rss
logo
 
vrijdag 19 oktober 2018

Plat

De week waarin volgens de planning Chantals rommelbosje zou worden gekapt, verstreek zonder dat er ook maar het kleinste houthakkertje in zicht kwam. Zo gaat dat soort dingen dikwijls, maar kijk, zaterdag kwam er toch iemand opdagen. Een jonge jongen, die in een dag tijd in zijn eentje het hele bosje, dat achter ons weiland ligt, omver heeft gezaagd en getrokken.

smissenbosexit

Met zijn gloednieuwe machine, nog geen modderspatje erop, manoevreerde hij rakelings langs onze omheining, zaagde om en ratste takken. Het meeste was verwaarloosd afvalhout maar er zaten toch wel wat bruikbare stammen tussen.

smissenbosexit1

Die werden hier en daar op de helling opgestapeld en de stapels worden later opgehaald. Dat wordt nog een interessant karweitje op deze steile helling maar daar schrikt de Ardenner bosbouwer niet van. Die rijdt gewoon bijna loodrecht omhoog en rolt dan met vijf zes stammen in zijn grijper weer beheerst naar beneden. De rest blijft als een enorme hoop rommelige takken achter en dan kan de natuurlijke begroeiing zijn gang gaan. Dat duurt een jaar, twee, drie, en dan heb je een gemengd bosje berken, vlier, lijsterbes en een heleboel bramen. Daar zullen de vossen die er wonen blij mee zijn, die houden van dergelijke bosjes waar bijna nooit iemand komt.

smissenbosexit2

Het resultaat van een dag werk. Zoals altijd, zodra de laatste boom gevallen is en er een nieuw uitzicht is ontstaan, ligt dat erbij alsof het nooit anders geweest is. Er is daar nu een harmonische lijn van loofbomen en struiken, niet langer onderbroken door een stel niet onderhouden pluizige sparren. Alleen in de verte, aan de overkant van de Vierre, vormen de naaldbomen nog een mooie donkere achtergrond.

smissenbosexit3

Het was Chantal die dat bosje wilde omleggen, het was haar al jaren een doorn in het oog, maar ons uitzicht is er ook weer een beetje op vooruitgegaan. En wat dacht het web van ons goed gemaaide en gesleepte weiland, hier ook in beeld? Nog geen geel platliggend sprietje te zien, en dat half november. Maar men voorspelt dat eind deze week de winter invalt. Althans dat is de planning.


En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2018 - powered by InR