rss
logo
 
vrijdag 19 oktober 2018

Zwaar geschut

Zaterdag was ons dorp een van de 19 estafetteplaatsen in de Route du Luxembourg Belge en wij waren door Chantal-van-de-overkant ingeschakeld als veiligheidsbeambten. Dat hield in dat ik het dranghek aan de uitgang van de wisselplaats moest beschermen tegen opdringend publiek en voorkomen dat kleine kinderen en oude vrouwtjes onder de paardenhoeven verpletterd raakten, en R stond een eindje verderop het verkeer tegen te houden zodra er een span paarden van start ging.

estafette

Verantwoordelijke taken, allebei hadden we dan ook een geel fluovest aan, maar het regende. Zodoende waren er bar weinig kleine kinderen en oude vrouwtjes en hadden we tijd om het in- en uitspannen van de oersterke reuzen te volgen.

estafette2

Kortom, we hadden bijna niets te doen. Dat deden we zo goed dat we 's avonds vrijkaartjes kregen voor het Spectacle, waar werd bewezen dat die zware trekpaarden nog tot heel andere prestaties in staat zijn dan alleen zwaar trekken. Dit filmpje geeft een goede indruk, op 5.30 minuten begint de winnende ploeg, de Ardennais Belges, en kan men zien hoe ruw er vroeger met gladiatoren werd omgesprongen. Ook komt het optreden van de Shetlandleeuw (te) kort in beeld. Chantal, J te A, die hier was om het geheel internationaal aanzien te geven, en wijzelf vonden hem het klapstuk van de avond.

Alles bij elkaar een enorme organisatie. Twaalf équipes leggen 280 km estafette af in 24 uur (dus ook 's nachts wordt doorgereden), 20 paarden per équipe (dus 240 in totaal), 50 tot 90 mensen per ploeg voor het mennen het verzorgen het koken het poetsen en de show, dat wil zeggen 700 deelnemers, 150 vrachtwagens, 200 volgauto's. Plus 100 vrijwilligers, waaronder wij twee. Wij zijn best trots dat wij erbij hoorden.

estafette3

Eervolle vermelding verdient ook J te A, die vrijwillig en zelfs zonder geel fluovest bereid was de paardenvijgen van het dorpsplein te verwijderen. Onmisbaar. Zonder vrijwilligers geen evenement.


En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2018 - powered by InR