logo
 

Opgesloten

O wee. Het varkenspesthek dat de zwijnen moet tegenhouden, was in het voorjaar net langs de grens van ons dorp gespannen, zodat we zuidwaarts niet meer konden uitrijden, richting stuwmeer. Oostwaarts loopt het gaas door langs Léglise tot Mellier en nog verder, maar die kant gingen we toch al niet vaak op want dan moeten we het eerste stukje over asfalt. Als je de luxe hebt van talloze uitrijmogelijkheden, valt asfalt al gauw af.

Het was jammer maar geen ramp, ten noorden en westen zijn ook bossen en mooie weggetjes. Weliswaar was het bos bij de Coeur de l'Ardoise (Herbeumont) onlangs ook al afgegaasd. En Les Epioux heeft sowieso maar één ingang die niet door middel van permanente bordjes voor wandelaars ruiters fietsers en ander volk verboden is. De enige mogelijkheid daar is de paarden erheen traileren en dan mooie ritten maken over dat terrein. Dat kan.

Maar nu is het dichtbij huis mis. De afgelopen dagen is er gaas geplaatst ten noordwesten, tot bij de Notre Dame, langs de weg naar Bertrix. Ons bos! Onze eerste uitrijmogelijkheid achter het huis! Er hingen nog geen verbodsbriefjes maar die volgen ongetwijfeld. Aan de overkant op de Rue des combattants zagen we dat het verbod al was verlengd tot 19 september.

pestgaas

Zo te zien mogen we nog wel over het jagerspad richting Burnéchamps, maar dan wel langs dit gaas door de berm van de grote weg. Of achter het huis noordwaarts de toegang tot Straimont nog vrij is, weten we niet. Als daar ook briefjes en roodwitte linten komen, kunnen we nergens meer naar toe zonder eerst de paarden in de trailer te zetten. Wat een gedoe.

De hele regio lijkt onderhand een concentratiekamp, en dat vanwege a) de jacht, b) de idioot die vorig jaar een lading met een besmet zwijn uit Tsjechië heeft losgelaten in het bos bij Virton zodat de jagers wat te jagen zouden hebben, en c) de intensieve varkenshouderij, die hier niet is maar wel in Vlaanderen en Nederland, waar ze hem knijpen dat 'onze' zwijnen daarheen zwerven. Honderden kilometers gaas, tienduizenden hectares afgezet, en niemand mag erin behalve boswachters, dodezwijnenopspoorders en zwijnenafschieters; geen bosbouw, geen wandeltoeristen, geen scoutkampen, geen hotelreserveringen, geen mountainbikers, geen ruiterdagtochten.

Welkom in Suxy, Tsjernobyl van de zuidelijke Ardennen. Verboden wandeling op wegen en paden.

C'est malheureux.


En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2020 - powered by InR