rss
logo
 
zondag 23 september 2018

En een groter stukje van de hemel

Het zit ons echt mee. Na het goede nieuws van maandag over het kappen van het bos aan de overkant maakten we dinsdag een ommetje in het bos achter het huis. Er steekt daar een gevaarlijke boomwortel vlak voor een greppel dwars over het paadje dat we altijd nemen als we er met de paarden op uit gaan, dus R stak het bijltje in zijn binnenzak. Niemand anders gebruikt dat paadje dus onderhouden wij het ook. We hebben het trouwens zelf gemaakt.

Het karweitje was snel geklaard en we slenterden nog wat. Een inspectierondje is altijd leuk. En het levert altijd wat op. Ook deze keer een verrassing: alle bomen in het strookje ten noorden van ons achterweiland zijn gemerkt. We hebben dat niet zien gebeuren maar de merkjes zijn duidelijk: ook deze bomen gaan er over niet al te lange tijd aan.

sparrenbos3

Wij alweer blij. Deze bomen nemen voor ons geen zon weg, maar we krijgen er wel een groot stuk hemel bij. Het is maar een strook van een meter of dertig diep, met daarachter een dichte plantage van veel jongere sparren. Als de hoge bomen weg zijn is er nog meer dan genoeg bos over.

sparrenbos1

Wat straks gekapt wordt zijn heel dikke oude bomen, een paar honderd stuks van naar schatting 60 tot 80 jaar oud, die er hard aan toe zijn. Laatst zijn er al twee omvergegaan. Finaal afgeknapt, zo de sparrenplantage in, tijdens een zuidwesterstorm. Bij een noordwester daarentegen is de kans groot dat onze mooie omheining aan gort gaat. Wat ons betreft mag dat kappen morgen beginnen.

sparrenbos2

Onder dit soort exploitatiebos gedijt gewoonlijk niets anders dan mos en wat bramen. In het kale strookje krijgen straks de beukjes een kans, de brem, de berkjes, de varens en al het andere kleingoed dat onder die woudreuzen niet groeien kan. Wij zijn dus niet de enigen die er wél bij varen.


En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2018 - powered by InR