rss
logo
 
zondag 23 september 2018

Goeie bak

Ons terrein helt ongeveer 10 % over de hele linie en alles wat je daar op zet, helt mee. Zo is in de drinkkuip voor de paarden het water waterpas, maar als je geen vlakje voor hem uitgraaft, staat de kuip zelf scheef. Ook voor een gebouwtje moet eerst een vlak worden uitgegraven. Dat leidt tot hellinkjes en taluudjes tussen de gebouwen en de rijbak, die vooraf moeten worden berekend.

Omdat ik mij vaak niet voor kan stellen hoe het uitpakt en een 3D simulatie op de pc ook niet genoeg gevoel voor de werkelijkheid geeft, heeft R een bak gezaagd met onze helling en wat we erin willen aanleggen (schaal 1:100).

bak

Het is wel een schuine bak.

Maar een goeie. We kunnen daar met onze rijbaan en paardenboxen schuiven zonder meteen een bulldozer te hoeven laten aanrukken, terwijl wel de hoogteverschillen in beeld blijven. Niet dat straks alles klaar is en het zo steil blijkt te zijn geworden dat het paard langs een laddertje in zijn box moet klimmen.

Ik verbaas mij steeds weer over de benodigde afgravingen. Buiten in het weiland lijkt het lang zo veel niet maar toch is het zo. Per strekkende meter vlak moet 10 cm worden afgegraven. Twee boxen plus opslagruimte = 10 strekkende meter = een hoogteverschil van 1 meter tussen de voorkant en de achterkant, en daarna moet het geleidelijk oplopen anders kan de tractor er niet tegenop.

We hebben die boxen al in tientallen opstellingen neergezet en met de modelletjes geschoven tot we een ons wogen, maar nu weten we het. De bak is daarbij onmisbaar gebleken en ik overweeg, hem in realistische kleuren te schilderen. Omheininkje, boompjes, kleine paardjes erin, in de trant van een gebreide kerststal.

Die kunnen we dan laten zien aan de graafmachinist en de boxenbouwer. 'Kijk, zo moet het worden. Aan de slag.'


En waar is de rest? Hier en in het archief

design © 2018 - powered by InR