rss
logo
 
zondag 23 september 2018

Prédalles

For the record: de logeerkamer heeft sinds vandaag een plafond, de prédalles zijn geplaatst.

Kijk, dit zijn ze, de prédalles, voorgebakken betonplaten die in hun geheel worden aangeleverd met wapening en een ruw oppervlak, eromheen komt bekisting, erop nog betonstaalmatten en eronder stutten, en op dat alles wordt dan weer ter plekke beton gestort. Stevig hoor.

predalles

Onze Mannetjes hebben er zelf ook plezier in dat het werk zo goed opschiet. Bij regen kunnen ze niet metselen maar het weer zit nog steeds mee. Schon wieder ein Loch zu! riep le Bernard ons toe toen we vanochtend kwamen aanrijden.

Zo worden we steeds buitenlandser. Ik weet niet hoe een prédalle in het Nederlands heet en ik hoef het ook niet te weten. We gaan toch geen huis in Nederland bouwen. De Mannetjes zijn Duitstalig maar zij noemen een prédalle evengoed een prédalle.

De architect is Franstalig en heeft zijn tekeningen natuurlijk ook in het Frans gemaakt. Zo krijgen we in het sousterrain een buanderie (hokje-voor-wasmachine-en-droger-niet-naast-de-keuken-dus-geen-'bijkeuken') en een sellerie, een ruimte waar we straks de zadels, dekens en overig paardentuig gaan opbergen. Wij noemen dat zelf ook de sellerie en ik voorzie dat we het nog steeds de sellerie zullen noemen als de bouw al lang en breed klaar is en er nergens meer een architect te bekennen is.

We zijn eraan gewend geraakt. We hebben er wel over nagedacht en kwamen tot de conclusie dat op een of andere manier 'de zadelkamer' nog veel sjieker aandoet, alsof er in ons paleis een speciale plaats is waar stalknechten onze tientallen paarden zadelen. Het lijkt ons dan ook beter om het maar op sellerie te houden, dan valt het nog mee. Allez, ça tombe toch avec, niet?


En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2018 - powered by InR