rss
logo
 

Zaagzaagzaagzaag, klaar

Dinsdag zaagdag. De eiken en de ene beuk achter de roundpen zijn eenzijdig ontwikkeld doordat er al die jaren sparren achter hebben gestaan. Aan de achterkant hebben ze bijna geen takken en ze hellen een beetje naar voren. Voor een beter evenwicht en gezonde groei aan alle kanten besloten we een dikke tak van twee eiken en eentje van de beuk te zagen.

Eerst de latten van de omheining erafgeschroefd om schade te voorkomen, en een balkje boven de sneeuwklokjes om ze te beschermen tegen verplettering. Nu R toch op de ladder stond, schroefde hij ook de inmiddels bijna vergane uilenkast los. We hebben er nooit een uil in de buurt gezien maar er lagen toch wat sprietjes en mos in. Nu de sparren weg zijn, staan de eiken er wel erg onbeschut bij dus we hangen maar geen nieuwe kast op.

zagen01

De paarden vinden het kraken en neerkomen van zo'n tak wel spannend maar het zagen zelf is niet boeiend, dat horen ze zo vaak. Van machines en gereedschap zijn ze eigenlijk nooit bang.

zagen02

Daar ligt tak nummer twee. De omheininglatten losschroeven was geen overbodige voorzorgsmaatregel.

zagen03

Daarna natuurlijk de afgezaagde tak ontmantelen, het dikke hout tot brandbare blokken zagen en wegkruien, en takken en twijgen opruimen. Heel fijn, een crossbaan met een middenberm vol bramen, waar we die takken zomaar bovenop mogen smijten. Natuurlijke afvalverwerking en twee vliegen in een klap: takken weg en (een klein deel van de) bramen plat. Blokken kloven moet nog, maar vandaag regent het.


En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2020 - powered by InR