rss
logo
 
donderdag 16 augustus 2018

Verkeerd begrepen

De architect kwam al vroeg langs om nog meer handtekeningen van ons te krijgen. Hij is een fan. Nee, serieus. Elke wijziging of aanvulling van de bouwvergunningaanvraag moet ondertekend worden, en op de plannen stond geen septic tank getekend terwijl dat wel moet.

Het is zo dat de gemeente een waterzuiveringsinstallatie in gebruik gaat nemen maar wanneer is onbekend, en tot het zover is moet het volk zijn vuile water eerst een beetje zuiveren voordat het in de publieke riolering belandt. Als die installatie dan straks werkt, kan de tank weer opgedoekt.

Daarom, zo zei de architect, moet het een fosse septique bi-passable zijn, kijk, hier staan twee leidingen op de tekening, een voor schoon en een voor vuil water, dan kan het niet door elkaar raken.

Dat klonk mij plausibel in de oren. Het water loopt, passeert als het ware, door twee gescheiden kanaaltjes, en bi = twee. Bi-passable, heel logisch.

Maar pas toen ik mijn paraaf zette zag ik wat er stond: fosse septique bypass-able. Dus in goed Nederlands een fosse die je kunt by-passen als je hem straks niet meer nodig hebt en je het water zonder meer in de riolering mag laten weglopen net als normale mensen.

O, zo eentje. Ja, dat is eigenlijk nog wel iets logischer, dat geef ik toe.


En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2018 - powered by InR