rss
logo
 
zondag 23 september 2018

Uit het Polygoon Journaal *galm*

Vandaag is de laatste hand gelegd aan een van Belgiës meest opzienbarende projecten. Nederland heeft zijn Deltawerken, maar in Wallonië is deze ultieme prestatie van waterbeheersing nu geëvenaard. Jaren van vakkundig reken- en denkwerk door de meest vooraanstaande knappe koppen van het land zijn eraan voorafgegaan en nu is het zover. Het moment van de laatste aansluiting, gevolgd door de definitieve ingebruikneming, is aangebroken onder grote publieke belangstelling.

pijp1

Onder de genodigden bij deze heuglijke gebeurtenis zijn ook de meest direct betrokkenen, de toekomstige gebruikers van dit negende wereldwonder. Met grote interesse wordt de gang van zaken gevolgd. Het vertrouwen in het vernuft van de projectleider is van de gezichten af te lezen.

pijp2

Maar er wordt ook kritiek geuit. Niet alle omstanders zijn onverdeeld enthousiast. 'Wat doe je nu? Ik weet zeker dat in de proefopstelling die korte pijp verticaal liep. Dit kan zo nooit goedgaan, kijk je berekeningen nog maar eens na'.

pijp3

De een na de ander komt zich ermee bemoeien, maar onze technicus laat zich niet van zijn stuk brengen. Niet voor niets heeft hij jarenlang doorgeleerd in deze vakrichting, de schuilstalregenpijpdeskundagogie. Dus ongeacht de op- en aanmerkingen die hem vanuit het samengestroomd publiek naar het hoofd worden geslingerd, zet hij zijn nobel werk onverstoorbaar voort.

pijp4

Dat leidt tot verzet. De een na de ander keert hem de rug toe. 'Voor mij hoeft het niet meer, ik trek mijn hoeven ervan af. Als het zo moet, drink ik net zo lief water uit de dakgoot. Blèèèèhhh.

pijp5

Deze gangmaker zet de trend. Opeens heeft iedereen het helemaal gehad met de feestelijke opening en wordt het publiek oproerig. Wanneer de eerste deuk in een zinken pijp is getrapt en het ernaar uitziet dat er meer vernielingen zullen worden aangericht, drijft de organisatie de menigte uiteen. Er worden charges uitgevoerd en de relschoppers kiezen het hazepad.

pijp6

Het bleef nog lang onrustig in het land.


En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2018 - powered by InR