logo
 

Kalk

Onze weilanden zijn voor verbetering vatbaar. De grond is sterk verzuurd door al die sparrenbomen eromheen. Nu die weg zijn hebben we bodemonderzoek laten doen en de uitslag was dat er eerst kalk op moet en daarna kan er verantwoord bemest worden, waarvoor we een schema gekregen hebben. Die bodemonderzoekinstantie is daarvoor: dat de boeren weten hoeveel en wat ze moeten strooien voor een zo groot mogelijk rendement, geen overdosis en ook niet te weinig, en voor ons hobbyisten is dat ook een goed principe.

Okee, kalk. Ik ging bij Goffinet vragen waar dat te krijgen was. O bij Talbot, en ze rijden het ook voor je uit, handig. Maar zo handig was het toch niet, want voor zo'n klein oppervlak als dat van ons (2,5 ha) was voor dat uitrijden geen ondernemer te vinden. Of er geen boer bij ons in de buurt was die het wilde doen? Hm, misschien, maar we hadden al eerder eens gedacht aan een eigen kunstmeststrooier want dat soort werk komt elk jaar terug en met zo'n apparaat zijn we onafhankelijk van andermans goede wil, planning en materiaal. Niet ver van hier was er een te krijgen en na wat aanpassingen zoals een stuk van de aftakas afzagen (het lijkt wel of dat altijd moet zodra we een nieuw apparaat aanschaffen) konden we aan het werk.

Om te beginnen kalk halen. Hoeveel? Drie ton. Het is los te koop (en vrac) en dan is het veel goedkoper maar daar moet je een grote tractor met een grote aanhanger voor hebben. Wij rijden drie keer heen en weer met de trailer, 1000 kg in zakken van 50 kg. Vanuit de trailer zak na zak de strooier in en rijden maar.

kalk

Eerst een oefenrondje op 1/4 strooiwijdte, eens kijken hoe dat uitpakt. Te weinig, voor kalk moet de strooiopening vol open, ik noteer het maar dan weten we dat als het over een paar jaar weer eens moet (kalk hoeft niet elk jaar). Het stoof behoorlijk, dus het was zaak bij het uitrijden goed op de windrichting te letten. Niettemin waren we allebei nogal wit toen het ruïneveld (0,7 ha) gedaan was. Inmiddels regent het alweer, wat gunstig is voor het land, en zijn we onder de douche geweest, wat hard nodig was voor ons.

Morgen verder met het weiland aan de overkant, als het weer het toelaat.

Het veulen is er nog altijd niet.


En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2020 - powered by InR