logo
 

Iedere dag weer wat bijzonders

Nou, als een dag een logje verdient was het deze. 's Ochtends was er geen stroom, zoals netjes was aangekondigd. We stonden wat vroeger op om nog thee te kunnen zetten en tanden te poetsen (omdat de waterpomp ook stroom nodig heeft) en lazen een boek op de bank. Toch ook gezellig, net als vroeger, toen internet nog niet bestond.

Daarna maaide R aan de overkant de refus (het gras en onkruid dat de paarden laten staan) en ik trok er de weidesleep achteraan. Zo is dat hier verdeeld. Dat onderhoud als de paarden definitief uit het weiland zijn doen we altijd zo. Het land moet niet te nat zijn want dan slipt de trekker en niet te droog want dan vliegen de mestballetjes je om de oren in plaats van verpulverd te worden. Nu kon het. Na het eerste rondje begon het weliswaar te regenen maar niet hard genoeg om te stoppen. Dat gaat ook altijd zo, maar dat hindert niet. Zoals een Ierse vriend van ons zegt: 'once your out, you're out', en hij heeft gelijk.

Intussen hielden we Paprika in de gaten. Die kreupelde nu niet meer een beetje maar heel erg. Aan de hoef was niets te zien maar ze strompelde op drie benen door de wei, een sneu gezicht.

We belden Fred. Vast een abces, dacht hij. Vorig jaar met Titan hebben we wel geleerd dat we beter de smid kunnen bellen als er iets is met een hoef dan de veearts. Die geeft een ontstekingsremmer zodat het abces veel langzamer rijpt, en een pijnstiller zodat het arme beest niet meer voelt dat het zijn been moet ontzien. En de klant is tevreden want de veearts heeft boxrust en medicijnen voorgeschreven. Maar wij weten inmiddels beter. De smid is een hoef- en beenspecialist, en Fred is een goede.

Hij was druk maar Tiffany, zijn vriendin en compagnon, in wie wij evenveel vertrouwen hebben, kwam 's middags. Jazeker, een abces. Ze sneed deskundig telkens een stuk hoefrand weg, een penibele aangelegenheid die van ons alleen een vak-m/v mag uitvoeren, tot het abces open was. Opluchting. Betadine erop, verband erom, tape en blauw crepeverband om alles droog en op zijn plaats te houden en Paprika kon weer de wei in. Nog hobbelend maar het leek toch al beter te gaan. Even aankijken, donderdag nieuw verband, en vrijdag moet het over zijn.

paprikashoef

Note to self: niet vergeten Olivier in te lichten waarom zijn Paprika momenteel een blauwe hoef heeft.


En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2020 - powered by InR