rss
logo
 
vrijdag 19 oktober 2018

Van dichtbij gezien

La chasse kwam weer eens door het dorp, de laatste van dit jaar. De jagers zijn behoorlijk natgeregend. Toen de drijvers met hun geroep en hun getoeter en hun honden langskwamen, wilden de paarden dat weleens zien. Vooral de honden vonden ze intrigerend, die bleven ze nog een hele tijd staan nakijken.

jacht

Een mooie gelegenheid om te laten zien hoe goed paarden beschermd zijn tegen weer en wind. Als het regent, vormen de dekharen driehoekjes waarlangs het water afdruipt. Als dakpannetjes liggen die over elkaar, de huid eronder wordt niet nat, en het water wordt via vaste gootjes afgevoerd. Zo blijft de onderkant van de hals droog, zoals hier te zien is, en hetzelfde geldt voor de buik.

vacht

Ook bij kou is alles goed geregeld. Eerst groeit de wintervacht. Onder de dekharen ligt de wollige vacht, waarvan de haren kunnen worden opgezet zodat de lucht daartussen een extra isolatielaag vormt, en ook het huidvet isoleert tegen de kou. Verder komen de bloedvaten bij strenge kou dieper te liggen. Dat werkt samen beter dan de beste deken. Het belangrijkste is dat het paard zoveel kan bewegen als het wil en vooral dat het genoeg ruwvoer kan eten, hooi, de brandstof voor de welbekende interne verwarmingsketel.

Bij temperaturen tot -8° heeft een paard geen energie nodig om zijn normale lichaamstemperatuur te behouden. Daaronder is het een kwestie van bewegen en de kachel blijven stoken, hooi eten dus.

Bij de gedachte dat Titan, Jay en Harissa het lekker behaaglijk hebben, krijg ik zelf ook een warm gevoel. Zo, het is er wel weer tijd voor, we gaan maar weer eens een baaltje voor ze uitschudden.


En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2018 - powered by InR