rss
logo
 
vrijdag 19 oktober 2018

Ver weg

Toen we pas hier woonden had een kennis een partij houten omheiningspaaltjes nodig. Die haalde ze in Marche-en-Famenne, een uur rijden van hier. Waarom zo ver, wilde ik weten. 'Daar zijn ze het goedkoopst'. En een andere ruiter die we leerden kennen, die Spaans rijdt, kocht haar speciale Iberische zadel in Hannut, bij Brussel, anderhalf uur ver. Ik vond dat toen formidabele afstanden maar inmiddels zijn we net zo. Onze zadels haalden we in Hasselt, vlakbij de Nederlandse grens, en het meeste tuig komt uit de buurt van Eindhoven. Die zadels gaan mee zolang wij leven en waarschijnlijk langer. Voor eenmalig aan te schaffen goede spullen is een paar uur in de auto een heel gewone investering.

Datzelfde gold voor de roundpen. Daar moet een hek omheen, en wel een dat niet na een paar jaar doorrot want nieuwe palen zijn moeilijk de drainagelaag in te krijgen. Dus geen houten palen. Gegalvaniseerde hekken zijn goed maar kosten een fortuin. Grijze kunststofpalen (recycling!) daarentegen zijn duurzaam en betaalbaar. En waar zijn die te krijgen? Onder andere in Zeeland en Noord-Limburg, maar we konden ze beter bij de fabriek afhalen. Die ligt in Hahn, vlak naast de luchthaven, dat is minder ver. Dik twee uur.

Dat waren wij toch gewend? Maar omdat het in Duitsland was, had ik opeens het gevoel dat we een enorme expeditie gingen ondernemen. Heel Luxemburg door, twee grenzen over, heuvels en dalen, brood mee voor onderweg. Het was ook echt vakantieweer (regen).

We merkten op dat Luxemburg en Duitsland toch ook wel heel groene landen zijn, met veel bos. Verder viel het ons op dat er zoveel lege diepladers op pad waren. Het was blijkbaar zo'n dag dat alle transportondernemers in de regio hadden gedacht, kom ik ga eens een rondje met mijn diepladers, die moeten er nodig eens uit. Ook maken Duitse leveranciers andere grappen met de klant dan wat we hier gewend zijn. Als je zo door berg en dal rijdt in het buitenland vallen je verschijnselen en gebruiken op die we thuis niet hebben.

De paaltjes, 33 stuks, liggen nu achter het huis te wachten tot het graafwerk klaar is. Expeditie geslaagd.


En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2018 - powered by InR