rss
logo
 
woensdag 18 juli 2018

Binnen

Ons hooi is binnen, 720 baaltjes, na een dag hard werken. Warm en kriebelig is hooien altijd, maar deze keer hield ik de vliegen op afstand dankzij Titans masker om mijn hoofd. Een knoop in de oren en voilà quoi. Een geweldige vondst. De vliegen zoemen even irritant om je heen maar ze kunnen in elk geval niet over je gezicht en in je oren rondkruipen. Ik kan nu ook uit eigen ervaring verklaren dat je prima door dat masker heen kunt kijken. Het is goed te begrijpen dat de paarden zelf om hun maskers komen vragen als het gedierte ze weer eens op hun zenuwen werkt, en deze keer was ik degene die er profijt van had.

De p'tite botteleuse was nog niet gerepareerd, maar Oliviers broer leende hem een soortgelijke machine, in ongeveer dezelfde staat van onderhoud. Zo'n botteleuse is best een ingewikkeld apparaat, met een groot aantal bewegende onderdelen en het helpt niet echt als die vol zitten met aangekoekt stof, smeerolie en losse eindjes touw. Na een valse start waarbij elke derde baal losraakte, en Oliviers gemopper aan de andere kant van de hectare te horen was, bekeek R wat er precies mis was. Een van de twee mesjes die het bindtouw doorsnijden was bot. Hij sleep de bramen (bavures) eraf op zijn slijpmachine en de botteleuse ratelde er weer op los en leverde betere balen dan de oude, goed compact en lekker stapelbaar. Joechhei. Meten is weten.

hooi05

Er kwamen minder balen van de overkant dan we geschat hadden maar ze zijn zwaarder dus de opbrengst is toch behoorlijk. We laadden nog 200 balen van Oliviers land (la plate). De zon ging vuurrood onder boven het dorp. Met zes man/vrouw schoot het lossen goed op en de stapel in de hooischuur mag er zijn.

Daarna douchen en naar bed. Het hooi van 2017 is binnen.


En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2018 - powered by InR