rss
logo
 
donderdag 16 augustus 2018

Op Mars

Nou. Je kan een pensionista ook geen ogenblik alleen laten op een regenachtige dag of ze haalt kattekwaad uit. Eigenlijk zouden we vandaag weer eens een bosrit gaan maken maar omdat mijn rug nog steeds niet je dat is, stelden we het een paar dagen uit. Wat dan? In elk geval even naar buiten, ook al is het druilerig weer. Precies op het moment dat we dat plan gingen uitvoeren begint het te gieten. Echt erg. Wat nu. Een beetje rondkijken op internet dan maar, daar is altijd wel wat interessants.

En ja hoor. Serendipity. Meestal weet ik na wat rondsnuffelen op het web allang niet meer hoe ik ergens terechtkwam (dit keer toevallig wel), maar in elk geval zat ik in no time op Mars. In hoge resolutie, heel erg hoge resolutie. Fascinerend. Ik keek er goed rond. En hee. Ze willen die site grotere bekendheid geven in de wereld en daarvoor zoeken ze vertalers.

Niet naar het Nederlands, dat dan weer niet. Maar ik was toch vertaler? En ik hoefde toch tegenwoordig niet meer? En het regende toch buiten? Laat ik eens een mailtje sturen naar die gasten in Arizona van dat project. Ten slotte krijgt R voor zijn kalender ook spontaan vertalingen toegestuurd door enthousiastelingen die daar hun vrijetijd in steken, Finnen, Tsjechen, Hongaren en wat al niet, en daar is hij altijd wel blij mee. Een mailtje is sneller geschreven dan je oef! kunt zeggen. Je zal trouwens zien dat ik er nooit meer iets van hoor.

Huh. Even later was het al raak. 'Hartelijk dank, ms. Anderzijds, en hier zijn wat proeftekstjes en een handleiding, en omdat wij ons ervan bewust zijn dat vertalen niet gemakkelijk is, is er geen deadline' (dat alles dan in het Engels hè, ik vertaal meteen maar even voor de Anderzijdslezer, ik ben nou toch bezig).

Verrassing verrassing. Eindelijk de erkenning dat vertalen niet gemakkelijk is, dat had ik van mijn vroegere werkgever ook graag af en toe gehoord. Nou ja, die tijd ligt achter me. Maar alleen omdat ze dat gezegd hebben ga ik er zo snel mogelijk mee aan de slag. Een echte challenge.

Niet dat er geen andere activiteiten op het programma staan, zoals dit logje (u ziet, Anderzijds krijgt prioriteit), het knippen van R's haar, het bezoeken van I+R's nieuwe kleinzoon, en een expeditie naar een Nederlandse omheiningen- en boxenleverancier. So I will have a nice busy time. Wieweet hebben ze straks een tolk nodig voor de contacten met Marsbewoners, dan heb ik al een stevige basis gelegd. Mars, here we come, binnenkort ook in het Nederlands.


En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2018 - powered by InR