rss
logo
 

Bitloos

Af en toe gaan we een eind wandelen. Te voet dus, maar wandelen zonder paard is zo saai. Met een paard aan het halstertouw is wandelen extra leuk want dan kun je onderweg steeds naar je paard kijken en hem/haar bewonderen en des te duidelijker zien wat een fijne, knappe en lieve dieren het zijn, en wel vanuit een heel ander perspectief dan wanneer je erop zit. Ik ben een groot fan van ernaast lopen.

Met al die hellingen hier leidt dat op langere wandelingen weleens tot vermoeide knieën (bij mij) en dan klim ik wel bij een van de meisjes op de rug. Zolang ze zich naar behoren gedragen kan dat best, zonder zadel en met het halstertouw onderaan het halster vastgeknoopt.

Dat laatste is wel een beetje behelpen. Dat kan beter, en nu R helemaal de smaak van het halsterknopen te pakken heeft, knoopte hij er een met twee ringetjes opzij, waaraan een teugel of touw kan worden vastgeklikt.

bitloos

Ik probeerde het uit in de roundpen. Veiligheid voor alles. Na een paar rondjes voltes halve voltes halthouden en achterwaarts gaan was duidelijk dat a) Harissa uitstekend reageerde en b) het geweldig leuk vond. Na elke manoeuvre die we uitvoerden zonder dat er een bit aan te pas kwam, zag ik dat ze uitgebreid liep te 'lippen' om niet te zeggen slurpen. Haar boodschap: 'hee, ik deed alles precies goed, zagen jullie dat, helemaal geen bit nodig!' Ze had gelijk, aan het touw trekken was niet nodig, ze reageerde op lichte druk.

Een bemoedigend begin. R is nu aan het rondkijken naar bijpassend gekleurd dikker touw bij wijze van teugel, waar hij met een vernuftig gereedschapje (een splicing fid of splitsnaald) gespen en haken aan wil splitsen. En dan kunnen we verder in stijl experimenteren met bitloos rijden.


En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2020 - powered by InR