rss
logo
 
woensdag 17 oktober 2018

Het jaar 2013

Het jaar is bijna om. Wat gebeurde er ook alweer allemaal in 2013? De tijd vloog voorbij, en om niet te vergeten waar we hem aan besteedden is een weblog onmisbaar. We ondernemen zoveel dat ik vaak 's middags al niet meer weet wat we die ochtend hebben uitgevoerd. Als ik nu uit elke maand van 2013 een logje uitpik dan krijg ik vanzelf een jaaroverzicht. Meteen een goede smoes voor mij om alle logjes van het afgelopen jaar nog eens te lezen.

Januari. Sneeuw- en ijspret. De paarden stonden aan de overkant te beijzelen en we voerden drie keer per dag hooi. 's Avonds laat nog een paar emmers warm water in de drinkbak en zo kwamen we de maand door.

Februari. Opnieuw veel sneeuw. Maar goed dat we de Toyota in gebruik konden nemen voor hooihalen en paardentraileren. Harissa vertrok naar Gendron voor haar vervolgopleiding en Jay naar Gribomont, en onderwijl hield Karquo kleumend en wel Titan gezelschap in het weiland aan de overkant.

Maart. Nog steeds veel sneeuw en kou. Ook Titan vertrok naar Gribomont, we trainden wat af. Onder andere beleefde ik mijn eerste spin. We begonnen rond te kijken naar een huurhuis voor de duur van de verbouwing, achteraf gezien wel erg tijdig. Weliswaar werd de verklaring van geen bezwaar afgegeven maar dat wil niet zeggen dat de bouw van een nieuw huis meteen daarna van start gaat, zoals we hebben gemerkt.

April. Eindelijk voorjaar, meteen weer met zwermen vliegjes, maar het gras ging pas laat groeien, te droog. Ter overbrugging verbleven de paarden een paar dagen in de voortuin. We werkten aan de houten omheining, de laatste loodjes.

Mei. Wachten. We ondertekenden de opdracht voor het graafwerk voor de roundpen en de boxen en verder gebeurde er die maand op dat gebied bar weinig. Gelukkig waren er fijne bosritten te maken en nog wat meters omheining te plaatsen. De bouwvergunning voor het huis werd door de gemeente afgegeven, maar daar merkten we op de dag zelf niets van.

Juni. Opwinding! Harissa ging er in haar eentje vandoor, de graafwerkzaamheden begonnen, we groeven een partij keukenstoelen in rondom het huisje, maakten bosritten en R brak een rib. De roundpen kwam rond, de omtrek van de boxen werd verkeerd uitgegraven en het nieuwe taluudje werd aangelegd.

Juli stortmaand. Om te beginnen stortte de toren van de ruïne in zonder dat wij erbij waren. Vervolgens kwamen er drie betonmolens om de bodemplaat voor de boxen te storten. Tijdens de ponygames bij Sophie belandden zoals altijd enkele ruitertjes op de grond. Eén meisje viel in de Semois tijdens de vier dagen dat ik er met Jay en Harissa op uit was rond Vresse-sur-Semois bij wijze van zomervakantie. Warm weer zonder onweersdreiging, zodat we zonder stress konden hooien aan de overkant en bij Philippe. Olivier ving 20 euro die in het water was gevallen, en er stortte weer eens een spar op de omheining aan de overkant.

Augustus. Bezigbezigbezig. In twee dagen tijd werden de boxen opgebouwd. Titan en R gingen op training in Frankrijk om de kunst van het cow cutting te leren van Fred, en met Sunshine maakten we een tweedaagse trektocht met Titan en Jay, met overnachting in een tent in het weiland. Ook schaften we een gps aan, en de bliksem sloeg in een van de pc's en in het schrikdraadapparaat. R ging klussen in Nederland, legde hier thuis de regenpijpen bij de boxen aan en maakte een begin met de elektriciteit.

September. Gevarieerd programma. We ruilden in meerdere etappes Jays zadel in voor een passend exemplaar, de wals werd van de parkeerplaats bij de boxen gehaald, R ging opnieuw een week klussen in Nederland, terwijl ik een onbekende fruitsoort oogstte, de paarden werden een week in het strookje grasland van de overburen geparkeerd en we assisteerden bij de Route du Luxembourg Belge. Tot slot deden we met Titan en Jay mee aan de rallye van Sophie en de volgende dag deden we het parcours nog eens over met Titan en Harissa, en we gaven een boxwarmingfeestje voor buren en vrienden.

Oktober. De offertes voor de bouw gingen de deur uit en er kwam al een Mannetje kijken met het oog op de sloop. We legden een plotseling opgekomen terrasje aan bij de roundpen, oriënteerden ons op het wonen in een stacaravan en sleepten voor het eerst de bak met onze nieuwe paillasse. Het hoogtepunt van de maand was de aanschaf van The Kid. Eindelijk een eigen tractor, broemmbroemmmm.

November. Neerslagmaand. De grote volksverhuizing van onze spullen uit de opslag vond plaats in de regen, de paarden werden wekenlang nat, en tegen het eind viel er een pak sneeuw. Dat was mooi maar van korte duur. We bemachtigden een degelijke paardentrailer, plus een bak en een vork voor de trekker.

December. Wat! December alweer!? We hoorden dat de sparren aan de overkant nog deze winter gekapt zullen worden en we zagen dat hetzelfde geldt voor die achter het huis. De inrichting van de sellerie werd nog netter dan ze al was. We sleepten een kerstboompje naar huis dat onderweg als door een wonder twee keer zo hoog werd, en we ondertekenden het huurcontract voor ons tijdelijke oude boerenhuisje. Dat was gisteren.

En nu is het nu. Het jaar is nog niet om dus ik kan niet verderschrijven. Zojuist had R twee Jehova's getuigen aan de deur die hem de toekomst voorspelden, maar ik ben bescheidener. Daar begin ik niet aan. Laat de toekomst eerst maar eens gebeuren, dan zal ik wel zien dat ik hem log.


En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2018 - powered by InR