rss
logo
 
vrijdag 19 oktober 2018

Hoera! Eindelijk ...

Regen! We hebben het zo lang zonder moeten doen. En hoe erg was dat precies? Blij dat u dat vraagt.

Het voorjaar was al veel te droog, het gras kwam maar niet op gang. Pas eind april konden de paarden naar het ruïneveld. Dat hadden ze in minder dan een maand kaal en het groeide nauwelijks bij, zodat ze naar het hooiland aan de overkant moesten verhuizen, waar ze met stripbegrazing (elke paar dagen 10 meter erbij) het lange droge gras uiteindelijk toch aardig kort hebben weten te houden.

In dat veld konden we dus niet hooien zoals voorgaande jaren. Het hooi moest elders vandaan gehaald worden en dat zal ook wel goed hooi zijn maar ik heb het toch het liefst van eigen land, dan weet je wat er staat (en wat niet, ik hou dat in onze eigen weilanden nauwkeurig in toom).

Omdat er zodoende een hectare (weliswaar droog) graasland extra ter beschikking kwam, was het goed dat Paprika en Stracciatella er waren, niet alleen voor de gezelligheid en om Olivier een plezier te doen, maar ook om het land te laten afgrazen. Te lang gras dat blijft staan is namelijk ook weer niet de bedoeling, dat valt aan het eind van het seizoen om en belemmert de groei het jaar daarna. Weilandbeheer is niet voor dummies.

In de loop van mei juni en juli werd er allerlei weer voorspeld, dat zich overal in het land voordeed behalve hier. Spectaculaire onweders: geen. Felle buien: nada. Hagelstenen: nul. Geklaag over langdurige motregen in de vakantieperiode: pfff. Hadden we dat maar. Een mals motregentje, een paar dagen lang, daar hadden wij wel raad mee geweten. En wat hadden we? Sweltering heat. 30°, dag in dag uit. Te heet om buiten te zijn. De boeren in de regio krijgen steun omdat het gewas niet opkomt.

Maar nu is het zover. Geen onweders, maar wel prachtige regenbuien en een hele hoop wind. Dat levert vijf zeer tevreden paarden op.

regen

Het regent en dat betekent GEEN vervelende vliegen. Niet zomerdag na zomerdag staan rondhangen in de schuilstal, schuddend, zwiepend, stampend, en pas 's avonds laat naar buiten kunnen. Geen kapjes op omdat de vliegen anders met tientallen tegelijk in je ooghoeken gaan zitten kriebelen. Geen jeuk, geen irritaties, geen onderling genijdas, geen baasjes die meelij hebben maar ook niet weten wat ze er verder nog aan kunnen doen.

Heerlijk, de hele dag buiten met de wind om je hoofd. Regen is goed. Leve de regen.


En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2018 - powered by InR