rss
logo
 
vrijdag 19 oktober 2018

De kringloop

Het is hier stil geweest, ik was wel druk bezig maar met onspectaculaire activiteiten. Geen foto's van. Twee volle dagen lang schoonmaken. Men zal zeggen, je bent gek met dit weer, en inderdaad, maar ik kan alles uitleggen. Het zit zelfs tamelijk wetenschappelijk in elkaar en laat zich goed ontbinden in factoren.

Factor 1: R is weg. Oudste zoon helpen met renoveren van diens badkamer. Grondige klus, duurt een week. Niet dat R normaal gesproken in de weg loopt bij het schoonmaken, maar als hij er niet is gebeuren hier geen interessante grote projecten zoals bomen omduwen en paaltjes ingraven. Tijd over dus en niemand om me heen die verstandige opmerkingen maakt zoals 'zou je dat nu wel doen, je bent gek met dit weer'.

Factor 2: het is nu al een maand lang warm. Heel belangrijke factor. Ruimschoots gelegenheid voor spinnen kevertjes oorwurmen duizendpoten en overig gedierte om naar binnen te kruipen en webben te weven en al wat kevertjes en oorwurmen zoal graag doen, evenals voor overig vuil en stof dat niet eens kan bewegen maar onverklaarbaar toch binnen raakt en daar de boel vervuilt, en niet te vergeten voor hooi, veel sprietjes hooi, om binnen een onbewaakt plekje te vinden waar het lekker rustig kan nestelen en jonkies grootbrengen, for all I know. Van al dat gekriebel en gescharrel hebben wij met dit weer gewoonlijk helemaal geen last want we zijn toch de hele dag buiten.

Factor 3: het is veel te warm om iets met de paarden te ondernemen. Ze staan de hele dag maar wat te stommelen in hun schuilstal en met hun staart naar de vliegen te zwaaien. Af en toe ga ik een eindje met ze wandelen aan de hand, maar opzadelen met een warm wollen dekje en een zwaar zadel, ik moet er niet aan denken, en zij waarschijnlijk ook niet.

Factor 4: maandag was het opeens iets minder warm. Ik was even binnen. Gevaarlijk, nu zag ik al dat opgehoopte stof. Die webben! Die dooie vliegen! Dat waas voor de ramen! Achterstallig onderhoud.

Dit kon zo niet langer. Alles moest schoon en wel nu. Een zware aanval van voorjaarsschoonmaak, die zich niets aantrok van het seizoen, dat dinsdag gewoon weer tropisch was. Ramen wassen, keukenladen uitsoppen, hevige poetswoede. Het kost wat zweet maar dan eh, heb je ook wat.

Nu is alles schoon. Vooral die ramen, geweldig, daar heb ik veel plezier van. Wee degene die nog één kruimeltje laat vallen of op zijn acht pootjes naar binnen scharrelt op zoek naar een comfortabel plekje. Die wordt bij deze bedreigd met hel en verdoemenis, zoniet de stofzuiger.

Hoewel, dat loopt niet zo'n vaart. 30° alweer, ik ga een rustig plekje in de schaduw opzoeken. Als ik buiten ben, zie ik voorlopig toch niets. Achter mijn rug marcheert een kolonne torretjes vliegjes en spinnetjes zuchtend naar binnen. Kunnen ze weer helemaal opnieuw beginnen.

Tot de volgende ronde.


En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2018 - powered by InR