rss
logo
 
dinsdag 17 september 2019

My first aftakas

Intussen werd het tijd dat I+R een knoop doorhakten. Een weidesleep lenen is mooi, maar in elk weiland laten de paarden hoge planten staan (wegens niet lekker, mest in de buurt of te stekelig), de zogeheten refus, en die sleep je er met een weidesleep niet uit, die moeten worden afgemaaid. De volgorde: eerst maaien dan slepen levert een goed onderhouden weiland op. En wie wil dat nu niet.

Dat maaien gaat het best met een bloter en die zijn er in diverse maten. R dacht aan eentje van 1,50 meter breed, ik vind al die landbouwapparatuur angstwekkend groot en probeerde hem naar 1 meter om te praten. Het resultaat: een exemplaar van 1,20 m breed. Het echte compromis, 1,25 m, is niet verkrijgbaar en maar goed ook want bij Durant tillen ze het gevaarte met de heftruck in de aanhanger maar eenmaal thuis moeten wij hem met handkracht en slim redeneren er weer uit zien te tillen. Dat ging net, hij had niet zwaarder moeten zijn.

aftak

Dit is nu het eerste werktuig achter de trekker dat ook inderdaad door de trekker wordt aangedreven. De sleep wordt gewoon gesleept, de bak wordt gebakken, o nee, hangt er achter en de pin wordt gepind. Nou ja, iets in die trant. Technisch verhaal.

Maar de messen van de bloter moeten draaien en het aandrijven daarvan doet de trekker door middel van de aftakas. Ik vertel het maar zoals ik het gaandeweg leer, neo-ruraal als ik ben. Sommige nuttige zaken des levens, daar kom ik aan de late kant achter. Eigen schuld, dan had ik maar een beter vak moeten leren. Nu ja, beter laat dan helemaal niet.

Zodoende deed my first aftakas zijn intrede. Zwaar ding op zich al. Morgen gaan we de combinatie monteren en testen. Dat wordt weer brrroembroembroemm, wat ik u brom.


En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2019 - powered by InR