rss
logo
 
dinsdag 22 mei 2018

Vakmanschap

Donderdag reden we achter Fred aan naar een zadelmaker in Frankrijk die hij kent. We wisten niet wat we te verwachten hadden en we hebben niets nodig, we gingen gewoon eens kijken. Tjonge. Een echte ambachtsman, wonend in een huisje dat leek op een paar verbouwde paardenboxen maar wel met kanten vitrage en dik in de botenlak gezet, en in een kleine loods de koopwaar. Veel ruimte was er niet maar er was genoeg te zien. Handgemaakte en -gedecoreerde westernzadels, zadelbomen, riemen en ander tuig.

Hij gaf ons een kleine demonstratie. Wel honderd verschillende mesjes en instrumentjes voor het snij- en schulpwerk, hamertjes, patronen, alle gereedschap keurig en praktisch opgesteld. Precisie-, liefde- en geduldwerk. In zo'n zadel gaan honderden uren geconcentreerde arbeid zitten, de prijs is navenant maar dan eh, heb je ook wat.

ambachtelijk

Zelf zijn wij geen liefhebber van het genre. Te romantisch, bloemen en veren op je zadel. Praktisch lijkt het zeker niet. Op zo'n zadel ga je toch niet zomaar zitten? Zonde, na twee rondjes in de roundpen heb je voor eeuwig jeansvlekken op zo'n Louis XVI-kunstwerk. En in het bos rondcrossen is er al helemaal niet bij. Trouwens, als je een zadel zelfs maar vanuit te verte aan een paard laat zien wordt het al smerig. Zo gaat dat nu eenmaal. Dus aan ons is al dat fraais niet echt besteed.

Vrijdag hakte R tussen de sneeuwbuien regen en hagel door met boorhamer en koudbeitel een gat in de parkeerplaats ter voorbereiding van de bouw van de carport. Iets met de regenwaterafvoer die in die hoek moest zitten maar nu onzichtbaar ergens onder die tegels door loopt. Ondanks de tijdens de bouw gemaakte foto's viel het niet mee om die buis terug te vinden. Op 60 cm diepte nog geen afvoerbuis te zien, ontmoedigend. Maar eens in de grond prikken met een metalen staafje, naar beneden, links rechts, nee, beetje schuin opzij en ja, hoera, hebbes. Het gat en het uitgegraven puin afgedekt met plastic tot volgende week als de carportbouwfirma komt meten. Het laatste bouwproject hier, mark my words.


En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2018 - powered by InR