logo
 

Nog meer geluk

Vanochtend deed ik de boodschappen. Ik vind dat een corvee en gewoonlijk is R zo goed de wekelijkse etenswaar naar huis te slepen, waar ik heel erg blij om ben. Maar nu zou de épicerie een keer 's ochtends open zijn en ik had zin in inspiratie. Lokale groenten, fruit en kaas. Eerst nog langs het postkantoor en daarna ook de gewone zuivel en zo van de supermarché, dus ik was er een tijd druk mee maar hee, dan heb je ook wat. Zo veel mandarijnen hebben we niet nodig maar ik kreeg ze gratis mee. Toen we het thuis allemaal hadden uitgestald konden we zelf wel een groentekraam beginnen. Wat een rijkdom.

cornucopia

Omdat het marktplein in beslag genomen is door de kerstmarkt, stond op de stoep voor de épicerie bovendien de kraam van de warmoezenier. Die man is niet alleen uniek vanwege zijn warrige grijze baard en haardos maar vooral omdat hij bij een temperatuur van 2° nog steeds in korte broek met blote benen in zijn kraam staat. Maar daar gaat het natuurlijk niet om. Het gaat erom dat hij behalve noten, bosuitjes, diverse groentes en appeltjes ook kweeperen te koop had. En ik weet hoe je die moet toebereiden (zelf uitgevonden, recept, bijna onderaan).

Mispels had hij ook, nèfles, nog nooit gegeten. Ter kennismaking kreeg ik er drie mee. Je moest ze als het ware inademen, zei hij, en met de pitten kon je ook nog iets maar ik vergat wat dan. Inademen? Hm, toch maar even op internet kijken. Daar gaat het over uitzuigen, dat leek er meer op, en een Franse site waarschuwde om vooral de pitten niet op te eten want giftig. De test leverde een minuscuul fruitig mondje op, wel lekker, en de pitten gingen in het groenbakje. Alweer wat geleerd, maar ik zie me geen mispeltaart bakken. Of misschien toch, mét pit, als ik eens een grote hekel aan iemand heb.

De zon scheen de hele dag, wat goed is voor het humeur, maar door alle boodschapperij was er geen tijd om een eindje met Kir en Titan te gaan rijden, wat eigenlijk het plan was. In plaats daarvan even naar Sophie, die allerlei opzienbarende nieuwtjes had.

En dat ritje met Kir komt morgen. Want morgen schijnt de zon weer de hele dag. Daarna wordt een week regen voorspeld maar daar hebben we het nu niet over.


En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2020 - powered by InR