat puzzeltje heeft zichzelf al gelegd. Daar kwamkwam ik zonet achter.

reageer ook (4)

En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2018 - powered by InR