rss
logo
 
dinsdag 18 december 2018

Zout

De laatste tijd gaat het hier nogal over de bosbouw. Vallende sparren en zo. Daar kan ik niets aan doen, wij vinden dat belangwekkend en het heerst momenteel overal om ons heen. Maar dat gaat vanzelf over. Het andere onderwerp is paarden, dat is chronisch, en daar moet het web langzamerhand aan gewend zijn geraakt.

Geleidelijk aan is het aantal reacties evenredig gedaald. Blijkbaar heeft de gemiddelde loglezer weinig op te merken over de stand van de bosbouw. Ver-van-mijn-bed, dat is begrijpelijk, en over paarden houdt men ook een keer op, alhoewel dat niet geldt voor onszelf.

Maar ik mis de reacties wel. Daarom nu een onderwerp waar iedereen een mening over heeft. Of zou moeten hebben want het betreft een essentieel bestanddeel van ons aller leven. Het gaat over zout.

Paarden hebben een zekere hoeveelheid zout nodig. Net als mensen, maar zout is nu eens een van de weinige voedingsstoffen waar paarden vanzelf goed mee omgaan. Als ze de beschikking hebben over een zoutliksteen, likken ze er precies zoveel aan als ze nodig hebben, niet te weinig en niet te veel. Hoeft niet gereguleerd te worden, handig. We kopen dan ook af en toe een nieuw blok voor ze als het bijna op is en verder doen we niets.

Nu zijn er van dit eenvoudige spul meer varianten te koop dan je voor mogelijk houdt. AgriVance, verder een degelijke zaak in kippenvoer, kettingen voor koeienhorens, overalls en warme rubberlaarzen, speelt in op de vraag. Er is extraduur Himalayazout te koop in artistieke blokken van een kilo, alsmede zout met appel-, kaneel-, aardbeien- respectievelijk wortelsmaak. Dat is oranje, roodbruin of lichtgroen. Het kost wat, maar dan lusten de paarden het liever, denkt het baasje (of waarschijnlijker het vrouwtje). Rare redenering. Als het paard die smaakjes echt lekkerder vindt, krijgt het op deze manier te veel zout binnen. En zoniet, dan is het weggegooid geld, maar goed, daar heeft alleen de koper last van.

Het gevolg is wel dat een normaal zoutblok onderhand moeilijk te krijgen is. Toch vonden we er een, een beetje achteraf achter de blokken met malligheid. Gewoon wit zout, vijf kilo voor 12,90 euro. Wacht even, zei R, dit ronde blok is toch kleiner dan die vierkante die we eerder hadden? We kijken eerst nog ergens anders.

En inderdaad. De volgende dag bracht hij een ordentelijk zoutblok mee. De Aveve had ze. Groot, vierkant, tien kilo. Prijs: 3,71 euro.

zout

Is dit nog te volgen? Titan zegt: daar vallen toch je hoefijzers van uit! Zeg nu zelf.


En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2018 - powered by InR