rss
logo
 

Na de sneeuwstorm

Gisteravond stormde het, een van de weinige keren sinds we hier wonen dat we echt storm meemaakten. Heel veel regen, de wind bulderde om het huis, maar het is stevig en de ruiten rammelden niet. Toen we 's avonds laat bij de paarden waren, viel de spanning weg. Ik had het eerst niet in de gaten want ik was in het donker achter de boxen bezig met een lampje op mijn pet. Het hele dorp op zwart. Achter de heuvel richting Rossignol leek ergens brand te zijn maar we kwamen er niet achter of dat zo was. Bij het licht van mijn koplamp voerden we hooi en vulden Stracciatella's wateremmers. Thuis konden we gewoon met de gemeentelijke waterdruk douchen dankzij de shortcut die R onlangs om de waterpomp heeft aangelegd. Het licht ging al gauw weer aan, het viel weer uit toen we net in bed lagen, maar vanochtend bleken de pc's (die natuurlijk opgewekt hadden staan draaien terwijl wij bij de paarden waren) nog naar behoren te werken. Met al die regen en wind was de sneeuwvoorspelling moeilijk te geloven, maar dat zagen we morgen wel weer.

En jawel. De sneeuw was door de stormwind tot hoog tegen de gevel geblazen, het hooischuurtje en de tractorschuur, allebei open aan de noordkant, lagen tot achteraan vol sneeuw en op straat lag een verrassing. Nadat vorige winter alle bomen waren gekapt die met enige mogelijkheid op onze omheining hadden kunnen vallen, leek er geen enkel risico te zijn dat er nog latten of palen zouden sneuvelen. Ha. Valt een van onze eigen eiken eroverheen. Ontworteld. Meneer lag het weggetje in zijn volle breedte te versperren en de gemeentesneeuwschuiver had er niet doorgekund, zodat na het ontbijt R allereerst die boom ging verzagen. Ik sleepte de takken de berm in, geholpen door een buurman, die het dak van zijn houtschuurtje ('mon kot') kwijt was. Hij was in de buurt gaan rondvragen maar niemand had zijn dak gevonden. Gone with the wind.

schade

Er was ook nog een beukje achter het huis afgeknapt maar dat richtte geen schade aan. Het was toch al dood (door de paarden om zeep geholpen) en had de volle laag gekregen doordat het blad in de herfst niet was gevallen.

schade02

Intussen ontdeed ik de betonplaat van sneeuw en bikte de ijsklonten uit de paardenhoeven. De arme dieren hadden vannacht door het geluid van de storm en allerlei omwaaiend geboomte geen oog dicht gedaan en nauwelijks gegeten en konden nu door die klonten de betonplaat niet op naar hun hooi, behalve schaatsend. R ruimde sneeuw op de oprit, dat is een heel eind scheppen, maar nodig, anders zouden 's middags Fred en Tiffany met de smidscamionette niet naar boven kunnen komen. We hadden afgesproken dat de paarden zouden worden voorzien van nieuwe ijzers en hardrubberen inlegzolen, waardoor als het goed is de vorming van ijsklonten wordt tegengegaan. Het is de eerste keer dat we die gebruiken.

schade03

Het sneeuwt nu gestaag, nog 25 cm erbij zo wordt voorspeld voor vannacht, dus we kunnen ze morgen testen tijdens onze eerste rit met paarden op sneeuwschoenen. Dat wil zeggen, als er dan tenminste niet weer een blizzard waait.


En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2020 - powered by InR