rss
logo
 

Winterwoensdag

Waar Nederland nog een hele dag in de kerstmodus zit, is hier in Belgiƫ van tweedekerstdaglanderigheid geen sprake. Vanochtend ging ik bijvoorbeeld naar de kapper, 'werkt u die dag dan' vroeg ik verbaasd toen ik die afspraak maakte. Jazeker, hoezo. Inderdaad was de zaak gewoon open, evenals de winkels en de groentemarkt.

Het vroor nog stevig, er hingen ijspegels aan de Saint-Thibaut bron en de Semois stroomde in de diepte zonnig maar frisjes voorbij.

winter01

Twee dagen geleden hadden we wat aan roundpen-onderhoud gedaan, ik harkte vier kruiwagens nat eiken-en beukenblad uit de rand en R maakte een begin met het egaliseren van de uitgesleten hoefslag. Toen was het nog boven nul. Waar hij het naar buiten gewerkte zand naar binnen heeft geschept is het nu wel vlak maar in het midden ligt het op hoopjes, en nu alles knoerthard bevroren is, kan er niet verdergewerkt en ook niet gelongeerd worden.

De paarden snacken en soezen wat in de crossbaan, die vinden dit weer wel goed. Ze kunnen hier heel wat beter tegen dan regen en wind in elk geval. Niet meer modderig en met een donzig uitstaande vacht zijn het net knuffelbeertjes.

winter02

Wat in de zon ligt, wordt warm en wat 's nachts wit bevroren is, blijft in de schaduw de rest van de dag wit.

winter03

Ook in het bos is de bodem op de meeste plaatsen nog bevroren, en ons winterritje deden we vanmiddag dan ook grotendeels in stap, al is Jay als Titan te veel uitloopt niet te beroerd voor af en toe een inhaalgalopje.

Het blijft nog een paar dagen zo. 's Nachts heldere sterren en het terras vol glinsterende kristalletjes, overdag droog en zonnig. Dat staat ons zelf ook wel aan.


En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2020 - powered by InR