rss
logo
 
vrijdag 19 oktober 2018

Het is weer sjas

Twee prachtige dagen waarop we niet konden uitrijden vanwege La Chasse. We houden de jachtkalender goed in het oog, geen zin om van ons paard te worden geschoten en ons paard onder ons vandaan kan natuurlijk ook niet. Wie weet of de jagers allemaal wel goed kunnen mikken en/of mis dan wel raak schieten vanwege de Jägermeister.

De jacht, ik weet niet hoor. Vanochtend zagen we ze zitten, langs de weg van Les Bulles naar Suxy. Elke 100 meter een pallet op zijn kant in de berm met daarop een aantal dorre beukentakken. Camouflage. De jager zit op een klapstoeltje met een geweer op de knieën erachter, van het wild uit bezien, maar vanuit de openbare weg bezien ervoor. Persoonlijk zou ik mij erg knullig voelen in deze goed zichtbare positie. De bedoeling is dat de drijvers het wild in de richting van de zittende jagers drijven, en dan Pang! neem ik aan, we hebben nooit staan wachten tot het zover kwam.

Ik vind het niet zo eerlijk. Een jager die met zijn of haar hond in de vroege ochtendnevel als alles nog klam aanvoelt erop uit trekt om te zien of hij/zij een zwijn kan bemachtigen, oké, dat is een enigszins eerlijke strijd. Nog beter zou zijn met alleen een mes, of zelfs blote handen in plaats van een geweer. Gelijke kansen. Maar laten we niet te veeleisend zijn. In elk geval, een drijfjachtjager is in mijn ogen niet sportief bezig. Zitten, wachten, schieten. Nee.

zwijnenschade

Olivier klaagde wel dat hij weer veel zwijnenwroetschade in zijn weilanden heeft en daar moet wat aan gedaan worden, maar als er geen jacht was, waren er ook niet zoveel zwijnen. Bijvoeren mag weliswaar niet meer hebben we begrepen, maar nu mogen de jagers gras zaaien in het bos. Dat houdt meer zwijnen op de been dan er op natuurlijke wijze zouden zijn. Dus reken maar uit. La Chasse is big business in deze streek en brengt onder andere geld in het laatje bij armlastige gemeenten.

Toch hadden we twee uitstekende dagen, met genieten op eigen terrein, paarden longeren en plannetjes uitdenken, uitmeten en bijschaven. R egaliseerde de rand achter de boxen en maakte het schuttinkje achter het bankje in orde dat ons tegen de wind moet beschermen als we daar koffiedrinken. Er cirkelden twaalf buizerds in het stukje lucht boven ons achterveld, zoveel tegelijk hadden we nog nooit gezien.

Daar komen we dan weer niet aan toe als we met de paarden het bos in trekken.


En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2018 - powered by InR