rss
logo
 

Waarschuwing: Geen schokkende beelden met bloed

Nee. De tandarts heeft Harissa's wolfstanden keurig verwijderd. Heel schoon. We zijn tegenwoordig goed toegerust voor deze ingreep. Links de praktijkruimte en rechts de behandelkamer, waar de patiënte door deskundig personeel op de ingreep wordt voorbereid, vooral door middel van geruststellend gepraat. Ook aan familie en andere belangstellenden is gedacht, zij kunnen achter het privacykoord, links, de goede afloop afwachten.

tanden1

En het ging precies naar verwachting goed. Er kwamen maar twee heel kleine bloeddruppeltjes aan te pas. Het zijn ook maar heel kleine tandjes, die wolfstandjes, in tegenstelling tot alle andere tanden die een paard pleegt te hebben want die zijn vervaarlijk groot. En ook niet al te fraai. Nog nooit een blik in een paardenmond geworpen? Dan is dit uw kans, en geheel zonder persoonlijk risico.

tanden2

Rechts het tandje dat nog moet worden uitgebeiteld, links is het al weg. Al die ribbels, dat is het verhemelte en dat bruingeel mozaïek zijn de kiezen. Spoelt u maar. Het spoelwater wordt met een bovenmaats soort slagroomspuit de mond in gespoten en valt er dan gewoon uit op de vloer. Een paard kan niet spugen, maar dit werkt ook heel efficiënt.

Om te voorkomen dat het dier ondanks de lichte verdoving ('roesje') zijn kiezen op elkaar doet precies op het moment dat de tandarts halverwege in het dier zit, wordt de mond door een subtiel beugeltje opengehouden. Verder draagt de patiënte een halster waaraan een touw dat aan het plafond is gehaakt, zodat het hoofd een eindje omhoog kan worden gehesen en weer omlaag getakeld. Harissa vond het allemaal best, ze stond erbij te suffen alsof het haar niet aanging. Wel de ogen open, maar die zagen weinig, en oren in de relax-stand.

tanden3

Tot slot nog wat scherpe randjes en haken afraspen en dat was het. Even rustig bijkomen in de box tot de verdoving was uitgewerkt en ze weer stevig op haar benen stond. Die tijd kon mooi worden gebruikt om haar ervaringen te delen met een vertrouwenspersoon. Niets aantrekken van die paparazzi die overal foto's van staan te maken. En toen was het alweer etenstijd. Hooi.

tanden4

Het was mooi om haar met Titan en Jay in de wei te zien staan kauwen alsof er niets bijzonders was gebeurd, deze dag. Toch was dit de eerste en tevens enige keer, die wolfstanden groeien niet weer aan, dus het was een echte mijlpaal in haar leven.


En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2020 - powered by InR