rss
logo
 
dinsdag 18 december 2018

De eeuwige kringloop

Het gaat goed hoor. Best wel. De sneeuw is bijna weg, de ijzel is weg en de dooi is zo ver opgeschoten dat R vandaag de trailer naar de keuring kon rijden, slechts een dag te laat, zonder gevaar voor eigen leven. En wat nu? Nu is er regen.

nat

De vlagen trekken onafgebroken langs de bosrand voorbij. Gordijnen van water. In dichte stralen, in eindeloze reeksen druppels. De nationale meteo noemt dat hier en daar valt er nog wat motregen. Mij doet het deze dagen vaak denken aan Lucebert: Ruw en laag wandelt de regen, buigend bevend als geselslagen. De poëzie is nauwkeuriger dan de wetenschap.

Af en toe zetten we de paarden een tijd in hun box met een zweetdeken op. Die verwijdert al dat vocht tenminste voor even. Je kunt wel zien dat ze het fijn vinden dat hun vacht althans tijdelijk even droog wordt. Thuis in Les Bulles zijn we dan blij met een ruime hal met rustieke balken, waar R zonder blikken of blozen een paar forse spijkers inslaat zodat we de natte dekens te drogen kunnen hangen.

droog

Voor de komende dagen wordt nog meer regen voorspeld. De ene depressie na de andere. Dat vocht drijft allemaal wolksgewijs via de Vlaamse kust het land binnen, valt in ons weiland, stroomt naar beneden naar de Vierre, belandt in de Semois, die al buiten haar oevers is getreden, mondt uit in de Maas en komt dan uiteindelijk na veel gedoe weer in de Noordzee terecht, waar het ook vandaan is gekomen.

Dat komt een beetje omslachtig over. Het zou handiger zijn als al dat water meteen bij Antwerpen werd tegengehouden of althans gedoseerd. Maar zo ver is de wetenschap nog niet.

We doen het er maar mee. Het allerbelangrijkste is toch dat we het goed met elkaar kunnen vinden. Weer of geen weer.


En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2018 - powered by InR